Cum te puteai distra în Bucureștiul interbelic pe timp de vară?

12.07.2023
Cum te puteai distra în Bucureștiul interbelic pe timp de vară?

Lumea s-a schimbat foarte mult în ultimii 150 de ani, iar România nu a făcut excepție. Dezvoltarea tehnologică a însemnat un salt în față pentru umanitate, care în prezent are tot felul de oportunități, dar și de provocări. Distracția în trecut reprezenta cu totul altceva decât cea de acum. Oamenii erau mult mai simpli, astfel că nici nevoile lor nu erau complicate.

Cum se distrau oamenii în București în perioada interbelică?

Capitala României a fost un oraș în plină dezvoltare, în perioada interbelică. De altfel, Bucureștiul a fost denumit ”Micul Paris” datorită arhitecturii clădirilor, dar și a străzilor care aveau un farmec boem în acele vremuri. Pe timp de vară, oamenii nu aveau foarte multe lucruri de făcut și se fereau pe cât posibil de arșița Soarelui.

Potrivit datelor istorice, în anul 1936 bucureștenii aveau foarte puține locuri în care se puteau răcori și se puteau distra, în perioada sezonului estival. Existau patru opțiuni: ștrandurile Kiseleff, Lido, Tirul și Obor. Cele patru locații începeau să se umple de localnici încă de la primele ore ale dimineții. Oamenii erau dornici să se bălăcească în apa limpede a bazinelor, dorind parcă să uite de problemele cotidiene și neajunsurile vieții.

Ștrandurile se umpleau, în special, de tineri și din când în când apăreau și persoane mai în vârstă. Noua generație se uita cu haz la cei peste care trecuse timpul și nu înțelegea ce caută acolo. O astfel de situație a fost descrisă într-o postare pe Facebook de muzeul Casa Filipescu Cesianu.

De departe, e un episod banal dintr-o zi toridă de vară la un ștrand bucureștean, de aproape, e încă un exemplu al conflictului dintre generații, ce continuă să se existe și să se manifeste, indiferent de perioada istorică la care ne raportăm.

În speranța de a se împrieteni, bătrânul mai face o încercare:

„ – Aici este apa adâncă?

– Nu prea adâncă, răspunse, umflat de râs, un băiețandru. Apoi a iscodit răutăcios, în asentimentul tacit al tuturor:

– De altfel, am impresia că înotați foarte bine…

Bătrânul a priceput…

– Ai numai impresia tinere…”

Foto: Casa Filipescu Cesianu

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Care este singurul om după care sunt denumite două țări?
Care este singurul om după care sunt denumite două țări?
Trebuie să fi fost o persoană importantă pentru ca o țară să-ți poarte numele. Dar, ce părere aveți despre un om al cărui nume este purtat de două state diferite. Este vorba despre Simon... citește tot
Povestea lui Carl Akeley, americanul care a ucis leopardul cu mâinile goale
Povestea lui Carl Akeley, americanul care a ucis leopardul cu mâinile goale
În disputa dintre om și animale sălbatice cu gabarit mare, de cele mai multe ori, învingător iese de cele mai multe ori animalul, dacă omul nu are la dispoziție nicio armă. Dar, mai sunt și... citește tot
Greseala la aparatul de aer conditionat pe care o facem toți! Ce reprezintă temperatura pe care o setezi la aparat?
Greseala la aparatul de aer conditionat pe care o facem toți! Ce reprezintă temperatura pe care o setezi la aparat?
Cel mai bun „prieten” al nostru în zilele caniculare de vară este, cu siguranță, aparatul de aer condiționat. Un dispozitiv simplu care reușește în timp record să răcorească și cea... citește tot