Cum te puteai distra în Bucureștiul interbelic pe timp de vară?

12.07.2023
Cum te puteai distra în Bucureștiul interbelic pe timp de vară?

Lumea s-a schimbat foarte mult în ultimii 150 de ani, iar România nu a făcut excepție. Dezvoltarea tehnologică a însemnat un salt în față pentru umanitate, care în prezent are tot felul de oportunități, dar și de provocări. Distracția în trecut reprezenta cu totul altceva decât cea de acum. Oamenii erau mult mai simpli, astfel că nici nevoile lor nu erau complicate.

Cum se distrau oamenii în București în perioada interbelică?

Capitala României a fost un oraș în plină dezvoltare, în perioada interbelică. De altfel, Bucureștiul a fost denumit ”Micul Paris” datorită arhitecturii clădirilor, dar și a străzilor care aveau un farmec boem în acele vremuri. Pe timp de vară, oamenii nu aveau foarte multe lucruri de făcut și se fereau pe cât posibil de arșița Soarelui.

Potrivit datelor istorice, în anul 1936 bucureștenii aveau foarte puține locuri în care se puteau răcori și se puteau distra, în perioada sezonului estival. Existau patru opțiuni: ștrandurile Kiseleff, Lido, Tirul și Obor. Cele patru locații începeau să se umple de localnici încă de la primele ore ale dimineții. Oamenii erau dornici să se bălăcească în apa limpede a bazinelor, dorind parcă să uite de problemele cotidiene și neajunsurile vieții.

Ștrandurile se umpleau, în special, de tineri și din când în când apăreau și persoane mai în vârstă. Noua generație se uita cu haz la cei peste care trecuse timpul și nu înțelegea ce caută acolo. O astfel de situație a fost descrisă într-o postare pe Facebook de muzeul Casa Filipescu Cesianu.

De departe, e un episod banal dintr-o zi toridă de vară la un ștrand bucureștean, de aproape, e încă un exemplu al conflictului dintre generații, ce continuă să se existe și să se manifeste, indiferent de perioada istorică la care ne raportăm.

În speranța de a se împrieteni, bătrânul mai face o încercare:

„ – Aici este apa adâncă?

– Nu prea adâncă, răspunse, umflat de râs, un băiețandru. Apoi a iscodit răutăcios, în asentimentul tacit al tuturor:

– De altfel, am impresia că înotați foarte bine…

Bătrânul a priceput…

– Ai numai impresia tinere…”

Foto: Casa Filipescu Cesianu

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot