Cum te puteai distra în Bucureștiul interbelic pe timp de vară?

12.07.2023
Cum te puteai distra în Bucureștiul interbelic pe timp de vară?

Lumea s-a schimbat foarte mult în ultimii 150 de ani, iar România nu a făcut excepție. Dezvoltarea tehnologică a însemnat un salt în față pentru umanitate, care în prezent are tot felul de oportunități, dar și de provocări. Distracția în trecut reprezenta cu totul altceva decât cea de acum. Oamenii erau mult mai simpli, astfel că nici nevoile lor nu erau complicate.

Cum se distrau oamenii în București în perioada interbelică?

Capitala României a fost un oraș în plină dezvoltare, în perioada interbelică. De altfel, Bucureștiul a fost denumit ”Micul Paris” datorită arhitecturii clădirilor, dar și a străzilor care aveau un farmec boem în acele vremuri. Pe timp de vară, oamenii nu aveau foarte multe lucruri de făcut și se fereau pe cât posibil de arșița Soarelui.

Potrivit datelor istorice, în anul 1936 bucureștenii aveau foarte puține locuri în care se puteau răcori și se puteau distra, în perioada sezonului estival. Existau patru opțiuni: ștrandurile Kiseleff, Lido, Tirul și Obor. Cele patru locații începeau să se umple de localnici încă de la primele ore ale dimineții. Oamenii erau dornici să se bălăcească în apa limpede a bazinelor, dorind parcă să uite de problemele cotidiene și neajunsurile vieții.

Ștrandurile se umpleau, în special, de tineri și din când în când apăreau și persoane mai în vârstă. Noua generație se uita cu haz la cei peste care trecuse timpul și nu înțelegea ce caută acolo. O astfel de situație a fost descrisă într-o postare pe Facebook de muzeul Casa Filipescu Cesianu.

De departe, e un episod banal dintr-o zi toridă de vară la un ștrand bucureștean, de aproape, e încă un exemplu al conflictului dintre generații, ce continuă să se existe și să se manifeste, indiferent de perioada istorică la care ne raportăm.

În speranța de a se împrieteni, bătrânul mai face o încercare:

„ – Aici este apa adâncă?

– Nu prea adâncă, răspunse, umflat de râs, un băiețandru. Apoi a iscodit răutăcios, în asentimentul tacit al tuturor:

– De altfel, am impresia că înotați foarte bine…

Bătrânul a priceput…

– Ai numai impresia tinere…”

Foto: Casa Filipescu Cesianu

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot