Cât curent consumă un aparat de aer condiționat?

20.07.2023
Cât curent consumă un aparat de aer condiționat?

Verile sunt din ce în ce mai călduroase, astfel că fiecare gură de aer rece este bine venită. Aerul condiționat reprezintă vedeta sezonului, fiind un element de nelipsit din nicio locuință sau clădire de birouri. Cu ajutorul acestuia, putem să păstrăm în încăperi un aer respirabil. Cât consumă un aer condiționat în plin sezon?

Cât consumă un aer condiționat?

aer condiționat

Aerul condiționat este o invenție tehnologică menită să combată căldura. Ideea de răcire a aerului a apărut pentru prima dată în spațiul Egiptului. Prima formă a aparatului a fost un sistem de apeducte în pereții încăperilor palatelor. Odată cu evoluția tehnologiei și descoperirea electricității, aerele condiționate moderne au împânzit locuințele.

În prezent, cele mai multe locuințe din emisfera central-nordică au un aparat condiționat. Vremea este din ce în ce mai călduroasă și îi împinge pe consumatori să își cumpere un astfel de aparat pentru a conviețui cât mai ușor.

Există mai multe companii care creează aere condiționate, fiecare având specificații tehnice care se diferențiază la criteriul de preț. România și nu numai se topește în zilele caniculare de vară. Aparatele de aer condiționat care dispun de o clasă energetică superioară, precum A sau A+ pot avea un consum mai mic cu până la 40% decât cele cu clasă inferioară, C sau D.

Cel mai important criteriu în alegerea unui aparat stă în eficiența energetică cât mai înaltă. Astfel că dacă dețineți un aparat cu o climă pentru maximum 35 metri pătrați, consumul aerului de 12.000 BTU, va fi de aproximativ 1,08 kW/h cu clasa de eficiență A+ și 0,95 kW/h cu clasa A+++. Pe modul de încălzire, un dispozitiv de 12.000 BTU, va avea un consum de 0,98 kW/h cu clasa A+ și 0,97 kW/h cu clasa A+++.

Cât de sănătos este aparatul?

Deși vara nu poate exista fără un aer condiționat, medicii specialiști ne atenționează să fim atenți cu utilizarea acestuia. Ne salvează de transpirație și de căldură, dar poate fi și un dușman al sănătății.

Aparatul trebuie folosit corect, întreținut și în condiții de igienă corespunzătoare. Unul dintre cele mai importante dezavantaje ale unui aer condiționat sunt bacteriile. Umezeala reprezintă un mediu ideal pentru dezvoltarea bacteriilor și a fungilor. Dacă aparatul nu este igienizat periodic, se poate dezvolta mucegai, care ulterior se va răspândi în aerul din încăpere.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot