Cât curent consumă un aparat de aer condiționat?

20.07.2023
Cât curent consumă un aparat de aer condiționat?

Verile sunt din ce în ce mai călduroase, astfel că fiecare gură de aer rece este bine venită. Aerul condiționat reprezintă vedeta sezonului, fiind un element de nelipsit din nicio locuință sau clădire de birouri. Cu ajutorul acestuia, putem să păstrăm în încăperi un aer respirabil. Cât consumă un aer condiționat în plin sezon?

Cât consumă un aer condiționat?

aer condiționat

Aerul condiționat este o invenție tehnologică menită să combată căldura. Ideea de răcire a aerului a apărut pentru prima dată în spațiul Egiptului. Prima formă a aparatului a fost un sistem de apeducte în pereții încăperilor palatelor. Odată cu evoluția tehnologiei și descoperirea electricității, aerele condiționate moderne au împânzit locuințele.

În prezent, cele mai multe locuințe din emisfera central-nordică au un aparat condiționat. Vremea este din ce în ce mai călduroasă și îi împinge pe consumatori să își cumpere un astfel de aparat pentru a conviețui cât mai ușor.

Există mai multe companii care creează aere condiționate, fiecare având specificații tehnice care se diferențiază la criteriul de preț. România și nu numai se topește în zilele caniculare de vară. Aparatele de aer condiționat care dispun de o clasă energetică superioară, precum A sau A+ pot avea un consum mai mic cu până la 40% decât cele cu clasă inferioară, C sau D.

Cel mai important criteriu în alegerea unui aparat stă în eficiența energetică cât mai înaltă. Astfel că dacă dețineți un aparat cu o climă pentru maximum 35 metri pătrați, consumul aerului de 12.000 BTU, va fi de aproximativ 1,08 kW/h cu clasa de eficiență A+ și 0,95 kW/h cu clasa A+++. Pe modul de încălzire, un dispozitiv de 12.000 BTU, va avea un consum de 0,98 kW/h cu clasa A+ și 0,97 kW/h cu clasa A+++.

Cât de sănătos este aparatul?

Deși vara nu poate exista fără un aer condiționat, medicii specialiști ne atenționează să fim atenți cu utilizarea acestuia. Ne salvează de transpirație și de căldură, dar poate fi și un dușman al sănătății.

Aparatul trebuie folosit corect, întreținut și în condiții de igienă corespunzătoare. Unul dintre cele mai importante dezavantaje ale unui aer condiționat sunt bacteriile. Umezeala reprezintă un mediu ideal pentru dezvoltarea bacteriilor și a fungilor. Dacă aparatul nu este igienizat periodic, se poate dezvolta mucegai, care ulterior se va răspândi în aerul din încăpere.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot