La ce temperatură trebuie setat aerul condiționat vara?

02.08.2022
La ce temperatură trebuie setat aerul condiționat vara?

Aerul condiționat a devenit un partener pentru verile călduroase. Sunt puține locuințele sau birourile care să nu fie dotate cu un astfel de aparat. Deși mulți avem acasă aceste aparate care răcoresc atmosfera, puțini sunt cei care știu la ce temperatură trebuie setate astfel încât să ne facă bine și nu rău.

La ce temperatură setăm aerul condiționat?

Când vine vorba despre temperaturile recomandate pentru casă, auzim o mulțime de întrebări cum ar fi: Care este cea mai bună setare de temperatură pentru aparatul meu de aer condiționat pe perioada verii? Cât de răcoare ar trebui să fie casa mea? Care este cea mai scăzută temperatură la care pot seta unitatea mea de AC fără să-mi dăuneze organismului?

Redactorii shtiu.ro vor încerca să răspundă la aceste întrebări cu ajutorul surselor oficiale. Potrivit Departamentului Energiei din SUA pentru vară și iarnă, temperatura ideală a locuinței în timpul iernii este de 20 de grade Celsius. În comparație, temperatura ideală a aerului condiționat în timpul lunilor de vară este de 25 de grade Celsius, scrie justenergy.com.

Trebuie menționat faptul că aceste temperaturi recomandate ar trebui aplicate numai când vă aflați în locuință și când nu dormiți. Pe perioada nopții, temperatura interioară poate fi și mai ridicată.

Nu mai mult de 6 grade diferență

Totuși, ce facem dacă este prea cald afară? Ei bine, specialiștii susțin că diferența optimă de temperatură dintre exterior și interior nu trebuie să depășească 6 grade Celsius. Cu alte cuvinte, pe perioada verii, dacă afară sunt 30 de grade, în casă nu ar trebui să fie mai puțin de 24.

Când apare șocul termic?

Așadar, dacă nu vă interesează ce spun specialiștii și vreți și mai mult de atât, puteți seta aparatele de aer condiționat la o temperatură ambientală cuprinsă între 18 și 22 de grade. Mai puțin de 18 grade, vă poate afecta organismul, întrucât schimbările bruște de temperatură poate duce la apriția șocului termic, cunoscut și sub numele de șoc caloric (totalitatea simptomelor provocate de o expunere excesivă la caldură).

Medicii recomandă ca înainte de a ieșit din casă cu câteva minute trebuie oprit aparatul de aer condiționat, deschise ferestrele pentru a ne obișnui cu temperatura de afară.

„Deschizi geamurile, te obișnuiești un pic cu căldura, oprești aerul condiționat”, a declarat pentru Hotnews.ro medicul și președintele Asociației Medicilor de Familie București – Ilfov, Sandra Alexiu.

Când trebuie curățat aerul condiționat?

Specialiștii susțin ca cel puțin o dată pe an să se facă curățarea aparatului de aer condiționat dacă este folosit doar pentru răcirie şi minim de două ori pe an dacă aparatul va fi folosit şi pentru încălzire. În cazul în care nu este curățat periodic, pot apărea diferite afecţiuni oftalmologice, respiratorii sau chiar pulmonare. În plus, aparatul poate emana mirosuri neplăcute.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot