La ce temperatură trebuie setat aerul condiționat vara?

02.08.2022
La ce temperatură trebuie setat aerul condiționat vara?

Aerul condiționat a devenit un partener pentru verile călduroase. Sunt puține locuințele sau birourile care să nu fie dotate cu un astfel de aparat. Deși mulți avem acasă aceste aparate care răcoresc atmosfera, puțini sunt cei care știu la ce temperatură trebuie setate astfel încât să ne facă bine și nu rău.

La ce temperatură setăm aerul condiționat?

Când vine vorba despre temperaturile recomandate pentru casă, auzim o mulțime de întrebări cum ar fi: Care este cea mai bună setare de temperatură pentru aparatul meu de aer condiționat pe perioada verii? Cât de răcoare ar trebui să fie casa mea? Care este cea mai scăzută temperatură la care pot seta unitatea mea de AC fără să-mi dăuneze organismului?

Redactorii shtiu.ro vor încerca să răspundă la aceste întrebări cu ajutorul surselor oficiale. Potrivit Departamentului Energiei din SUA pentru vară și iarnă, temperatura ideală a locuinței în timpul iernii este de 20 de grade Celsius. În comparație, temperatura ideală a aerului condiționat în timpul lunilor de vară este de 25 de grade Celsius, scrie justenergy.com.

Trebuie menționat faptul că aceste temperaturi recomandate ar trebui aplicate numai când vă aflați în locuință și când nu dormiți. Pe perioada nopții, temperatura interioară poate fi și mai ridicată.

Nu mai mult de 6 grade diferență

Totuși, ce facem dacă este prea cald afară? Ei bine, specialiștii susțin că diferența optimă de temperatură dintre exterior și interior nu trebuie să depășească 6 grade Celsius. Cu alte cuvinte, pe perioada verii, dacă afară sunt 30 de grade, în casă nu ar trebui să fie mai puțin de 24.

Când apare șocul termic?

Așadar, dacă nu vă interesează ce spun specialiștii și vreți și mai mult de atât, puteți seta aparatele de aer condiționat la o temperatură ambientală cuprinsă între 18 și 22 de grade. Mai puțin de 18 grade, vă poate afecta organismul, întrucât schimbările bruște de temperatură poate duce la apriția șocului termic, cunoscut și sub numele de șoc caloric (totalitatea simptomelor provocate de o expunere excesivă la caldură).

Medicii recomandă ca înainte de a ieșit din casă cu câteva minute trebuie oprit aparatul de aer condiționat, deschise ferestrele pentru a ne obișnui cu temperatura de afară.

„Deschizi geamurile, te obișnuiești un pic cu căldura, oprești aerul condiționat”, a declarat pentru Hotnews.ro medicul și președintele Asociației Medicilor de Familie București – Ilfov, Sandra Alexiu.

Când trebuie curățat aerul condiționat?

Specialiștii susțin ca cel puțin o dată pe an să se facă curățarea aparatului de aer condiționat dacă este folosit doar pentru răcirie şi minim de două ori pe an dacă aparatul va fi folosit şi pentru încălzire. În cazul în care nu este curățat periodic, pot apărea diferite afecţiuni oftalmologice, respiratorii sau chiar pulmonare. În plus, aparatul poate emana mirosuri neplăcute.

Foto: Pexels.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 18 august este cea de-a 230-a zi a calendarului gregorian și a 231-a zi în anii bisecți. În această zi s-au consemnat de-a lungul timpului multe evenimente care au marcat istoria lumii...
Cele mai noi articole
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
Limba română este vorbită diferit în funcție de regiunea țării. Regionalismele îmbogățesc vocabularul românesc, însă de multe ori nu sunt înțelese de toată lumea și trebuie... citește tot
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
Înaintea Primului Război Mondial, la marginea Mangaliei trăia familia lui Nae Berechet. Acesta avea o fetiță în vârstă de șase ani, de o frumusețe răpitoare, pe numele ei Maria. La un... citește tot
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
Pentru întreaga lume, corpul uman este un mister constant mereu aflat într-o continuă schimbare. Deși nu putem afla totul despre corpurile noastre, oamenii de știință au descoperit la ce... citește tot