La ce temperatură trebuie setat aerul condiționat vara?

02.08.2022
La ce temperatură trebuie setat aerul condiționat vara?

Aerul condiționat a devenit un partener pentru verile călduroase. Sunt puține locuințele sau birourile care să nu fie dotate cu un astfel de aparat. Deși mulți avem acasă aceste aparate care răcoresc atmosfera, puțini sunt cei care știu la ce temperatură trebuie setate astfel încât să ne facă bine și nu rău.

La ce temperatură setăm aerul condiționat?

Când vine vorba despre temperaturile recomandate pentru casă, auzim o mulțime de întrebări cum ar fi: Care este cea mai bună setare de temperatură pentru aparatul meu de aer condiționat pe perioada verii? Cât de răcoare ar trebui să fie casa mea? Care este cea mai scăzută temperatură la care pot seta unitatea mea de AC fără să-mi dăuneze organismului?

Redactorii shtiu.ro vor încerca să răspundă la aceste întrebări cu ajutorul surselor oficiale. Potrivit Departamentului Energiei din SUA pentru vară și iarnă, temperatura ideală a locuinței în timpul iernii este de 20 de grade Celsius. În comparație, temperatura ideală a aerului condiționat în timpul lunilor de vară este de 25 de grade Celsius, scrie justenergy.com.

Trebuie menționat faptul că aceste temperaturi recomandate ar trebui aplicate numai când vă aflați în locuință și când nu dormiți. Pe perioada nopții, temperatura interioară poate fi și mai ridicată.

Nu mai mult de 6 grade diferență

Totuși, ce facem dacă este prea cald afară? Ei bine, specialiștii susțin că diferența optimă de temperatură dintre exterior și interior nu trebuie să depășească 6 grade Celsius. Cu alte cuvinte, pe perioada verii, dacă afară sunt 30 de grade, în casă nu ar trebui să fie mai puțin de 24.

Când apare șocul termic?

Așadar, dacă nu vă interesează ce spun specialiștii și vreți și mai mult de atât, puteți seta aparatele de aer condiționat la o temperatură ambientală cuprinsă între 18 și 22 de grade. Mai puțin de 18 grade, vă poate afecta organismul, întrucât schimbările bruște de temperatură poate duce la apriția șocului termic, cunoscut și sub numele de șoc caloric (totalitatea simptomelor provocate de o expunere excesivă la caldură).

Medicii recomandă ca înainte de a ieșit din casă cu câteva minute trebuie oprit aparatul de aer condiționat, deschise ferestrele pentru a ne obișnui cu temperatura de afară.

„Deschizi geamurile, te obișnuiești un pic cu căldura, oprești aerul condiționat”, a declarat pentru Hotnews.ro medicul și președintele Asociației Medicilor de Familie București – Ilfov, Sandra Alexiu.

Când trebuie curățat aerul condiționat?

Specialiștii susțin ca cel puțin o dată pe an să se facă curățarea aparatului de aer condiționat dacă este folosit doar pentru răcirie şi minim de două ori pe an dacă aparatul va fi folosit şi pentru încălzire. În cazul în care nu este curățat periodic, pot apărea diferite afecţiuni oftalmologice, respiratorii sau chiar pulmonare. În plus, aparatul poate emana mirosuri neplăcute.

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Zece țări unde marijuana este legală
Zece țări unde marijuana este legală
Se spune că o cantitate mică de marijuana ar avea proprietăți benefice pentru organismul uman. De aceea, în unele state, acest drog este la liber și oricine îl poate achiziționa și consuma... citește tot
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
România a devenit o țară democratică după căderea comunismului, în anul 1989. Totodată, economia de piață s-a transformat într-una liberă și și-au făcut apariția tot felul de... citește tot
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Anul 2022 a fost unul plin de evenimente la nivel global. Drept urmare, românii au căutat informații pe Google despre lucrurile care au marcat omenirea. La începutul anului trecut lumea a fost... citește tot
Recomandări din presa de azi
Animalul din România pe care nu l-ai văzut niciodată. E o mutație genetică și trăiește...
Dieta stewardeselor cu care slăbești 5 kilograme în 5 zile. Ce nu ai voie să...
Greșeala ÎN PAT care duce ÎNTOTDEAUNA la DIVORȚ! Toate cuplurile sunt...
Vine iarna siberiană, se anunţă cel mai năprasnic ger din ultimii 20 de ani
TJ Miles de la Survivor România are o nouă iubită celebră! Femeia este, însă CĂSĂTORITĂ!...
Populația vrea ruperea coaliției de guvernare PNL-PSD. Sondaj intern al liberalilor, cum arată cifrele
Povestea lui Hristo Botev, poetul revoluționar exilat la București. Acțiunea curajoasă care i-a adus moartea
Cine iese la pensie în 2023: ce spune legea despre pensia pentru limită de vârstă
Orașul din România recomandat de presa germană ca destinație în 2023: “E mica Vienă”
Iulia Vântur, dans frenetic în videoclipul unui rapper indian. Incredibil cum se mișcă românca noastră
Serialul momentului în Turcia s-a lansat în România. „Golden Boy”, o adaptare a unei povești...
Drama cutremurătoare trăită de o mare artistă, adorată de români. Cancerul i-a răpus marea iubire,...
Oamenii tufisurilor: traiesc ca acum 10.000 de ani! O zi de vanatoare cu tribul Hadzabe
Un reporter şi-a înregistrat din greşeală soţul dezbrăcat la duş (VIDEO)