De ce miroase urât aerul condiționat? Cum rezolvi problema mirosului urât al AC-ului?

06.02.2024
De ce miroase urât aerul condiționat? Cum rezolvi problema mirosului urât al AC-ului?

Aparatele de aer condiționat au devenit parte din viața noastră. Avem astfel de aparate instalate în case, în clădirile de birouri, în mall-uri sau în mijloacele de transport. Puțină lume știe că aceste aparate trebuie periodic curățate, în caz contrar încep să emane un miros neplăcut.

Miros urât de la aerul condiționat? Care este explicația?

Există mai multe cauze din pricina cărora un aparat de aer condiționat poate să emane un miros neplăcut. Este important de știut că un aparat de aer condiționat nu preia aer din stradă, ci îl rulează pe cel din casă.

Principala cauză ar fi o umezeală excesivă. În interiorul sistemului de aer condiționat, în special în evaporator, poate să apară umiditate excesivă. Aceasta poate favoriza dezvoltarea mucegaiului și a bacteriilor, generând mirosuri neplăcute.

Un alt factor care ar putea să ducă la un miros neplăcut ar fi un filtru de aer murdar. Toate aparatele sunt dotate cu filtre de aer. Filtrul de aer al sistemului de climatizare trebuie să fie înlocuit sau curățat periodic. Dacă este murdar, poate reține particule și mirosuri neplăcute, afectând calitatea aerului.

O a treia cauză ar putea fi existența unui sistem de drenaj fără sifoane (aparatele de generație mai veche erau concepute astfel). Mirosul neplăcut se poate datora și instalării unui sistem de drenaj fără sifoane sau dacă sistemul de drenaj este blocat. Dacă condensul aparatului de aer condiționat este evacuat în canalizare, atunci este necesar ca meseriașii să instaleze astfel sifoane. În caz contrar, toate mirosurile neplăcute vor pătrunde în cameră.

Cum poți să scapi de mirosul urât?

Pentru a remedia această problemă, este recomandat să:

În cazul în care problema persistă sau este severă, este recomandat să apelați la un specialist pentru o inspecție detaliată și eventuala remediere a situației.

De ce trebuie curățat aparatul de aer condiționat?

Aparatul de aer condiționat trebuie curățat din când în când, fiindcă filtru acestuia se umple de alergeni și bacterii. Dacă această operațiune nu este efectuată, persoanele din casă pot suferi probleme grave de sănătate, precum iritațiile sau afecțiunile respiratorii. Cei mai afectați sunt copiii mici și oamenii cu astm.

Bacteriile care se strâng în filtrul aparatului de aer condiționat pot duce la apariția bronșitei sau chiar a unei afecțiuni numită în termeni populari „boala legionarilor”. Aceasta din urmă este cauzată de bacteria Legionella și poate fi chiar fatală în unele cazuri.

O dată pe an trebuie curățat filtrul aparatului de aer condiționat

Curățarea aparatului de aer condiționat ajută dispozitivul să funcționeze la parametri optimi. Dacă filtrul nu este curat, aparatul poate consuma și cu 15% mai multă energie electrică. Totodată, curățarea aparatului prelungește durata de viață a acestuia, dar previne și eventualele reparații care pot fi costisitoare.

Potrivit specialiștilor în domeniu, filtrul unui aparat de aer condiționat trebuie curățat o dată pe an, dacă acesta funcționează numai vara. În schimb, dacă dispozitivul este utilizat și în timpul sezonului rece pentru a băga aer cald el trebuie igienizat o dată la șase luni. În unele cazuri, acolo unde este mult praf și poluare este indicat ca aparatul să fie curățat chiar mai des.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot