Care este diferența dintre virus și bacterie?

16.07.2020
Care este diferența dintre virus și bacterie?

Virușii și bacteriile. Toată lumea a auzit despre viruși și bacterii, dar puțini oameni pot face diferența între aceste două concepte. Care sunt, totuși, diferențele dintre virusuri și bacterii și care sunt asemănările?

Ce sunt virusurile?

Conform definiției, virusurile sunt, de cele mai multe ori, entitățile infecțioase. În dezvoltarea lor, virusurile depind integral de gazdă, adică organismul uman. Virusurile nu se pot multiplica decât în interiorul unei celule vii. Ele pătrund în mecanismul unei celule sănătoase și modifica complet programul celular, pentru a se reproduce și a infecta alte celule (unitatea principală structurală, funcțională și genetică a organismelor vii).

Ce sunt bacteriile?

Bacteriile fac parte din bariera de protecție a organismului și multe dintre ele sunt de-a dreptul inofensive. 99% dintre acestea sunt benefice pentru oameni. Există și bacterii periculoase. Spre deosebire de virusuri, bacteriile pot supraviețui în absența unei gazde, se pot mișca, respira și reproduce autonom. Bacteria este, conform cercetătorilor, de cel puțin o sută de ori mai mare decât un virus obișnuit.

Care este diferența majoră dintre virus și bacterie?

O diferență semnificativă între virusuri și bacterii este metoda de reproducere. O bacterie este o unitate completă si autonomă din punctul de vedere al reproducerii. Bacterile se reproduc de obicei asexuat, prin diviziune. Un virus poate rămâne în stare latentă timp de mii de ani până când intră în contact cu gazda potrivită. După intrarea în corpul gazdă, virusul se atașează la o celula pe care o penetrează.

Antibioticele pot distruge bacteriile, nu și virusurile. Antibioticele sunt cele care creează un mediu în care bacteriile nu pot trăi.

Bacteria versus virus

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este metoda fermoarului în trafic?
Ce este metoda fermoarului în trafic?
Metoda fermoarului, cunoscută și sub denumirea de „principiul de alternare” sau „zipper merge” în limba engleză, este o tehnică de circulație rutieră menită să fluidizeze traficul... citește tot
Ce s-ar întâmpla dacă Pământul s-ar opri din rotire (mișcarea de rotație)?
Ce s-ar întâmpla dacă Pământul s-ar opri din rotire (mișcarea de rotație)?
Ne gândim rar la faptul că Pământul se învârte. Și totuși, planeta noastră face o rotație completă în jurul axei sale o dată la 24 de ore. Dar ce s-ar întâmpla dacă, brusc, Pământul... citește tot
De ce nu putem merge direct în spațiu?
De ce nu putem merge direct în spațiu?
Mulți oameni și-au imaginat cel puțin o dată cum ar fi să deschidă o ușă și să iasă direct în spațiu, ca într-un film SF. Dar adevărul este că spațiul cosmic este unul dintre cele... citește tot