De ce insectele nu se mai strivesc de parbriz ca odinioară? Unde au dispărut?

25.08.2020
De ce insectele nu se mai strivesc de parbriz ca odinioară? Unde au dispărut?

Ne aflăm în anotimpul estival și mulți dintre șoferi au observat că, spre deosebire de anii precedenți, pe parbrizele mașinilor nu mai sunt la fel de multe muște, fluturi sau viespi sau chiar deloc. De aici se naște și întrebarea firească „unde au dispărut toate insectele?”.

„Fenomenul parbrizului”, așa cum a fost denumit de către entomologi, a fost remarcat în întreaga Europă, dar și în România.

De ce insectele nu se mai strivesc de parbriz ca odinioară?

Majoritatea conducătorilor auto au observat că parbrizele mașinilor pe care le conduc sunt mai curate ca niciodată într-o perioadă a anului în care, altădată, la un drum până la mare spre exemplu, consumau un rezervor de lichid pentru parbriz.

Experții în domeniu dau vina pe agricultura intensivă şi pe pesticidele utilizate în ultimii 40-50 de ani și trag un semnal de alarmă în privinţa declinului alarmant al insectelor, scrie The Telegraph.

Un grup de cercetători de la Asociația Entomologică din orașul german Krefeld, care au monitorizat numărul de insecte din 100 de rezervații naturale din Europa de Vest, au observat că, din 1980 încoace numărul insectelor a scăzut dramatic, cu aproape 80%. Membrii Asociației Entomologice din Krefeld (Germania) observă, înregistrează și colectează insecte din întreaga lume începând cu 1905, anul înființării. În prezent, în sediul asociației sunt expuse zeci de milioane de exemplare din peste un milion de specii de insecte.

În ultimii 15 ani, apicultorii din Marea Britanie au pierdut aproximativ o treime din coloniile de albine administrate anual. Principala cauză o reprezintă pierderea multor pășuni bogate în flori, dar utilizarea tot mai largă a insecticidelor.

Există și cercetători care susțin că o altă explicație a dispariției insectelor ar fi aceea că mașinile și-au schimbat forma de-a lungul timpului, fiind în prezent mult mai aerodinamice, ceea ce înseamnă că sunt letale pentru tot mai puține insecte.

În schimb, oamenii de știință canadieni sunt de părere că, în fiecare an, miliarde de insecte polenizate sunt ucise de vehicule. Această teorie este demontată de entomologul german Martin Sorg, care spune că mașina pe care o conduce, un Land Rover, „are aerodinamica unui frigider”, dar acum este mai curată ca niciodată.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot