Este adevărat că țânțarii se îmbată dacă sug sânge cu alcool?

07.08.2020
Este adevărat că țânțarii se îmbată dacă sug sânge cu alcool?

Țânțarii sunt o familie de insecte din subordinul Nematocera. În lume există peste 3.000 de specii de țânțari, fiecare cu particularitățile sale. Aceștia dau mari bătăi de cap oamenilor pe timpul verii. În România au fost identificate 56 specii de țânțari. Deși mușcătura acestora este inofensivă, trebuie știut că femelele pot transmite malaria, o boală infecțioasă gravă.

Se pot îmbăta țânțarii?

Așa cum spuneam mai sus, aceste insecte sunt destul de enervante pe timpul verii. Țânțarii sunt tot timpul în căutare de hrană. Poate părea surprinzător, însă cercetătorii au analizat ce se întâmplă cu aceste insecte dacă sug sângele unei persoane în stare de ebrietate.

Doi oameni de știință din Norvegia au analizat comportamentul lipitorilor și albinelor după ce au intrat în contact cu alcoolul. Astfel, s-a observat că acestea și-au schimbat atitudinea, exact ca un om, prezentând o stare de ebrietate și neputând realiza mișcările lor obișnuite. Deși pare greu de crezut, situația s-a schimbat când au fost analizați țânțarii. Potrivit unui entomolog de la University of Pennsylvania din Philadelphia, aceste insecte nu se pot îmbăta, deoarece cantitatea de alcool din sânge este mică.

Țânțarilor le place berea

Potrivit specialiștilor, se pare țânțarii sunt atrași de persoanele care au băut alcool, bere în special. Nu se știe de ce aceste insecte sunt atrase de oamenii care au consumat alcool, însă se presupune că se datorează creșterii cantității de etanol din transpirație. După analizarea comportamentului acestora, s-a observat că țânțarii stau în casa oamenilor datorită a două substanțe chimice: dioxidul de carbon și octanolul.

În ceea ce privește alcoolul, oamenii de știință au pulverizat pe țânțari vapori de etanol cu o concentrație de 60% alcool. Surprinzător de spus, însă comportamentul acestora nu s-a schimbat foarte mult și asta pentru că aceste insecte sunt obișnuite să se mai hrănească și cu plante sau fructe fermentate, care conțin cel puțin 1% alcool. Drept urmare, de-a lungul timpului țânțarii au dezvoltat o toleranță la licoarea bahică.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot