Dacă vor dispărea albinele de pe Terra vom muri în patru ani?

05.03.2019
Dacă vor dispărea albinele de pe Terra vom muri în patru ani?

Albinele au un rol esențial în a menține viața pe Pământ. Conform unora dintre oamenii de știință, acestea polenizează peste 80% dintre pomii fructiferi și din plantele de cultură de pe planetă. Este acest lucru adevărat?

Albert Einstein, una dintre cele mai luminate minți din istorie, ar fi spus în anul 1924: „Dacă albina va dispărea vreodată de pe pământ, omul mai are de trăit doar patru ani”. Sau, cel puțin, această frază îi este atribuită lui Einstein fără să existe o dovadă ca fizicianul a rostit aceste cuvinte.

Conform anumitor biologi, dispariția albinelor ar face ca culturile de fructe și legume să nu mai fie polenizate și ulterior să dispară definitiv. În plus, corpul albinelor este un bun asimilator de paraziţi şi viruşi care sunt recoltaţi de pe suprafaţa plantelor, iar în cazul în care albinele ar dispărea, aceşti paraziţi şi viruşi s-ar înmulţi vertiginos, aducând mari daune florei şi faunei.

Ce fac insectele iarna? Unde dispar acestea?

Din păcate, oamenii de știință nu au descoperit o modalitate tehnologică de polenizare a plantelor de către om și prin urmare, omenirea depinde de micuțele albine.

Există însă și vești bune. Din fericire, albinele nu sunt singurele insecte care polenizează. Anumite specii de fluturi, anumite specii de muște sau pasărea colibri se ocupă și ele cu polenizarea. Sunt și plante care nu au nevoie de insecte să fie polenizate, așa cum este porumbul care este polenizat prin vânt. Legumele cu frunze, cum ar fi varza, cresc, de asemenea, fara a fi nevoie de insecte.

Așadar, faptul că omenirea ar mai supraviețui doar patru ani fără albine este doar un mit. Omenirea se poate adapta, așa cum a demonstrat în cele câteva sute de mii de ani de când omul există pe Pământ.

Albinele au un rol foarte important în ecosistem

Curiozități despre albine și miere

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot