Cât de sănătoasă este mierea?

29.05.2023
Cât de sănătoasă este mierea?

Pentru a face față cât mai bine diferitelor probleme cotidiene, corpul uman are nevoie de energie, astfel că trebuie consumate produse potrivite. Unul dintre cele mai apreciate alimente pe plan global este mierea de albine. Folosită în băuturi, prăjituri, sosuri și chiar înfrumusețare, mierea devine din ce în ce mai importantă. Însă, cât de sănătoasă este aceasta?

Cât de sănătoasă este mierea în comparație cu zahărul?

miere

Specialiștii afirmă că mierea este cea mai bună sursă de zahăr concentrat. Aceasta conține vitamine, calciu și fosfor, esențiale pentru viață. Albinele colectează nectarul din flori, urmând să regurgiteze în celulele de miele. Ulterior se produce un lichid vâscos foarte dulce.

Mierea aduce totodată o echilibrare a organismului, ameliorând tusea și alte afecțiuni respiratorii. Datorită substanțelor nutritive, se crede că aceasta are proprietăți antibacteriene, antioxidante și antiinflamatorii. Cu toate acestea, mierea înseamnă și zahăr.

Specialiștii în sănătate recomandă o limită a cantității de zahăr de aproximativ 6 lingurițe pe zi pentru femei și 9 lingurițe pentru bărbați. Consumul ridicat de zahăr este corelat cu creșterea nesănătoasă în greutate, dar și cu riscul apariției bolilor cronice.

Mierea trebuie consumată cu moderație. Porția recomandată este de o lingură, având 64 de calorii și 17 grame de zahăr. Aportul zilnic trebuie să fie sub 100 de calorii pe zi pentru femei și 150 pentru bărbați.

Cât zahăr este recomandat pentru consum?

Organizația Mondială a Sănătății recomandă un consum moderat de zahăr. Acest lucru se traduce nu mai mult de 10% din aportul zilnic de energie. Cum am spus mai sus, adulții nu trebuie să consume mai mult de 6 lingurițe pe zi, iar copiii nu mai mult de 3 lingurițe.

Știai că?

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Au trecut patru ani de când Luxemburg a decis ca toate formele de transport public – inclusiv autobuzele, trenurile și tramvaiele – să fie gratuite atât pentru rezidenți, cât și pentru... citește tot
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Nu toate necuvântătoarele au fost înzestrate cu calități fizice, așa cum este cazul leilor, papagalilor, păunilor sau leoparzilor. Există animale mai puțin frumoase care își au locul bine... citește tot
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să... citește tot