Care este diferența dintre zahăr vanilat și vanilinat?

17.07.2023
Care este diferența dintre zahăr vanilat și vanilinat?

Zahărul este un produs omniprezent, foarte ușor de mulat în funcție de dorință. Se pune în prăjituri, băuturi sau mâncare. Se poate găsi în pliculețe sau cutii mari, consumul necesar fiind unul moderat, orice exces aducând probleme organismului. Cum spunem corect, zahăr vanilat sau vanilinat?

Zahăr vanilat sau vanilinat?

vanilat

În România vom găsi la raft mai multe tipuri de zahăr din care gospodinele pot alege. În cele mai multe dintre cazuri, în cărucioarele de cumpărături se va regăsi zahăr vanilat … sau vanilinat? Greu de spus care formă este corectă.

Ambele forme sunt corecte, pentru că reprezinte produse diferite. Zahărul vanilat este obținut din extractul de vanilie, iar zahărul vanilinat din vanilină. Deci care este diferența dintre ele, având în vedere că ambele produse sunt dulci?

Zahărul vanilat este obținut din batoane de vanilie, fiind un produs natural, cele mai mari culturi regăsindu-se în state precum Madagascar sau Tahiti. Batoanele se lasă la soare, la uscat, moment în care aroma începe să se intensifice în bețișorul parfumat. Ulterior, vanilia este adăugată la zahărul normal, obținându-se astfel pliculețele cu gust pentru prăjituri.

Zahărul vanilinat este diferit. Vanilina este un produs sintetic, obținut prin procesare în fabrică. Este considerată o imitație a vaniliei. Se prepară din zahăr, sirop de porumb și diferiți îndulcitori.

În concluzie, ambele forme sunt corecte, dar reprezintă produse diferite, cu proprietăți diferite. Zahărul vanilat este considerat mai sănătos, fiind 100% natural, fără aditivi procesați chimic.

Ce trebuie să faci dacă pui sare în loc de zahăr în preparate?

Se întâmplă de multe ori ca din greșeală să adaugi sare în loc de zahăr. Nu este nicio problemă. Din fericire, există câteva metode prin care gustul sărat poate fi neutralizat.

Cu toate acestea, una dintre cele mai frecvente metode este de a adăuga o cantitate nouă de apă sau de a spăla ingredientele pentru a înlătura pe cât de mult cantitatea de sare.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot