Care este diferența dintre zahăr vanilat și vanilinat?

17.07.2023
Care este diferența dintre zahăr vanilat și vanilinat?

Zahărul este un produs omniprezent, foarte ușor de mulat în funcție de dorință. Se pune în prăjituri, băuturi sau mâncare. Se poate găsi în pliculețe sau cutii mari, consumul necesar fiind unul moderat, orice exces aducând probleme organismului. Cum spunem corect, zahăr vanilat sau vanilinat?

Zahăr vanilat sau vanilinat?

vanilat

În România vom găsi la raft mai multe tipuri de zahăr din care gospodinele pot alege. În cele mai multe dintre cazuri, în cărucioarele de cumpărături se va regăsi zahăr vanilat … sau vanilinat? Greu de spus care formă este corectă.

Ambele forme sunt corecte, pentru că reprezinte produse diferite. Zahărul vanilat este obținut din extractul de vanilie, iar zahărul vanilinat din vanilină. Deci care este diferența dintre ele, având în vedere că ambele produse sunt dulci?

Zahărul vanilat este obținut din batoane de vanilie, fiind un produs natural, cele mai mari culturi regăsindu-se în state precum Madagascar sau Tahiti. Batoanele se lasă la soare, la uscat, moment în care aroma începe să se intensifice în bețișorul parfumat. Ulterior, vanilia este adăugată la zahărul normal, obținându-se astfel pliculețele cu gust pentru prăjituri.

Zahărul vanilinat este diferit. Vanilina este un produs sintetic, obținut prin procesare în fabrică. Este considerată o imitație a vaniliei. Se prepară din zahăr, sirop de porumb și diferiți îndulcitori.

În concluzie, ambele forme sunt corecte, dar reprezintă produse diferite, cu proprietăți diferite. Zahărul vanilat este considerat mai sănătos, fiind 100% natural, fără aditivi procesați chimic.

Ce trebuie să faci dacă pui sare în loc de zahăr în preparate?

Se întâmplă de multe ori ca din greșeală să adaugi sare în loc de zahăr. Nu este nicio problemă. Din fericire, există câteva metode prin care gustul sărat poate fi neutralizat.

Cu toate acestea, una dintre cele mai frecvente metode este de a adăuga o cantitate nouă de apă sau de a spăla ingredientele pentru a înlătura pe cât de mult cantitatea de sare.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Pro și contra vacanță în Bali. GloBALIzarea,neînțeleasă la capătul lumii sau Bali nu e un loc, e o simțire
Pro și contra vacanță în Bali. GloBALIzarea,neînțeleasă la capătul lumii sau Bali nu e un loc, e o simțire
O știți pe aia cu împăratul care stătea peste zece mări, zece țări și vreo câteva continente și se trezește într-o dimineață și își spune “Bă, ce departe stau!”. La fel și eu... citește tot
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot