E adevărat că inventatorul plicului de zahăr s-a sinucis când a văzut cum îi este desfăcută invenția?

08.09.2020
E adevărat că inventatorul plicului de zahăr s-a sinucis când a văzut cum îi este desfăcută invenția?

Primele pachete de zahăr au apărut în Statele Unite ale Americii în a doua jumătate a secolului trecut. Cel care a venit cu ideea de a ambala zahărul în pachete de unică folosință a fost antreprenorul Benjamin Eisenstadt. Este adevărat că acesta s-a sinucis când a văzut cum îi este tratată invenția?

Cine a inventat plicul de zahăr?

Erau vremuri în care restaurantele foloseau de obicei boluri cu zahăr sau dozatoare de sticlă cu zahăr. Lipsa de igienă cauzată de folosirea acestor vase și dozatoare cu zahăr au determinat apariția plicurilor cu zahăr.

Apoi, servind o cană cu ceai în timpul prânzului împreună cu soția sa, Eisenstadt a venit cu ideea revoluționară de a împacheta zahărului în plicuri individuale. Întrucât Ben era familiarizat cu industria ceaiului, el a concluzionat că ambalajul zahărului nu poate diferi prea mult de cel al ambalajului ceaiului.

În timp, au fost create noi forme de ambalaje de zahăr de unică folosință. Astăzi, cea mai populară formă o reprezintă așa-numitul băț de zahăr. Aceste pachețele sunt mai economice în comparație cu pliculețele pătrate și mai ușor de folosit, fiind în prezent cele mai populare în rândul clienților.

Bețele de zahăr pot fi deschise chiar și cu o singură mână! Ambalajul a fost conceput astfel încât să poată fi rupt la jumătate și întregul conținut să poată fi vărsat convenabil, lăsând doar o bucată mică de hârtie. S-a spus multă vreme că Benjamin Eisenstadt concepuse aceste pliculețe astfel încât să fie rupte de la mijloc, nu din extremități. Problema ar fi apărut în momentul în care oamenii încercau să deschidă pliculețul de zahar incorect. S-a zvonit că Benjamin a fost atât de copleșit, de faptul că oamenii se chinuiau să deschidă pliculețele de zahăr, încât a căzut într-o depresie care l-a împins să comită un suicid. Fals! De fapt, Benjamin Eisenstadt a murit din alte cauze.

Cine a fost Benjamin Eisenstadt?

Benjamin Eisenstadt, inovatorul om de afaceri din cartierul new-yorkez Brooklyn, care i-a pus pe americani să-și „scuture” zahărul înainte de a-și îndulci cafeaua sau ceaiul și apoi a zguduit întreaga industrie a îndulcitorului ca dezvoltator al Sweet’N Low, a murit la 89 de ani la New York Hospital-Cornell Medical Center din cauza unor complicații apărute după intervenția chirurgicală de montare a unui bypass.

Foto: Amazon

Eisenstadt, care s-a născut în Lower East Side din Manhattan, părea să se îndrepte spre o carieră strălucită ca avocat după ce a absolvit primul în clasa sa de la facultatea de drept a Universității St. John în 1929.

Având un loc de muncă la o cafenea, Eisenstadt a condus mai târziu câteva cafenele proprii. În cele din urmă a găsit ccheia succesului cu cafeneaua Cumberland deschisă în 1940 în secțiunea Fort Greene, chiar vizavi de Brooklyn Navy Yard, care a devenit o zonă industrială în plină expansiune în cel de-al doilea război mondial.

După sfârșitul războiului, Eisenstadt și-a amintit că unchiul său a condus o companie care umplea pungi de ceai și a transformat cafeneaua Cumberland în Cumberland Packing Company. Aceasta era o minifabrică de pliculețe de ceai, una care nu a fost niciodată o amenințare pentru companiile mult mai cunoscute Tetley sau Lipton și care a dispărut în 1947.

Confruntat cu încă un eșec în afaceri, Eisenstadt a avut o revelație prin care avea să schimbe modul în care americanii distribuie zahărul. El și-a dat seama că același echipament care a injectat ceai în plicuri ar putea fi folosit pentru a pune zahăr în pachete mici de hârtie. Contractul cu micuța companie de zahăr Jack Frost a păstrat în viață Cumberland Packing Company.

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot