E adevărat că inventatorul plicului de zahăr s-a sinucis când a văzut cum îi este desfăcută invenția?

08.09.2020
E adevărat că inventatorul plicului de zahăr s-a sinucis când a văzut cum îi este desfăcută invenția?

Primele pachete de zahăr au apărut în Statele Unite ale Americii în a doua jumătate a secolului trecut. Cel care a venit cu ideea de a ambala zahărul în pachete de unică folosință a fost antreprenorul Benjamin Eisenstadt. Este adevărat că acesta s-a sinucis când a văzut cum îi este tratată invenția?

Cine a inventat plicul de zahăr?

Erau vremuri în care restaurantele foloseau de obicei boluri cu zahăr sau dozatoare de sticlă cu zahăr. Lipsa de igienă cauzată de folosirea acestor vase și dozatoare cu zahăr au determinat apariția plicurilor cu zahăr.

Apoi, servind o cană cu ceai în timpul prânzului împreună cu soția sa, Eisenstadt a venit cu ideea revoluționară de a împacheta zahărului în plicuri individuale. Întrucât Ben era familiarizat cu industria ceaiului, el a concluzionat că ambalajul zahărului nu poate diferi prea mult de cel al ambalajului ceaiului.

În timp, au fost create noi forme de ambalaje de zahăr de unică folosință. Astăzi, cea mai populară formă o reprezintă așa-numitul băț de zahăr. Aceste pachețele sunt mai economice în comparație cu pliculețele pătrate și mai ușor de folosit, fiind în prezent cele mai populare în rândul clienților.

Bețele de zahăr pot fi deschise chiar și cu o singură mână! Ambalajul a fost conceput astfel încât să poată fi rupt la jumătate și întregul conținut să poată fi vărsat convenabil, lăsând doar o bucată mică de hârtie. S-a spus multă vreme că Benjamin Eisenstadt concepuse aceste pliculețe astfel încât să fie rupte de la mijloc, nu din extremități. Problema ar fi apărut în momentul în care oamenii încercau să deschidă pliculețul de zahar incorect. S-a zvonit că Benjamin a fost atât de copleșit, de faptul că oamenii se chinuiau să deschidă pliculețele de zahăr, încât a căzut într-o depresie care l-a împins să comită un suicid. Fals! De fapt, Benjamin Eisenstadt a murit din alte cauze.

Cine a fost Benjamin Eisenstadt?

Benjamin Eisenstadt, inovatorul om de afaceri din cartierul new-yorkez Brooklyn, care i-a pus pe americani să-și „scuture” zahărul înainte de a-și îndulci cafeaua sau ceaiul și apoi a zguduit întreaga industrie a îndulcitorului ca dezvoltator al Sweet’N Low, a murit la 89 de ani la New York Hospital-Cornell Medical Center din cauza unor complicații apărute după intervenția chirurgicală de montare a unui bypass.

Foto: Amazon

Eisenstadt, care s-a născut în Lower East Side din Manhattan, părea să se îndrepte spre o carieră strălucită ca avocat după ce a absolvit primul în clasa sa de la facultatea de drept a Universității St. John în 1929.

Având un loc de muncă la o cafenea, Eisenstadt a condus mai târziu câteva cafenele proprii. În cele din urmă a găsit ccheia succesului cu cafeneaua Cumberland deschisă în 1940 în secțiunea Fort Greene, chiar vizavi de Brooklyn Navy Yard, care a devenit o zonă industrială în plină expansiune în cel de-al doilea război mondial.

După sfârșitul războiului, Eisenstadt și-a amintit că unchiul său a condus o companie care umplea pungi de ceai și a transformat cafeneaua Cumberland în Cumberland Packing Company. Aceasta era o minifabrică de pliculețe de ceai, una care nu a fost niciodată o amenințare pentru companiile mult mai cunoscute Tetley sau Lipton și care a dispărut în 1947.

Confruntat cu încă un eșec în afaceri, Eisenstadt a avut o revelație prin care avea să schimbe modul în care americanii distribuie zahărul. El și-a dat seama că același echipament care a injectat ceai în plicuri ar putea fi folosit pentru a pune zahăr în pachete mici de hârtie. Contractul cu micuța companie de zahăr Jack Frost a păstrat în viață Cumberland Packing Company.

 

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ping pong între state! Cine a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei?
Ping pong între state! Cine a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei?
Constantin Mavrocordat a fost a fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori conducător al Moldovei. Reformele sale au fost radicale pentru acele vremuri, reușind să desființeze... citește tot
De ce faptele penale se pot prescrie? E normal să scapi de o crimă dacă s-a prescris fapta?
De ce faptele penale se pot prescrie? E normal să scapi de o crimă dacă s-a prescris fapta?
Justiția din România are multe lacune, însă autoritățile specializate încearcă să le rezolve o dată cu trecerea timpului. Ministrul Justiției trebuie să propună și să adopte legi, în... citește tot
Unde se află Republica Cecenia și de ce este un teritoriu atât de disputat?
Unde se află Republica Cecenia și de ce este un teritoriu atât de disputat?
Rusia este cea mai mare țară din lume. În interiorul țării ei există numeroase culturi, etnii, dar și religii. Pentru a putea ține în frâu un teritoriu consistent, autoritățile ruse s-au... citește tot
Recomandări din presa de azi
adplus-dvertising