Cine sunt inventatorii care au murit din cauza creațiilor lor?

27.04.2020
Cine sunt inventatorii care au murit din cauza creațiilor lor?

Inventatorii sunt cei care au făcut ca omenirea să evolueze. Fără aceștia omul ar fi fost, încă, la mâna naturii. Invențiile acestora au realizat saltul tehnologic și uman, făcându-i celebri pe aceștia. Din nefericire, unele dintre inovații au fost periculoase și le-a pus viața în pericol. Ba mai mult unii au și murit din cauza lor.

Multe dintre creații au avut nevoie de testare, iar cum un cobai este foarte greu de găsit inventatorii au probat realizările lor pe propria piele. O decizie care pentru unii s-a dovedit a fi bună, însă pentru alții greșită, plătind chiar cu prețul vieții.

Vă prezentăm mai jos top 10 inventatori care au murit din cauza creațiilor lor.

1 – Wan Hu (2000 î de Hr.) a fost un oficial din timpul dinastiei Ming. Conform datelor istorice, acesta visa să ajungă pe Lună și în sensul acesta a atașat de un scaun 47 de tuburi cu bambus umplute cu praf de pușcă. Ulterior, acesta a ordonat servitorilor să le aprindă simultan iar efectul poate fi imaginat cu ușurință. Poate că Wan Hu a ajuns pe Lună, dar nu așa cum și-a dorit el.

2 – Alexander Bogdanov  (1873-1928) a fost co-fondator al partidului bolșevic. Visul său a fost să descopere secretul tinereții veșnice. În felul acesta, el a experimentat transfuziile sangvine care erau la început. Din nefericire pentru el, sângele unui student era infectat cu malarie și tuberculoză.

3 – Thomas Andrews (1873-1912) a fost cel care a proiectat Titanicul. Vasul de croazieră trebuia să aibă 46 de bărci de salvare, însă Andrews a considerat că sunt o pierdere de bani și le-a limitat la 20. Când vaporul a lovit aisberg-ul și s-a scufundat acesta nu a mai avut loc pe nicio barcă.

4 – Thomas Midgley Jr.  (1889-1944) a fost un chimist prestigios, inventând benzina cu plumb. Apetența sa pentru invenții l-a făcut să realizeze un sistem de sfori și scripeți, care să îi susțină greutatea corporală, însă s-a încolăcit în acestea murind sufocat.

5 – Harry Houdini (1874-1926) este considerat cel mai mare iluzionist din istorie. Actele sale de evadare din situații imposibile a șocat lumea la începutul anilor 1900. Din păcate, acesta a murit în 1926 după ce i-a cerut unui boxer amator să îl lovească cu toată forța în stomac. Iluzionistul voia să demonstreze că poate să primească nenumărate lovituri fără să se aleagă cu vreo rană. Lovitura primită a dus la ruptura apendicelui și i-a provocat moartea câteva zile mai târziu.

Harry Houdini , alături de sotie și mama sa

6 – Marie Curie (1867-1934) a fost o chimistă redutabilă, descoperind elementele poloniu și radiu. Studiile sale au dus la stabilirea teoriei radioactivității, însă din nefericire pentru ea a descoperit prea târziu că este dăunătoare sănătății.

7 – William Bullock (1813-1867) a inventat presa tipografică. În 1867, în timp ce instala aparatura la ziarul Philadelphia Public Ledger, acesta și-a prins piciorul în roțile mașinăriei, fiind zdrobit. Câteva zile mai târziu membru s-a cangrenat și a avut nevoie de operație de amputare. A murit în timpul acesteia.

8 – Karel Soucek (1947-1985) a fost unul dintre cei mai mari cascadori ai secolului al XIX-lea. În anul 1984, acesta s-a urcat într-un butoi și s-a lăsat purtat de apă căzând în cascada Niagara. Impulsionat de reușită, un an mai târziu, a încercat aceeași fază cu butoiul, sărind de pe o clădire de 55 de m înălțime într-o piscină. Din nefericire pentru el, traiectoria nu a fost calculată corect și a căzut pe marginea bazinului, murind câteva zile mai târziu.

Karel Soucek se afla într-un astfel de butoi

9 – George Jackson Churchward (1857-1933) a fost inginer mecanic, ajutând la realizarea căilor ferate în Marea Britanie. Acesta a proiectat mai multe trenuri, iar ironia sorții a făcut ca el să moară lovit de unul dintre ele.

10 – Otto Lilienthal (1848-1896) a fost prima persoană din istorie care a realizat mai multe zboruri cu planorul. Din păcate, într-unul dintre acestea a căzut de la 17 m și și-a fracturat coloana vertebrală. A murit a doua zi, spunând: „Mici sacrificii trebuie făcute”.

Cu toate că invențiile celor menționați mai sus au dus la îmbunătățirea vieții oamenilor, din nefericire acestea au adus și moartea celor care le-au creat.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot