Cum vedea Isaac Asimov viitorul în anul 1982 în următorii „50 de ani”? Câte predicții s-au împlinit în 2023?

31.10.2023
Cum vedea Isaac Asimov viitorul în anul 1982 în următorii „50 de ani”? Câte predicții s-au împlinit în 2023?

În 1983, Toronto Star l-a întrebat pe scriitorul de cărți științifico-fantastice Isaac Asimov să prezică cum va arăta lumea în 2019. Predicțiile sale cu privire la computerizare au fost în mare parte exacte, deși unele dintre previziunile sale legate de educație și utilizarea spațiului au fost excesiv de optimiste. Aceste predicții ale lui Asimov subliniază cât de dificil este să anticipăm viitorul tehnologiei.

Cine a fost Isaac Asimov?

Isaac Asimov a fost unul dintre cei mai cunoscuți și prolificici scriitori de povești științifico-fantastice din lume, având la activ peste 500 de cărți pe parcursul unei cariere de patru decenii. Acest artist născut în Rusia a devenit celebru pentru creațiile sale cu tematică științifică, precum cele din „I, Robot”, „Foundation” și „Nightfall”. Lucrările sale au conținut numeroase predicții despre viitorul societății și tehnologiei. Unele dintre aceste predicții s-au adeverit, precum capacitatea noastră de a utiliza ceea ce el numea „comunicația prin vedere și sunet” pentru a contacta pe oricine de pe Pământ. Cu toate acestea, altele, cum ar fi existența unei mașini capabile să transforme drojdia, algele și apă în alimente, nu s-au concretizat niciodată.

Cum vedea viitorul Isaac Asimov?

În 1983, Toronto Star l-a invitat pe Asimov să răspundă la întrebarea: „Cum va arăta lumea în 2019?” Asimov a scris că era inutil să ne imaginăm viitorul societății dacă Statele Unite și Uniunea Sovietică urmau să se angajeze într-un război nuclear, așa că a presupus că acest lucru nu se va întâmpla. Ulterior, el a împărțit predicțiile sale în două teme principale: computerizare și utilizarea spațiului.

Computerizare:

Asimov a fost în mare parte corect în multe dintre predicțiile sale cu privire la viitorul computerizării, chiar dacă unele dintre acestea au fost destul de generale și evidente, cum ar fi:

  • Computerizarea va continua inevitabil.
  • Obiectele mobile informatizate vor „pătrunde în case”, iar complexitatea tot mai mare a societății va face imposibilă viața fără această tehnologie.
  • Computerele vor perturba modurile de lucru și vor înlocui vechile locuri de muncă cu altele radical diferite.
  • Robotica va elimina locurile de muncă.
  • Societatea va avea nevoie de o „schimbare masivă în natura educației”, iar întregi populații vor trebui să devină „alfabete în tehnologia calculatoarelor” și să învețe să facă față unui „mediu high-tech.”
  • Această tranziție în educație va fi dificilă pentru mulți, mai ales pe măsură ce populația mondială crește la rate fără precedent.

Isaac Asimov a murit în 1992 la vârsta de 72 de ani.

Utilizarea spațiului:

„Vom intra în spațiu pentru a rămâne,” a afirmat Asimov în eseul său. Și, în mare parte, avea dreptate. Stația Spațială Internațională a fost continuu locuită timp de mai mult de 18 ani. Cu toate acestea, Asimov era un pic optimist în ceea ce privește eforturile viitoare ale societăților în spațiu. A prezis că oamenii se vor întoarce pe Lună în forță, cu operațiuni de minerit, fabrici care „vor folosi proprietățile speciale ale spațiului”, observatoare și chiar o stație de energie solară care ar transmite microunde pe Pământ.

Asimov a crezut, de asemenea, că am fi fost pe cale să înființăm așezări umane pe Lună. „Până în 2019, prima așezare spațială ar trebui să fie în faza de proiectare și s-ar putea să fie deja în construcție,” a scris el. „Ar fi prima din multele care vor urma în care oamenii ar putea trăi zeci de mii și ar putea construi mici societăți de toate felurile, oferind umanității o varietate mai mare.” Nimic nu s-a întâmplat.

De ce este atât de dificil să prezicem viitorul tehnologiei?

Este posibil să folosim observații precum Legea lui Moore pentru a prezice tipurile generale de progrese tehnologice pe care le vom vedea într-un an, doi sau chiar cinci ani. Cu toate acestea, așa cum afirmă analistul tech Andy Oram de la O’Reilly Media într-un raport Pew Research Center privind viitorul internetului, „Dincolo de cinci ani, totul este larg deschis.”

Acest lucru se datorează în principal faptului că este imposibil să prezicem modurile inovative în care următoarea generație ar putea folosi aceste progrese majore. Ed Lyell, fost membru al Consiliului de Stat al Educației din Colorado și al Comisiei de Consultanță în Telecomunicații, a elaborat această idee într-un raport din cadrul Pew Research Center’s Internet & American Life Project.

Peter Drucker a scris despre marile transformări din istorie: tiparul, revoluția industrială condusă de motorul cu abur și internetul emergent de atunci. Punctul său principal spune că este necesară o generație de aproximativ 25 de ani pentru ca noua tehnologie să-și aibă cu adevărat impactul. În primă fază, societatea folosește noul instrument pentru a face mai bine ceea ce a făcut înainte. Generația crescută cu el descoperă lucruri cu totul noi și modalități de a face lucrurile. Prin urmare, vom avea joburi în locuri de muncă pe care acum nu le putem vedea sau defini, potrivit bigthink.com.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De unde vine simpatia oamenilor pentru extremism?
De unde vine simpatia oamenilor pentru extremism?
În ultima perioadă se tot vorbește despre partide extremiste și extremism în general, cu atât mai mult cu în multe țări din Europa partidele extremiste au câștigat un capital extrem de... citește tot
Ce înseamnă antisemit? Cum s-a manifestat antisemitismul în România?
Ce înseamnă antisemit? Cum s-a manifestat antisemitismul în România?
Antisemitismul este un termen folosit pentru a descrie ura, prejudecățile sau discriminarea împotriva evreilor, ca grup religios, etnic sau cultural. Această formă de intoleranță are o istorie... citește tot
Cine este Rodrigo Duterte, „Călin Georgescu de Filipine” care și-a câștigat mandatul pe… Facebook?
Cine este Rodrigo Duterte, „Călin Georgescu de Filipine” care și-a câștigat mandatul pe… Facebook?
Până în anul 2016, de Rodrigo Duterte nu auzise multă lume. Nici măcar oamenii din Filipine. Peste noapte, Rodrigo Duterte a câștigat alegerile prezidențiale desfășurate într-un singur tur... citește tot