Care este singurul loc uscat de pe Pământ unde nu există pământ?

24.06.2020
Care este singurul loc uscat de pe Pământ unde nu există pământ?

Singurul loc uscat de pe Pământ unde nu există pământ. Terra are multe regiuni care te pot lăsa cu gura căscată. Puritatea și frumusețea acestor zone te fac să te gândești la Divinitate. Deși pare greu de crezut, există un loc pe această planetă unde nu există pământ. În rândurile de mai jos vom explica cum este posibil acest lucru.

Așa cum probabil vă așteptați este vorba de regiunea de la Polul Nord. Doi sateliți de pe orbita Pământului înconjoară planeta de la pol la pol de 14 ori pe zi, pe măsură ce aceasta se rotește pe axa sa. Cei doi sateliți sunt la o distanță unul de celălalt de 50 de minute, ceea ce permite cercetătorilor să vadă gheața care se mișcă în zona arctică.

Astfel a fost descoperit că, spre deosebire de Antarctica, nu există nicio bucată de pământ la Polul Nord. În schimb, toată gheața plutește deasupra Oceanului Arctic. În ultimele patru decenii, oamenii de știință au observat o scădere abruptă atât a cantității, cât și a grosimii gheții marine arctice în lunile de vară și de iarnă.

Date îngrijorătoare

În fiecare an, datele sateliților îi ajută pe analiștii să estimeze extinderea totală a gheții marine, precum și să facă diferența între gheața din primul an și cea din mai mulți ani. Gheața pe mai mulți ani este mai groasă și a supraviețuit cel puțin unui sezon de topire, în timp ce gheața din primul an este mult mai subțire. Gheața arctică a mării atinge, de regulă, valoarea minimă la mijlocul lunii septembrie a fiecărui an. În 2018, Centrul Național de Date despre Zăpadă și Gheață a menționat că toată cantitatea de gheață multianuală care a rămas în acel an a fost a șasea cea mai mică din istorie.

Deși topirea ghețarilor nu va duce la creșterea nivelului mării, acesta ar putea influența vremea la nivel global. Gheața de mare acționează ca o oglindă și ajută la reflectarea luminii solare și a căldurii în atmosferă. Dacă acea gheață marină scade sau dispare, mai mult din energia solară ar fi absorbită de oceanul deschis. Căldura suplimentară în ocean va face ca temperaturile din zona arctică să crească în continuare. Oamenii de știință studiază modul în care încălzirea în această regiune schimbă modelele de presiune atmosferică, inclusiv fluxul de jet, care are implicații asupra vremii de pe teritoriul SUA și de pe glob.

Trebuie specificat că dacă doriți să călătoriți la Polul Nord o busolă nu vă va duce neaparat acolo. Acest lucru se datorează faptului că există o diferență între Polul Nord geografic și Polul Nord geomagnetic. Acesta din urmă este urmărit de busola și GPS-ul din ziua de astăzi. Polii geomagnetici se schimbă de-a lungul timpului, așa că ceea ce a fost în nord geomagnetic acum 10 ani nu este același lucru ca în ziua de astăzi.

Foto: ro.wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot