Care este singurul loc uscat de pe Pământ unde nu există pământ?

24.06.2020
Care este singurul loc uscat de pe Pământ unde nu există pământ?

Singurul loc uscat de pe Pământ unde nu există pământ. Terra are multe regiuni care te pot lăsa cu gura căscată. Puritatea și frumusețea acestor zone te fac să te gândești la Divinitate. Deși pare greu de crezut, există un loc pe această planetă unde nu există pământ. În rândurile de mai jos vom explica cum este posibil acest lucru.

Așa cum probabil vă așteptați este vorba de regiunea de la Polul Nord. Doi sateliți de pe orbita Pământului înconjoară planeta de la pol la pol de 14 ori pe zi, pe măsură ce aceasta se rotește pe axa sa. Cei doi sateliți sunt la o distanță unul de celălalt de 50 de minute, ceea ce permite cercetătorilor să vadă gheața care se mișcă în zona arctică.

Astfel a fost descoperit că, spre deosebire de Antarctica, nu există nicio bucată de pământ la Polul Nord. În schimb, toată gheața plutește deasupra Oceanului Arctic. În ultimele patru decenii, oamenii de știință au observat o scădere abruptă atât a cantității, cât și a grosimii gheții marine arctice în lunile de vară și de iarnă.

Date îngrijorătoare

În fiecare an, datele sateliților îi ajută pe analiștii să estimeze extinderea totală a gheții marine, precum și să facă diferența între gheața din primul an și cea din mai mulți ani. Gheața pe mai mulți ani este mai groasă și a supraviețuit cel puțin unui sezon de topire, în timp ce gheața din primul an este mult mai subțire. Gheața arctică a mării atinge, de regulă, valoarea minimă la mijlocul lunii septembrie a fiecărui an. În 2018, Centrul Național de Date despre Zăpadă și Gheață a menționat că toată cantitatea de gheață multianuală care a rămas în acel an a fost a șasea cea mai mică din istorie.

Deși topirea ghețarilor nu va duce la creșterea nivelului mării, acesta ar putea influența vremea la nivel global. Gheața de mare acționează ca o oglindă și ajută la reflectarea luminii solare și a căldurii în atmosferă. Dacă acea gheață marină scade sau dispare, mai mult din energia solară ar fi absorbită de oceanul deschis. Căldura suplimentară în ocean va face ca temperaturile din zona arctică să crească în continuare. Oamenii de știință studiază modul în care încălzirea în această regiune schimbă modelele de presiune atmosferică, inclusiv fluxul de jet, care are implicații asupra vremii de pe teritoriul SUA și de pe glob.

Trebuie specificat că dacă doriți să călătoriți la Polul Nord o busolă nu vă va duce neaparat acolo. Acest lucru se datorează faptului că există o diferență între Polul Nord geografic și Polul Nord geomagnetic. Acesta din urmă este urmărit de busola și GPS-ul din ziua de astăzi. Polii geomagnetici se schimbă de-a lungul timpului, așa că ceea ce a fost în nord geomagnetic acum 10 ani nu este același lucru ca în ziua de astăzi.

Foto: ro.wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot