Cine erau românii de pe Titanic și cum au ajuns „din întâmplare” pe vapor? Au supraviețuit naufragiului?

20.04.2020
Cine erau românii de pe Titanic și cum au ajuns „din întâmplare” pe vapor? Au supraviețuit naufragiului?

Una dintre cele mai mari tragedii maritime din istorie a avut loc în 1912 și a fost scufundarea Titanicului, cel mai mare pachebot din lume în acea vreme. În urma naufragiului și-au pierdut viața 1514 persoane din cei 2228 de călători. Nu au putut fi salvate mai multe persoane întrucât nava avea bărci de salvare suficiente doar pentru 1178 de persoane. Au murit oameni de toate naționalitățile și de toate vârstele. Totuși, au fost și români pe Titanic care au scăpat cu bine. Iar povestea lor este, de-a dreptul, fascinantă.

Vaporul Titanic a plecat în călătoria sa inaugurală din Southampton, Anglia cu destinația New York, pe data 10 aprilie 1912. Pe 14 aprilie, la patru zile de la plecare, nava a lovit un aisberg și după câteva ore s-a scufundat.

Cine erau românii de pe Titanic?

Pe vaporul Titanic se aflau și doi români. Este vorba despre Bella și Meir Moor, mamă și fiu. Numele celor doi și naționalitatea apar într-un document provenit de pe vasul Carpathia, primul care a ajuns la locul dezastrului și i-a salvat pe naufragiați. Semn că cei doi au supraviețuit nafragiului. La început, Bella și Meir Moor au fost catalogați ca fiind de origine rusă. Abia după cercetări mai amănunțite ale fișelor celor care au debarcat de pe Carpathia, s-a aflat că Bella și Meir erau, de fapt, români.

Conform antena3.ro, Bella și Meir Moor, doi evrei de origine română, au ajuns la bordul celebrului Titanic din pură întâmplare. Inițial, cei doi aveau bilete pentru vasul MS Adriatic, operat tot de compania White Star Line, însă din cauza unei greve spontane au fost transferaţi în ultimul moment pe Titanic, deținut de aceeași firmă.

Bella, originară din România, trăise în ultimii ani în Rusia. Cei doi intenționau să ajungă în Statele Unite ale Americii pentru a fugi de persecuțiile Imperiului Rus asupra evreilor. Soțul Bellei, de profesie militar, murise în urmă cu puțină vreme, cel mai probabil în războiul ruso-japonez.

Bella si fiul ei / Captura: Antena 3

Bella și fiul ei au plecat din Rusia, inițial, la o rudă în Anglia. Femeia a plătit 12,9 lire pentru biletul lor la clasa a treia, echivalentul a 60 de dolari americani de acum. În clipa în care s-au urcat la bordul Titanicului, Bella avea 29 de ani, iar fiul ei 7.

La ora 23:40, pe data de 14 aprilie, când nava a lovit un aisberg, Bella a beneficiat de faptul că era femeie și avea și un copil și a fost urcată în barca cu numărul 14. Astfel, cei doi au scăpat cu viață din una dintre cele mai mari tragedii nautice.

Doar 705 persoane au supravietuit naufragiului. Două dintre ele se numeau Bella si Meir și erau de origine română.

Au mai fost și alți români pe Titanic?

Este greu de răspuns la aceată întrebare. Mai există o versiune potrivit căreia 14 tineri plecaţi din Transilvania în căutarea unui loc de muncă în Bucureşti, ajunseseră ca fochişti pe Titanic. Se pare că unul singur a scăpat cu viață.

Curiozități despre scufundarea Titanicului:

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot