E adevărat că a existat o navă care s-a scufundat de două ori, în ambele războaie mondiale?

17.04.2019
E adevărat că a existat o navă care s-a scufundat de două ori, în ambele războaie mondiale?

Toată lumea știe că o navă scufundată, rămâne o navă scufundată. Nu acesta este și cazul SNS Wien, una dintre puținele vase din lume care a fost capabilă să se scufunde de două ori. În ambele războaie mondiale. Cum a fost posibil acest lucru?

SMS Wien („His Majesty’s Ship Vienna”) este o navă cu o poveste aparte. Inițial, nava a aparținut Austriei și a ieșit pe mare prima dată în anul 1911. La izbucnirea Primului Război Mondial, în anul 1914, nava de 7.767 tone a fost folosită de marina austriacă pentru a fi servită drept navă spital.

Pe data de 1 noiembrie 1918, scafandrii italieni au pus la cale o misiune care a dus la scufundarea SMS Wien. Trei ani mai târziu, epava SMS Wien a fost scoasă la suprafață de către italieni. Nava a fost redenumită SS Po și a intrat în proprietatea statului italian.

Care este națiunea care a trimis 80 de soldați la război și a primit acasă 81?

Po a fost recondiționată și a servit ca nava spital pentru Marina Italiană. În mod hilar, pe data de 14 martie 1941, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial, nava a fost scufundată de avioanele britanice în Golful Valona de pe coasta Albaniei.

Așadar, nava SS Po a rămas în istorie ca fiind singurul vapor care s-a scufundat în ambele războaie mondiale. Vezi AICI o imagine cu nava scufundată de două ori!

Care a fost cea mai mare bătălie navală din istorie?

Cea mai mare bătălie navală din istorie a avut loc în cel De-al Doilea Război Mondial și a fost conflictul din Golful Leyte, cunoscută sub denumirea de A Doua Bătălie din Marea Filipinelor. La conflictul din 23-26 octombrie 1944 au participat navele americană și australiene pe de o parte și cele japoneze pe de cealaltă parte. Peste 367 de vase au fost implicate în bătălie, acestora adăugându-se și avioane.

Sursă: shipwreckology.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
În țările democratice alegerea liderilor se face prin vot liber exprimat. Pentru alegerile prezidențiale, unele state au două tururi de scrutin, pe când altele unul singur. Publicația de... citește tot
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte să moară
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte ...
Unul dintre cei mai veseli actori a fost, cu siguranță, britanicul Charlie Chaplin. Comicul nu ne-a lăsat moștenire numai filmele în care a jucat ci și un instantaneu trist, surprins în... citește tot
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Au trecut mai bine de doi ani de când Rusia a invadat Ucraina și nu a fost săptămână în care să nu se vorbească în mass media despre armele nucleare. Dacă până acum Vladimir Putin a fost... citește tot