Ce s-a întâmplat cu cea mai mare navă construită vreodată în România?

03.12.2020
Ce s-a întâmplat cu cea mai mare navă construită vreodată în România?

Petrolierul „Independența” a fost cea mai mare navă construită vreodată la șantierul naval din Constanța. Multă vreme vasul a fost considerat mândria flotei românești, fiind un adevărat „Titanic”. Din păcate, destinul acestei nave a fost unul tragic, iar totul a fost parcă prevestit, încă de la lansarea pentru prima dată la apă.

Nava „Independența”, o lansare eșuată

Gigantul petrolier a fost construit de șantierul naval din Constanța, iar la data de 28 mai 1977 a avut loc ceremonia de botez. Vasul avea o înălţime de 42 de metri şi o lungime de 304 metri. Elena și Nicolae Ceaușescu au fost prezenți pentru a vedea cum imensa navă este lansată la apă. Evenimentul a fost un eșec, fiindcă sticla de șampanie care a lovit nava nu s-a spart, iar acest lucru a fost considerat un semn rău, iar de către cei mai superstițioși chiar un blestem.

Se spune că e bine ca o navă să fie botezată de o femeie. Aceasta a fost Elena Ceauşescu. Iar ea n-a fost instruită că sticla aceea de şampanie pe care a aruncat-o, s-o trimită cu o anumită forță. Şi sticla s-a atins de bordaj, dar nu s-a spart. Asta pentru marinari e un semn rău că nava aceea va avea o problemă la un moment dat, a povestit pentru Digi24 Ioan Gomboșanu, unul dintre marinarii de pe „Independența”.

Momentul când Elena Ceaușescu a aruncat cu sticla de șampanie în nava „Independența”

Ultimul voiaj, drumul spre „moarte”

Rapoartele din arhiva flotei navale românești arată că nava se deteriora de la o zi la alta și aceasta ajunsese să fie reparată pe drum. În acea perioadă, industria avea nevoie de petrol, iar „Independența” făcea voiaje fără să se oprească. Ultimul drum a consemnat și cea mai mare tragedie din istoria flotei navale românești.

Nava „Independența” avea o capacitate de încărcare de 150.000 tdw. Pe 15 noiembrie 1979, petrolierul făcea al 19-lea transport și se afla în Marea Marmara, pregătit să traverseze strâmtoarea Bosfor spre Marea Neagră. La ora 04:35, ora României, vasul românesc a fost lovit de cargo-ul grecesc Evriali. Tot țițeiul transportat s-a vărsat în apă, iar în urma coliziunii scânteile create au dus la o imensă tragedie. Nava a explodat, iar dintre cei 45 de marinari aflați la bord 42 au murit, 11 fiind dați dispăruți. Incendiul a fost stins pe 14 decembrie 1979, abia după 29 de zile.

Potrivit lui Ioan Gomboșanu, explozia petrolierului a fost atât de puternică încât a distrus geamurile locuințelor din Istanbul pe o rază de 10 km. Vinovat de ciocnirea celor două vase a fost comandantul grec al cargoului Evriali, Alekos Adamopulos. Acesta a fost condamnat la „doar” 20 de luni de închisoare.

Pentru a nu se afla adevărul despre cum a dispărut petrolierul, autoritățile comuniste au trecut evenimentul la „strict secret”. După această tragedie, au rămas în urmă 30 de văduve și 41 de copii fără tată. Nava „Independența” a fost atât de avariată încât nu a mai putut fi recuperată pentru reparații.

Foto: adevarul.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Mit sau adevăr? Își pierde mierea proprietățile dacă o pui în ceaiul fierbinte?
Mit sau adevăr? Își pierde mierea proprietățile dacă o pui în ceaiul fierbinte?
Mierea este unul dintre cele mai apreciate produse atât pentru gustul său cât și pentru proprietățile sale benefice asupra corpului uman. Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au... citește tot
De ce Nicolae Ceaușescu mai avea un frate pe nume… Nicolae Ceaușescu?
De ce Nicolae Ceaușescu mai avea un frate pe nume… Nicolae Ceaușescu?
Nicolae Ceaușescu este unul dintre cei mai cunoscuți români din toate timpurile. Fostul dictator a condus România din postura de Președinte din 1974 și până în decembrie 1989 și a fost... citește tot
Cele mai sigure țări în care să te afli dacă începe Al Treilea Război Mondial. Două state sunt la câteva ore distanță de România!
Cele mai sigure țări în care să te afli dacă începe Al Treilea Război Mondial. Două state sunt la câteva ore distanță de România!
Teama unui conflict planetar este din ce în ce mai intensă, după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022. În plus, conflictul din Gaza al Israelului se transformă cu rapiditate într-un... citește tot