Cine a inventat mașina de spălat vase?

12.03.2020
Cine a inventat mașina de spălat vase?

Josephine Cochrane a trăit între 1839 și 1913 la Chicago, Statele Unite ale Americii. Aceasta a rămas în istorie, pentru că a creat în 1887 prima mașină de spălat vase din lume.

Josephine Cochrane nu a spălat în viața ei, la mână, o farfurie, însă cu toate acestea a inventat cu ajutorul mecanicului George Butters o mașinărie folosită de majoritatea gospodinelor din ziua de astăzi.

Josephine a cugetat la această invenție după ce a observat că servitoarele ei îi cioplesc farfuriile de porțelan când le spală. Inițial aceasta a încercat să își spele singură vasele, însă s-a gândit că trebuie să existe o modalitate mai practică.

Astfel, ea și-a imaginat o mașină care să folosească jeturile de apă pentru a spăla vasele. În felul acesta a construit și a prezentat la Expoziția Universală din Chicago, în 1893, prima mașină de spălat vase cu acționare manuală. Invenția sa a câștigat premiul 1 la categoria ”Cea mai bună construcție mecanică, durabilă și adaptată ritmului de muncă”.

Imediat după aceea, femeia a primit o comandă foarte mare de de a construi și vinde mașina de spălat vase.

Trebuie specificat faptul că Josephine Cochrane provenea dintr-o familie de inventatori, întrucât unchiul său, John Fitch, a fost inventatorul vaporului cu aburi.

Cât de eficientă este o mașină de spălat vase?

Mașina de spălat vase a fost o invenție care a ușurat viața gospodinelor. Pe lângă faptul că te scuteste de o muncă în plus, aceasta ajută la distrugerea unor germeni și bacterii pe care spălatul manual nu ar reuși s-o facă. În plus, buretele de vase este unul dintre cele mai murdare obiecte dintr-o casă.

O mașină de spălat vase are trei programe comune:

– Spălarea economică se face la 50 grade C;
– Spălarea rapidă se face la 60 grade C;
– 0 spălarea intensivă se face la 70 grade C și este suficient de puternică pentru a îndepărta urmele de murdărie dificilă de pe vase, oale și tigăi.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot