Care este diferența dintre zahăr brun deschis față de zahăr brun închis

20.06.2022
Care este diferența dintre zahăr brun deschis față de zahăr brun închis

Probabil știm deja că zahărul brun deschis și cel brun închis sunt mai strâns legate unul de celălalt decât orice soi este de zahărul alb. Deci, ce le diferențiază, în afară de nuanță?

Zahărul alb este format din cristale extrase din sfeclă de zahăr sau trestie de zahăr. Acest rafinament implică eliminarea umidității, ceea ce lasă în urmă un sirop închis, gros, pe care îl cunoaștem sub numele de melasă. Pentru a face zahăr brun, așa cum explică HowStuffWorks, o parte din melasă este lăsată în cristalele de zahăr sau este adăugată din nou după aceea.

Zahăr brun deschis vs. Zahăr brun închis

Diferența dintre zahărul cel deschis și cel închis se reduce la un factor simplu: cantitatea de melasă. Cel brun deschis, în mod nesurprinzător, are mai puțin, de obicei, în jur de 3,5 procente. Zahărul brun închis se mândrește cu aproape de două ori mai mult: 6,5 la sută (deși procentul exact variază în funcție de marcă și produs).

Din cauza conținutului mai mare de melasă, cel închis este ușor mai umed și mai acid. Potrivit Imperial Sugar, are, de asemenea, „o aromă mai puternică, cu nuanțe mai pronunțate de caramel”.

Se poate înlocui unul cu celălalt?

Aroma dintre cele două nu este atât de diferită încât să nu-l poți înlocui pe unul cu celălalt în caz de nevoie. Sursele sunt de acord, în general, că nu va distruge rețeta, dar ar putea afecta ușor produsul final.

După cum explică Bon Appétit, combinația dintre bicarbonatul de sodiu și acidul zahărului brun închis ar putea face ca prăjiturile să crească mai mult sau să se extindă mai mult. Iar umiditatea suplimentară din zahărul brun închis ar putea avea un impact asupra texturii a ceea ce coaceți. Acesta nu este neapărat un lucru rău: Unele rețete de prăjituri cer zahăr brun închis pentru că face prăjituri deosebit de moi.

Pe scurt, nu este nicio problemă dacă rețeta ta cere zahăr brun închis și tu ai doar zahăr brun deschis.

Foto: Depositphotos.com

AZI ÎN ISTORIE
De-a lungul timpului, pe data de 2 iulie au avut loc evenimente istorice care au influențat modul cum omenirea a avansat. Fie că au fost evenimente cu efecte pozitive, fie că au fost cu efecte...
Cele mai noi articole
Cum funcționează creierul uman?
Cum funcționează creierul uman?
Creierul funcționează ca un adevărat computer. Acesta prelucrează informațiile pe care le primește de la simțuri și organism, iar după aceea trimite înapoi mesaje către corp. Creierul este... citește tot
Broasca țestoasă. De ce trăiesc atât de mult țestoasele?
Broasca țestoasă. De ce trăiesc atât de mult țestoasele?
Pe insula Sfânta Elena din Atlanticul de Sud trăiește o creatură pe care Guinness World Records a numit-o „cel mai bătrân animal terestru din lume”. Numele său este Jonathan,  broasca... citește tot
Condimentul care face minuni în lupta cu cancerul. Asiaticii îl folosesc intens
Condimentul care face minuni în lupta cu cancerul. Asiaticii îl folosesc intens
Cancerul este una dintre cele mai necruțătoare boli din lume. Din păcate, nici până în prezent nu a fost găsit un tratament care să eradicheze această afecțiune, însă viața oamenilor... citește tot
Shtiu.ro