Care este diferența dintre zahăr brun deschis față de zahăr brun închis

20.06.2022
Care este diferența dintre zahăr brun deschis față de zahăr brun închis

Probabil știm deja că zahărul brun deschis și cel brun închis sunt mai strâns legate unul de celălalt decât orice soi este de zahărul alb. Deci, ce le diferențiază, în afară de nuanță?

Zahărul alb este format din cristale extrase din sfeclă de zahăr sau trestie de zahăr. Acest rafinament implică eliminarea umidității, ceea ce lasă în urmă un sirop închis, gros, pe care îl cunoaștem sub numele de melasă. Pentru a face zahăr brun, așa cum explică HowStuffWorks, o parte din melasă este lăsată în cristalele de zahăr sau este adăugată din nou după aceea.

Zahăr brun deschis vs. Zahăr brun închis

Diferența dintre zahărul cel deschis și cel închis se reduce la un factor simplu: cantitatea de melasă. Cel brun deschis, în mod nesurprinzător, are mai puțin, de obicei, în jur de 3,5 procente. Zahărul brun închis se mândrește cu aproape de două ori mai mult: 6,5 la sută (deși procentul exact variază în funcție de marcă și produs).

Din cauza conținutului mai mare de melasă, cel închis este ușor mai umed și mai acid. Potrivit Imperial Sugar, are, de asemenea, „o aromă mai puternică, cu nuanțe mai pronunțate de caramel”.

Se poate înlocui unul cu celălalt?

Aroma dintre cele două nu este atât de diferită încât să nu-l poți înlocui pe unul cu celălalt în caz de nevoie. Sursele sunt de acord, în general, că nu va distruge rețeta, dar ar putea afecta ușor produsul final.

După cum explică Bon Appétit, combinația dintre bicarbonatul de sodiu și acidul zahărului brun închis ar putea face ca prăjiturile să crească mai mult sau să se extindă mai mult. Iar umiditatea suplimentară din zahărul brun închis ar putea avea un impact asupra texturii a ceea ce coaceți. Acesta nu este neapărat un lucru rău: Unele rețete de prăjituri cer zahăr brun închis pentru că face prăjituri deosebit de moi.

Pe scurt, nu este nicio problemă dacă rețeta ta cere zahăr brun închis și tu ai doar zahăr brun deschis.

Foto: Depositphotos.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 1 septembrie este cea de-a 244-a a calendarului gregorian și a 245-a în anii bisecți. În această zi au avut loc de-a lungul timpului evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a...
Cele mai noi articole
Ce poluează mai mult benzina sau motorina?
Ce poluează mai mult benzina sau motorina?
Omenirea este într-o continuă dezvoltare și schimbare. Grija pentru mediul natural și sănătatea umană a schimbat complet lumea în ultima perioadă. Industria auto s-a modificat mult în... citește tot
Ce le atrage pe muște în casele noastre?
Ce le atrage pe muște în casele noastre?
Muștele fac parte din ordinul Diptera, subordinul Brachycera, potrivit Wikipedia.org, și nu sunt agreate de niciun om. Aceste insecte parcă vin de nicăieri și sunt foarte cicălitoare.... citește tot
Ce teritoriu are ca imn sunetul unei pietre care cade în apă?
Ce teritoriu are ca imn sunetul unei pietre care cade în apă?
Puțină lume a auzit despre ciudatul stat Ladonia. De fapt, Ladonia este o micronațiune, proclamată în iunie 1996 ca rezultat al lungilor lupte din instanță dintre artistul Lars Vilks și... citește tot