Care este diferența dintre zahăr brun deschis față de zahăr brun închis

20.06.2022
Care este diferența dintre zahăr brun deschis față de zahăr brun închis

Probabil știm deja că zahărul brun deschis și cel brun închis sunt mai strâns legate unul de celălalt decât orice soi este de zahărul alb. Deci, ce le diferențiază, în afară de nuanță?

Zahărul alb este format din cristale extrase din sfeclă de zahăr sau trestie de zahăr. Acest rafinament implică eliminarea umidității, ceea ce lasă în urmă un sirop închis, gros, pe care îl cunoaștem sub numele de melasă. Pentru a face zahăr brun, așa cum explică HowStuffWorks, o parte din melasă este lăsată în cristalele de zahăr sau este adăugată din nou după aceea.

Zahăr brun deschis vs. Zahăr brun închis

Diferența dintre zahărul cel deschis și cel închis se reduce la un factor simplu: cantitatea de melasă. Cel brun deschis, în mod nesurprinzător, are mai puțin, de obicei, în jur de 3,5 procente. Zahărul brun închis se mândrește cu aproape de două ori mai mult: 6,5 la sută (deși procentul exact variază în funcție de marcă și produs).

Din cauza conținutului mai mare de melasă, cel închis este ușor mai umed și mai acid. Potrivit Imperial Sugar, are, de asemenea, „o aromă mai puternică, cu nuanțe mai pronunțate de caramel”.

Se poate înlocui unul cu celălalt?

Aroma dintre cele două nu este atât de diferită încât să nu-l poți înlocui pe unul cu celălalt în caz de nevoie. Sursele sunt de acord, în general, că nu va distruge rețeta, dar ar putea afecta ușor produsul final.

După cum explică Bon Appétit, combinația dintre bicarbonatul de sodiu și acidul zahărului brun închis ar putea face ca prăjiturile să crească mai mult sau să se extindă mai mult. Iar umiditatea suplimentară din zahărul brun închis ar putea avea un impact asupra texturii a ceea ce coaceți. Acesta nu este neapărat un lucru rău: Unele rețete de prăjituri cer zahăr brun închis pentru că face prăjituri deosebit de moi.

Pe scurt, nu este nicio problemă dacă rețeta ta cere zahăr brun închis și tu ai doar zahăr brun deschis.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Mit sau adevăr? De ce, în Japonia, doar bărbații au voie să gătească sushi?
Mit sau adevăr? De ce, în Japonia, doar bărbații au voie să gătească sushi?
Întrebarea „De ce doar bărbații au voie să gătească sushi?” circulă des în spațiul public, însă ea pornește dintr-un amestec de mituri, jumătăți de adevăr și interpretări... citește tot
Povestea unui australian care a fost aproape de moarte, dar apoi s-a îmbogățit peste noapte câștigând de DOUĂ ORI la loterie
Povestea unui australian care a fost aproape de moarte, dar apoi s-a îmbogățit peste noapte câștigând de DOUĂ ORI la loterie
În anul 1998, Bill Morgan, un șofer de camion din Australia în vârstă de 37 de ani, părea să fie cel mai ghinionist om de pe planetă. În timp ce se afla la muncă, a fost implicat într-un... citește tot
Curiozități despre „Cravata galbenă”, filmul autobiografic al lui Sergiu Celibidache
Curiozități despre „Cravata galbenă”, filmul autobiografic al lui Sergiu Celibidache
Filmul „Cravata Galbenă” prezintă extraordinara poveste a lui Sergiu Celibidache (1912-1996), unul dintre cei mai celebri și mai controversați dirijori ai secolului al XX-lea. Pelicula este... citește tot