De ce se zaharisește mierea? Cum știi dacă este naturală sau contrafăcută?

30.06.2020
De ce se zaharisește mierea? Cum știi dacă este naturală sau contrafăcută?

Mierea este un produs foarte sănătos, având puține contraindicații. Este recomandată utilizarea ei pentru aproape orice afecțiune, fiindcă are o serie de proprietăți care fac bine organismului uman. Se poate spune, cu alte cuvinte, că mierea de albine este darul acestora pentru oameni.

În zilele noastre, produsul poate fi găsit atât în varianta sa naturală, cât și în cea contrafăcută. De aceea, este bine să se știe cum se poate face diferența între o miere naturală și una contrafăcută. Cea mai simplă metodă de a verifica autenticitatea produsului este zaharisirea. Cu toate că se schimbă aspectul proprietățile rămân aceleași. Altfel spus, o miere care se cristalizează este una naturală, în timp ce una contrafăcută rămâne mereu în stare lichidă.

De ce se zaharisește mierea?

Zaharisirea mierii ține de raportul principalelor sale elemente: fructoza și glucoza. Trebuie specificat că mierea naturală se va zaharisi mai devreme sau mai târziu, în funcție de planta de unde albina a cules nectarul.

Aproximativ 70% din compoziția mierii conține fructoză și glucoză. Procentul variază în funcție de tipul de miere, fructoza fiind în general între 30-44%, iar glucoza între 25-40%. Balanţa dintre aceste două zaharuri este motivul principal care duce la cristalizarea mierii. Cu cât mierea conține mai multă glucoză cu atât mai repede aceasta se va zaharisi.

Nu expiră niciodată

Mierea este unul dintre cele mai cunoscute alimente din lume și a fost prima substanță dulce folosită de om. Se consumă pe scară largă încă din cele mai vechi timpuri. Un lucru fabulos al mierii este faptul că aceasta își poate schimba culoarea și se poate cristaliza, dar nu expiră niciodată.

Mierea pură nu are termen de valabilitate. Cele mai vechi mostre de miere comestibile au fost găsite în mormânturile faraonilor egipteni. După 2000 de ani, mierea era încă bună de mâncat. Conform cercetătorilor, mierea nu are termen de expirare datorită legăturii dintre trei componente chimice: pH-ul acid, abundența din zahăr și peroxidul de hidrogen care rezultă prin degradarea glucozoxidazei. Acestea impiedică alterarea mierii.

Miere zaharisita

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
Strâmtoarea Gibraltar este un punct foarte important pe harta Terrei. Această strâmtoare face legătura dintre Africa și Europa are o lungime de aproximativ 60 de kilometri și o lățime... citește tot