Mit sau adevăr? Își pierde mierea proprietățile dacă o pui în ceaiul fierbinte?

06.11.2024
Mit sau adevăr? Își pierde mierea proprietățile dacă o pui în ceaiul fierbinte?

Mierea este unul dintre cele mai apreciate produse atât pentru gustul său cât și pentru proprietățile sale benefice asupra corpului uman. Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au descoperit că albinele produc în căsuța lor un aliment atât de complex și complet. Și, evident, delicios. Despre miere circulă o mulțime de mituri, iar unul dintre ele spune că este „toxic să pui miere în ceaiul fierbinte”.

Este toxic să pui miere în ceaiul fierbinte?

În mod normal, nu este toxic să pui miere în ceaiul fierbinte, dar este recomandat să nu adaugi miere în lichide care sunt prea fierbinți (peste 60-65°C). La temperaturi mari, mierea își pierde o parte din proprietățile nutritive și benefice, iar unele enzime din miere pot fi distruse.

„Încălzirea zaharurilor pentru o perioadă îndelungată de timp produce o substanță numită hidroximetilfurfural care, e drept, este un agent toxic”, a declarat biologul și apicultorul Gheorghe Apetrei în podcastul lui Romel Alexandru Bîrjoveanu.

Acesta a mai spus: „Cu cât o miere este expusă la agent termic pentru o cantitate mai îndelungată de timp, cu atât canitatea de hidroximetilfurfural crește. Însă ceaiul fierbe la 100 de grade, ceaiul stă 10 minute la infuzat și ajunge la 70 de grade. Turnăm ceaiul în ceașcă, îi dăm o suprafață de contact cu mediul, ajunge la 40-50 de grade. Luăm lingura cu miere, care este mai rece, o învârți de două-trei ori și ceiul e la 40 de grade. Peste 40 de grade încălzirea mierii de mai mult de jumătatea de oră determină distrugerea unor enzime și atunci, da, mierea rămâne o substanță, dar nu mai e medicament”.

Ce este de făcut?

Cei care beau des ceai cu miere ar trebui să lase ceaiul să se răcească puțin înainte de a adăuga miere, pentru a se bucura de toate beneficiile acesteia — inclusiv vitaminele, mineralele și proprietățile antimicrobiene.

Conform studiilor realizate de cercetători, mierea este bogată în antioxidanți, vitamine, minerale și are o serie de proprietăți curative, antiinflamatoare, antibacteriene și imunostimulatoare.

Foto: DepositPhotos.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cel mai ghinionist om din lume? Poate… Povestea lui William Sokolin, omul care a spart din greșeală o sticlă de Château Margaux din 1787 în valoare de 500.000 de dolari
Cel mai ghinionist om din lume? Poate… Povestea lui William Sokolin, omul care a spart din greșeală o sticlă de Château Margaux din ...
În lumea vinurilor, unele povești nu doar că uimesc — ele rămân întipărite în memoria colectivă ca lecții despre fragilitate, pasiune și, uneori, chiar de ironie a sorții. O astfel de... citește tot
Cel mai de temut asasin al mafiei. Soția sa: „Am fost măritată cu cel mai mare asasin și habar nu am avut”
Cel mai de temut asasin al mafiei. Soția sa: „Am fost măritată cu cel mai mare asasin și habar nu am avut”
Richard Kuklinski, cunoscut sub porecla „Omul de gheață” („The Iceman”), este una dintre cele mai înfiorătoare figuri din istoria criminalității organizate americane. La exterior,... citește tot
Se scumpesc TOATE! Ce măsuri fiscale propun parlamentarii?
Se scumpesc TOATE! Ce măsuri fiscale propun parlamentarii?
Se anunță vremuri grele pentru români, indiferent de domeniul lor de activitate. Coaliția PSD-PNL-USR-UDMR pregătește un pachet de măsuri dure: creșteri de taxe și reduceri bugetare în... citește tot