Sintagma MIERE de ALBINE este pleonasm?

27.09.2022
Sintagma MIERE de ALBINE este pleonasm?

Limba română are tot felul de reguli de gramatică pentru a se realiza o comunicare corectă. Pleonasmul este una dintre cele mai întâlnite greșeli din vorbirea curentă. De-a lungul timpului, în limbajul comun s-au perpetuat tot felul de greșeli de exprimare, multe dintre ele fiind folosite și în prezent. Printre acestea se găsește și sintagma „miere de albine”.

Este corect să spui miere de albine?

Ei bine, nu este corect să spui „miere de albine„, ci simplu „miere”. De ce? Simplu, pentru că mierea este un produs realizat doar de către albine. Așadar, sintagma „miere de albine” este un pleonasm, clar, și, cu toate acestea, lumea o folosește fără să se gândească că forma nu este tocmai corectă.

Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române, un pleonasm este o „eroare de exprimare constând în folosirea alăturată a unor cuvinte, expresii, propoziții etc. care repetă în mod inutil aceeași idee”. Conform acestei definiții, este clar că „mierea de albine” este un pleonasm, însă sintagma a fost atât de des folosită încât a devenit oarecum acceptată.

Din păcate, pleonasmul se găsește tot mai des în limba română, fiind un fenomen de redundanță. Specialiștii în lingvistică consideră că pleonasmul  este o greșeală de logică. Ba mai mult, se presupune că eroarea a fost comisă din ignoranță, grabă sau neglijență.

Ce este mierea?

Mierea este un produs apicol care se obține prin transformarea și prelucrarea nectarului de către albine, depozitat ulterior în celulele fagurilor pentru a constitui hrana populației din stup, se arată pe site-ul Wikipedia.org.

Cercetătorii au analizat acest produs natural și au descoperit că are o serie de proprietăți benefice pentru organismul uman. Potrivit studiilor, mierea este bogată în vitamine, minerale și antioxidanți, iar efectele ei sunt antiinflamatoare, antibacteriene și imunostimulatoare. Pe piață sunt mai multe tipuri de miere, iar printre cele mai cunoscute sunt: mierea de salcâm, de tei, de rapiță, de floarea-soarelui sau polifloră.

În Europa trăiesc aproximativ 2.000 de specii sălbatice de albine. Albina vestică domesticită este cea mai cunoscută dintre specii.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Au trecut patru ani de când Luxemburg a decis ca toate formele de transport public – inclusiv autobuzele, trenurile și tramvaiele – să fie gratuite atât pentru rezidenți, cât și pentru... citește tot
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Nu toate necuvântătoarele au fost înzestrate cu calități fizice, așa cum este cazul leilor, papagalilor, păunilor sau leoparzilor. Există animale mai puțin frumoase care își au locul bine... citește tot
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să... citește tot