Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?

21.05.2024
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?

Spre deosebire de alte limbi, limba română conține șapte vocale astfel: a, e, i, o, u, ă, î (â). Sau opt, dacă luăm separat „î” și „â”. Conform definiției, vocala este un sunet al vorbirii din limba română, la a cărui emitere curentul de aer sonor iese liber prin canalul fonator fără să întâlnească niciun obstacol. În mod hilar, există un cuvânt care conține toate cele 8 vocale. Unul singur. Care este acesta?

Care este cuvântul care conține cele 8 vocale?

Cuvântul „autoînsămânțările” este un exemplu fascinant de cuvânt în limba română datorită caracteristicii sale unice: conține toate cele opt vocale ale limbii române. Această particularitate rară îl face un subiect de interes pentru lingviști. Cuvântul este format din 17 litere și dexonline.ro îl definește ca fiind „însămânțare naturală a plantelor, mai ales din flora spontană, prin scuturarea semințelor”.

Termenul agricol este format din prefixul „auto” (indică o acțiune care se desfășoară automat sau independent, fără intervenția umană) din prefixul „în” (adaugă sensul de interior sau înăuntrul acțiunii), din substantivul „sămânță” (parte a unei plante care poate fi sădită pentru a crește într-o nouă plantă) și din sufixul „rile” (utilizat pentru a forma pluralul substantivelor feminine în limba română).

Care este singurul cuvânt care conține cinci consoane consecutive?

În limba română mai există un cuvânt care are cinci consoane consecutive. Consoanele p, t, s, p, r, se regăsesc, în această ordine, în cuvântul optsprezece, care, iată, s-a transformat dintr-un cuvânt banal învățat la școală în clasele primare într-unul care suscită curiozitatea multor români.

Care este singurul cuvânt care începe şi se termină cu litera „Δ?

Singurul cuvânt din limba română care începe şi se termină cu litera „Δ este „înzăvorî” și înseamnă a împiedica intenționat mișcarea unei piese față de alta cu ajutorul unor mecanisme de închidere. Interesant, nu-i așa?

Care este cel mai lung cuvânt din limba română?

Cel mai lung cuvânt din limba română este Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza și are fix 44 de litere. Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza este denumirea unei boli pulmonare provocate de inhalarea prafului de siliciu vulcanic. Acest praf se depune pe bronhii și afectează funcționarea normală a plămânilor. Cuvântul cu lungimea dee 44 de litere este de origine anglo-saxonă și a fost menționat pentru prima dată în limba engleză în anul 1935.
Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt ...
Nu om fi noi deștepții deștepților, dar parcă nici la coada clasamentului nu suntem. Am zis parcă? Sigur nu suntem. Nivelul IQ-ului unui neam depinde de o sumedenie de factori, de la genetică,... citește tot
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
România este situată în emisfera nordică, la intersecția dintre Paralela de 45 de grade latitudine nordică și Meridianul de 25 de grade longitudine estică. De altfel, Paralela 45 traversează... citește tot
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Mult așteptatul concert Coldplay de la București a început cu stângul. Un cântăreț de manele pe nume Babasha a fost invitat să cânte alături de solistul trupei, iar publicul l-a huiduit. Ba... citește tot