Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?

21.05.2024
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?

Spre deosebire de alte limbi, limba română conține șapte vocale astfel: a, e, i, o, u, ă, î (â). Sau opt, dacă luăm separat „î” și „â”. Conform definiției, vocala este un sunet al vorbirii din limba română, la a cărui emitere curentul de aer sonor iese liber prin canalul fonator fără să întâlnească niciun obstacol. În mod hilar, există un cuvânt care conține toate cele 8 vocale. Unul singur. Care este acesta?

Care este cuvântul care conține cele 8 vocale?

Cuvântul „autoînsămânțările” este un exemplu fascinant de cuvânt în limba română datorită caracteristicii sale unice: conține toate cele opt vocale ale limbii române. Această particularitate rară îl face un subiect de interes pentru lingviști. Cuvântul este format din 17 litere și dexonline.ro îl definește ca fiind „însămânțare naturală a plantelor, mai ales din flora spontană, prin scuturarea semințelor”.

Termenul agricol este format din prefixul „auto” (indică o acțiune care se desfășoară automat sau independent, fără intervenția umană) din prefixul „în” (adaugă sensul de interior sau înăuntrul acțiunii), din substantivul „sămânță” (parte a unei plante care poate fi sădită pentru a crește într-o nouă plantă) și din sufixul „rile” (utilizat pentru a forma pluralul substantivelor feminine în limba română).

Care este singurul cuvânt care conține cinci consoane consecutive?

În limba română mai există un cuvânt care are cinci consoane consecutive. Consoanele p, t, s, p, r, se regăsesc, în această ordine, în cuvântul optsprezece, care, iată, s-a transformat dintr-un cuvânt banal învățat la școală în clasele primare într-unul care suscită curiozitatea multor români.

Care este singurul cuvânt care începe şi se termină cu litera „Δ?

Singurul cuvânt din limba română care începe şi se termină cu litera „Δ este „înzăvorî” și înseamnă a împiedica intenționat mișcarea unei piese față de alta cu ajutorul unor mecanisme de închidere. Interesant, nu-i așa?

Care este cel mai lung cuvânt din limba română?

Cel mai lung cuvânt din limba română este Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza și are fix 44 de litere. Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza este denumirea unei boli pulmonare provocate de inhalarea prafului de siliciu vulcanic. Acest praf se depune pe bronhii și afectează funcționarea normală a plămânilor. Cuvântul cu lungimea dee 44 de litere este de origine anglo-saxonă și a fost menționat pentru prima dată în limba engleză în anul 1935.
Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot