Care este cel mai lung cuvânt din limba română?

Claudiu Petrișor
12.01.2018
Care este cel mai lung cuvânt din limba română?

Cel mai lung cuvânt din limba română este Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza și are 44 de litere. Ce este, de fapt, Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza?

Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza este o boală pulmonară provocată de inhalarea prafului de siliciu vulcanic. Aceasta se depune pe bronhii și afectează funcționarea normală a plămânilor.

Cuvântul are 44 de litere și a fost menționat pentru prima dată în limba engleză în anul 1935.

Pe poziția a doua al celui mai lung cuvânt din limba română se găsește „Difosfopiridinnucleotidpirofosfataza” (36 de litere), care reprezintă o enzimă. Podiumul este completat de „encefalomielopoliradiculonevrita”, o boală a cărui denumire are 32 de litere.

Care este cel mai lung cuvânt din lume?

„Methionylthreonylthreonylglutaminylarginyl…isoleucine” are 189.819 de litere și este cel mai lung cuvânt din lume. Acesta aparține limbii engleze. Cuvântul reprezintă denumirea chimică a proteinei „titin”. Este nevoie de aproximativ trei ore și jumătate pentru ca cineva să pronunțe în întregime cuvântul respectiv. Chiar dacă a existat o dezbatere privind corectitudinea cuvântului, proteinele sunt denumite după ce tip de proteină au în componență.

Câte cuvinte are limba română?

Asemeni tuturor limbilor și limba română este extrem de dinamică. Conform DOOM, limba română are peste „peste 62000 de cuvinte” dacă se ia doar forma din dicționar.

CE SUNT NEOLOGISMELE? DE UNDE PROVIN ACESTE CUVINTE?

Tags:
loading...
Inchide