Care este cel mai lung cuvânt din limba română?

12.01.2018
Care este cel mai lung cuvânt din limba română?

Cel mai lung cuvânt din limba română este Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza și are fix 44 de litere. Dar, Ce semnifică, de fapt, Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza și cine îl folosește?

Cel mai lung cuvânt din limba română

Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza este denumirea unei boli pulmonare provocate de inhalarea prafului de siliciu vulcanic. Acest praf se depune pe bronhii și afectează funcționarea normală a plămânilor. Cuvântul cu lungimea dee 44 de litere este de origine anglo-saxonă și a fost menționat pentru prima dată în limba engleză în anul 1935.

Pe poziția a doua al celui mai lung cuvânt din limba română se găsește „Difosfopiridinnucleotidpirofosfataza” (36 de litere), care reprezintă o enzimă. Podiumul este completat de „encefalomielopoliradiculonevrita”, o boală (inflamare a nervilor ce provoacă durere și furnicături) a cărui denumire are nu mai puțin de 32 de litere.

Care este cel mai lung cuvânt din lume?

„Methionylthreonylthreonylglutaminylarginyl…isoleucine” este un substantiv care conține fix 189.819 de litere și este considerat a fi cel mai lung cuvânt din lume. Acesta aparține limbii engleze. Cuvântul cu pricina nu este o invenție. El reprezintă denumirea chimică a proteinei „titin”. Este nevoie de mai bine de trei ore și jumătate pentru ca cineva să pronunțe în întregime cuvântul respectiv. Chiar dacă a existat o dezbatere privind corectitudinea cuvântului, proteinele cu pricina sunt denumite după ce tip de proteină au în componență.

Câte cuvinte are limba română?

Asemeni tuturor limbilor și limba română este extrem de dinamică. Conform DOOM (Dicționarul ortografic, ortopedic și morfologic), limba română are peste „peste 62000 de cuvinte” dacă se ia doar forma din dicționar.

CE SUNT NEOLOGISMELE? DE UNDE PROVIN ACESTE CUVINTE?

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot