Ce sunt neologismele? De unde provin aceste cuvinte?

05.01.2018
Ce sunt neologismele? De unde provin aceste cuvinte?

Ce sunt neologismele? 

Conform definiției, neologismele sunt cuvinte sau expresii nou apărute într-o limbă, fie prin preluarea din alte limbi, fie create prin mijloace proprii.

De cele mai multe ori, neologismele sunt folosite pentru a numi concepte noi cum ar fi descoperirile sau invențiile. Există însă și situații în care noțiunile vechi care au suferit o schimbare radicală și sunt înlocuite de neologisme. Mulți dintre noi folosesc în limbajul de zi cu zi o mulțime de neologisme. Vorbitorii din mediul urban folosesc mai multe neologisme decât cei din mediul rural.

În limba română, majoritatea neologismelor au pătruns după anul 1830. Cele mai multe neologisme pătrund, pentru început, în stilul ştiinţific (domeniul terminologiilor de specialitate) şi în cel oficial administrativ. Rolul neologismelor în limba română este acela de a contribui la modernizarea lexicului românesc.

Se consideră a fi neologisme cuvintele internaţionale care au pătruns la noi începînd de pe la sfîrşitul secolului al XVIII-lea. Iată câteva exemple de neologisme: judo, site, week-end, puzzle, blog, robot, internship, marketing, mass-media, job etc.

Printre neologismele apărute recent în limba română se numără: marketing, management, lobby, parking, CEO, CFO, PR, etc.

Neologisme din engleză și franceză

Limba română s-a îmbogățit prin neologisme fie prin împrumutul exact al cuvintelor din alte limbi, fie prin adăugarea de sufixuri sau prefixuri. Conform lingviștilor, neologismele sunt necesare însă ar trebui să fie folosite cu măsură. Toate limbile occidentale conțin neologisme însă limba engleză (mixer, cocktail, cross, bridge, cowboy, bodyguard, babysitter, show, diesel, jeep, etc.), cea mai vorbită la nivel mondial, este cea care dă cele mai multe cuvinte.

Iată și câteva exemple de neologisme din alte limbi străine:

Neologisme din franceză: acetonă, absent, elev, bleumarin

Neologisme din italiană: pizza, paste, spaghete, pian, cuvertură, incognito, apartenență

Neologisme din germană: cremvurst, rucsac, fasung, halta, foraiba, marțipan, polițist, abțibild, șmecher, mahăr,

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot