Care este SINGURA limbă care NU are cuvinte pentru DA și NU?

10.06.2021
Care este SINGURA limbă care NU are cuvinte pentru DA și NU?

Irlanda sau Republica Irlanda (denumirea oficială) este un stat suveran situat în Arhipelagul Britanic și ocupă aproape 84% din insula cu acelaşi nume pe care o împarte cu Irlanda de Nord. În această țară există două limbi oficiale: engleza și irlandeza (gaelica).

Deși limba dominantă este engleza încă de la sfârșitul secolului XIX, limba ancestrală a poporului irlandez este limba irlandeză, care este considerată prima limbă a țării. Aceasta este vorbită de aproximativ 36% din populație, în timp ce 10% dintre locuitorii Irlandei o vorbesc zilnic. De altfel, există mai multe posturi de radio și de televiziune, dar și publicații în limba irlandeză.

În total, în momentul de față, se estimează că peste 80 de milioane de persoane cu origini irlandeze trăiesc în afara Irlandei, în ţări precum SUA, Marea Britanie, Canada, Australia, Argentina, Noua Zeelandă sau Africa de Sud. Doar 1,6 milioane dintre aceste persoane susţin că sunt vorbitori ai limbii irlandeze, 380.000 fiind vorbitori fluenţi de gaelica.

Cum răspund irlandezii la întrebări?

Limba irlandeză vorbită astăzi are trei dialecte – Ulster, Connacht și Munster – și fiecare dialect diferă ușor în ceea ce privește vocabularul, gramatica și pronunția.

Una dintre curiozitățile acestei limbi este că, deși folosește alfabetul latin, nu are toate literele. Astfel, literele j, k, q, v, w, x, y și z sunt lăsate pe dinafară. Totuși, acestea sunt folosite în cuvintele irlandeze moderne. Pe măsură ce sunt încorporate cuvinte noi, regulile de ortografie se schimbă.

O altă curiozitate a gramaticii limbii irlandeze este aceea că primele litere ale substantivelor se pot schimba. De exemplu, cuvântul pentru femeie este „bob”, însă, în funcție de context, poate fi și „bhean” sau „mbean”.

Irlandeza are trei tipuri de numere. În primul rând, există numerele cardinale disjunctive, care sunt cuvintele pe care irlandezii le folosesc atunci când fac adunări sau scăderi, când citesc ora ora sau când dictează un număr de telefon. Apoi, sunt „numerele conjunctive neumane”, folosite pentru a număra lucruri/obiecte și, în sfârșit, „numerele conjunctive umane”, folosite pentru a număra oamenii.

Irlandezii nu au cuvinte pentru „da” și „nu”

Dar, cea mai mare ciudățenie a acestei limbi este faptul că nu are cuvinte pentru „da” și „nu” ceea ce îi face pe vorbitorii de limba engleză să se întrebe cum, oare, se descurcă, irlandezii?

Ei bine, pentru a răspunde la întrebări, irlandezii vorbitori de irlandeză sunt nevoiți să repete verbul folosit în întrebare. De exemplu, dacă sunt întrebați „L-ați văzut pe domnul O’Malley?”, aceștia vor răspunde „L-am văzut!”.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot