Cum a inventat Louis Braille alfabetul pentru persoanele nevăzătoare?

05.01.2021
Cum a inventat Louis Braille alfabetul pentru persoanele nevăzătoare?

Louis Braille (4 ianuarie 1809 – 6 ianuarie 1852) este cel care a inventat alfabetul pentru persoanele nevăzătoare. Acesta a fost pedagog francez, iar sistemul inventat de el este folosit și în prezent. Viața persoanelor cu deficiențe de vedere este una dintre cele mai grele, însă alfabetul inventat de Braille le aduce un pic de alinare și de evadare din acel Univers întunecat.

Cine a fost Louis Braille?

Braille s-a născut într-un mic sat de lângă Paris, numit Coupvray. La vârsta de 3 ani, soarta a făcut ca băiețelul să sufere un accident în atelierul de pielărie al tatălui său și să îşi piardă vederea. Inițial, micuțul s-a lovit la unul dintre ochi, iar un medic local a încercat să îl trateze. A doua zi copilul a fost dus la Paris pentru a fi operat. Din nefericire, tratamentul nu a dat rezultate, iar injecția făcută i-a afectat și celălalt ochi.

Viața lui Braille s-a schimbat complet, iar la vârsta de 5 ani era complet orb. Copil fiind, acesta nu și-a dat seama de gravitatea situaţiei şi îşi întreba, tot timpul, părinţii de ce este întotdeauna întuneric.

Dragostea părinților a fost foarte mare și au încercat să îi ofere micuțului o copilărie cât mai normală. Astfel, băiețelul a urmat cursurile școlii comunale, iar în anul 1819 a intrat la Institutul Regal al Tinerilor Nevăzători din Paris. Aici, fondatorul școlii, Valentin Haüy, inventase un sistem pentru a ajuta persoanele nevăzătoare să citească. Ba mai mult, acesta a proiectat și fabricat o mică bibliotecă, folosind o tehnică de gofrare a hârtiei cu amprentele în relief ale literelor latine, iar copiii urmăreau textul cu degetele şi reuşeau să înțeleagă ceea ce era imprimat.

Alfabetul Braille, o șansă pentru nevăzători

Louis Braille a fost un elev foarte sârguincios, care, după ce a terminat studiile, a devenit asistentul profesorului. Ulterior, băiatul a fost numit profesor titular, predând istoria, geometria și algebra. Începând cu anul 1822, Braille aprofundează procedeul „scrierii nocturne”, elaborat de Charles Barbier. Totodată, acesta începe și lucrează la propriul sistem de scriere pentru nevăzători.

Munca s-a prinde contur, iar în anul 1827 transcrie în alfabetul inventat de el elemente de gramatică. Astfel, a apărut alfabetul pentru persoanele nevăzătoare, numit Braille, după numele său.

Din păcate, starea de sănătate a lui Louis Braille s-a agravat la vârsta de 40 de ani și se credea că suferă de tuberculoză. A fost internat la infirmeria Institutului Regal din Paris, unde a murit în 1852, la două zile după ce împlinise 43 de ani. La 100 de ani de la moartea sa, în anul 1952, trupul său a fost mutat cu onoruri militare în Panthéonul din Paris.

Așa arată memorialul Louis Braille, în Panthéon

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Câți bani iau britanicii de la Coldplay să cânte în România?
Câți bani iau britanicii de la Coldplay să cânte în România?
Pe 12 și 13 iunie 2024, britanicii de la Coldplay vor susține două concerte pe Arena Națională în cadrul turneului Music of the Spheres World Tour, care promovează cel de-al 9-lea album,... citește tot
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot