De ce oamenii orbi poartă ochelari de soare?

13.03.2018
De ce oamenii orbi poartă ochelari de soare?

Darul vederii este unul dintre cele mai prețioase lucruri pe care le poate avea un om. Totuși, la nivel mondial, sunt mulți semeni care și-au pierdut vederea și trăiesc o viață în întuneric. Unii dintre aceștia poartă tot timpul, în public, ochelari de soare. Oare de ce?

Înainte de a răspunde la întrebare, trebuie spus că nu toți oamenii cu probleme de vedere sunt complet orbi. Astfel, unii dintre aceștia pot vedea până la un anumit nivel. Adesea persoanele diagnosticate cu orbire au încă un grad de vizibilitate utilizabilă. De fapt, doar 10-15% dintre oamenii nevăzători sunt orbi complet.

În funcție de nivelul până la care văd, oamenii orbi pot fi dezorientați de lumina strălucitoare a soarelui, iar o pereche de ochelari de soare poate rezolva parțial problema.

Ce se întâmplă dacă, din greșeală, distrugi o operă de artă dintr-un muzeu?

În timp ce unii oameni cu probleme de vedere preferă să poarte ochelari de soare achiziționați dintr-un magazin obișnuit, alții trebuie să poarte ochelari special concepuți care pot filtra anumite culori ale luminii la care ochii lor sunt sensibili.

Există și oameni lipsiți de simțul văzului care poartă ochelari de soare pentru a se proteja de eventuale obstacole: cum ar fi crengi mici, obiecte suflate de vânt, etc. Totodată, alături de baston, ochelarii de soare sunt un semn distinctiv al orbilor, pentru a-i atenționa pe cei din jurul său. Mai sunt și cazuri în care oamenii cu probleme de vedere au anumite deformări ale ochilor, pe care le ascund în spatele unei perechi de ochelari cu lentile colorate.

Au existat vreodată castele înconjurate de apă în care se află crocodili înfometați?

Astfel, sunt o mulțime de motive pentru care persoanele nevăzătoare ar putea să se afișeze în public cu ochelari de soare. Printre cei mai importanți oameni celebri cu probleme grave de vedere, pot fi enumerați Homer, Stevie Wonder, Ray Charles (de la 7 ani), Andrea Boceli sau Sidney Bradford. Erik Weihenmayer este singurul nevăzător care a escaladat Everestul. Se întâmpla în luna mai a anului 2001.

Ochelarii de soare ne fac mai atrăgători

Cum este posibil? Un studiu a arătat că persoanele care poartă ochelari de soare sunt mai atrăgătoare. Conform cercetătorilor, totul stă în simetrie, întrucât aceşti ochelari fac orice chip să pară simetric. Lentilele întunecate acoperă imediat orice asimetrie din zona ochilor, iar cercetările au arătat că persoanele cu feţe simetrice sunt considerate mult mai frumoase.

Andrea Bocelli
Cântărețul Andrea Bocelli este unul dintre cei mai cunoscuți orbi din lume
Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot