Au existat vreodată castele înconjurate de apă în care se află crocodili înfometați?

12.03.2018
Au existat vreodată castele înconjurate de apă în care se află crocodili înfometați?

Desenele animate și uneori filmele sunt menite să distorsioneze realitatea și să fabuleze mai mult decât este necesar. În poveștile din Occident, există un mit potrivit căruia pe vremuri, în perioada medievală, existau castele înconjurate de apă. În aceste șanțuri, proprietarii cetăților puneau crocodili înfometați care aveau rolul să protejeze palatul de răufăcători. Cât adevăr există în această poveste?

Ei bine, trebuie spus de la bun început că existența crocodililor sau a aligatorilor în preajma castelelor este un mit fals. Prezența acestor animale în preajma unor cetăți nu ar fi fost niciodată o idee prea bună și vom vedea în următoarele rânduri de ce.

De-a lungul vremii, istoricii amintesc despre o sumedenie de cetăți ce erau înconjurate de șanțuri cu apă, având astfel un sistem de protecție împotriva cotropitorilor. Șanțurile erau construite pentru ca soldații inamici să nu poată escalada prea ușor zidurile așezării.

Care sunt țările în care nu există șerpi?

Este de menționat și faptul că menținerea unui șanț artificial umplut cu apă necesita o mulțime de muncă pentru că apa trebuia drenată și curățată în permanență. Evident, nu același lucru se întâmpla dacă apa din jurul castelului avea în apropiere o sursă de apă naturală.

Cât despre ideea de a popula un iaz artificial cu crocodili, aceasta este o fabulație. În istoria universală nu există niciun caz prin care vreun domnitor sau conducător de cetate să pună în mod deliberat crocodili sau aligatori în șanțurile pline cu apă. În cel mai rău caz, iazurile arficiale au fost umplute cu pești. Și nu pentru apărarea castelului, ci pentru ca locuitorii dintre ziduri să aibă în apropiere o sursă de hrană.

De ce zebra are dungi? Se pot domestici zebrele?

Există un caz celebru în care Wilhelm al V-lea (1548 – 1626), duce de Bavaria, ar fi ținut în șanțul din jurul castelului său mai mulți lei și un leopard. Animalele nu era însă pentru apărare, ci mai degrabă pentru distracția ducelui.

Legenda crocodilului di Castelnuovo

O legendă cunoscută este cea a castelului Coccodrillo di Castelnuovo. Istoricul italian Benedetto Croce (1866-1952) amintește că așezarea din Napoli avea un șanț sub nivelul mării, acolo unde se afla și temnița. Periodic, deținuții dispăreau după ce un crocodil ce trăia în apele oceanului intra în cetate și le venea de hac acestora. Ulterior, pușcăriașii condamnați la moarte erau trimiși în beciul de sub mare, unde sfârșeau devorați de fălcile crocodilului. Sfârșitul monstrului este și el de domeniul fantasticului: crocodilul s-a sufocat după ce a încercat să mănânce un picior de cal.

Dar, povestea cu pricina nu este altceva decât o legendă ce a stat, cel mai probabil, la baza scenariilor ulterioare de la Hollywood.

Crocodil

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Românul Dumitru Dan a fost prima persoană din lume care a reușit să facă ocolul Pământului pe jos. Acesta a reușit să străbată în opinci 100.000 de kilometri, intrând astfel în Cartea... citește tot
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
Există în România un loc unde regii își duc odihna veșnică. Este vorba despre mănăstirea Curtea de Argeș, locul se află înmormântați Regele Carol I și Elisabeta, Ferdinand și Maria,... citește tot
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
Foarte multe preparate culinare necesită la gătire folosirea foliei de aluminiu. Aceasta ajută, de exemplu, la înăbușirea peștelui sau a fripturii, menținând, totodată, felul de mâncare... citește tot
Recomandări din presa de azi
Carmen Iohannis, gafă vestimentară uriașă în lumea arabă: ”Confundă un dineu diplomatic cu bucătăria”
Cum s-a LANSAT Delia în muzică, în anul 1999. Primul lucru pe care l-a făcut...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Ce înseamnă când zicem „Bogdaproste”. Toţi folosim acest cuvânt, puțini știu cu adevărat ce înseamnă
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Cu cât se scumpesc țigările de la 1 aprilie? Lovitură URIAȘĂ pentru fumători, e anunțul...
Vouchere de vacanță. Cine ar putea să mai primească, în plus, tichetele speciale
ORA DE VARĂ 2023. Ce se întâmplă în România, DECIZIA vine de la Comisia Europeană
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Soția lui Bruce Willis, în lacrimi de ziua actorului: «Rugați-vă pentru el». Primele imagini după...
Actorii din „Tânăr și neliniștit”, la a 50-a aniversare. Cum arată acum Victor și Nikki...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising