De ce zebra are dungi? Se pot domestici zebrele?

06.03.2018
De ce zebra are dungi? Se pot domestici zebrele?

Zebra este unul dintre cele mai fascinante animale de pe Terra datorită coloritului său unic. Totuși, zebrele nu au avut întotdeauna această culoare și dungile alb cu negru sunt un semn clar al evoluției.

Locul de origine al zebrei, animalul care provine din specia calului (Equidae) este continentul african. Cea mai răspândită specie de zebră este cea de stepă, care trăiește în savanele din Sudan și Etiopia de Sud, Africa de Est până în Africa Sudică de Vest. De ce sunt dungate?

De ce zebra are dungi?

Conform oamenilor de știință, dungile zebrelor sunt un semn al evoluției. Se pare că factorul primordial este legat de mediul în care trăiesc și de temperaturile ridicate din Africa.

Combinația de alb și negru are efectul unui regulator termic. Astfel, pentru că zebrele stau mult sub razele soarelui, coloritul alb cu negru, în dungi, le ajută să nu se încingă prea tare, deoarece dungile negre, pierdute printre cele albe, se încălzesc mai greu și în proporții diferite.

Ce fac insectele iarna? Unde dispar acestea?

Totodată, îmbinarea dungilor duce în eroare insectele (mai ales muștele) și zebrele sunt mai puțin deranjate de prezența acestora. Se pare că muștele evită suprafețele în dungi alb-negre.

Peștii beau apă? Li se face peștilor vreodată sete?

Datorită coloritului, zebrele sunt derutante și mai puțin „atractive” pentru prădători. Trebuie spus că nu există două zebre identice. Fiecare zebra este unică, coloritul, mărimea dar și amplasarea dungilor variază de la un exemplar la altul.

Oamenii au încercat domesticirea zebrelor

Au fost vremuri în care oamenii (mai ales olandezii) au încercat domesticirea zebrelor, pe care le foloseau la tracțiune, asemeni cailor. Din păcate, metoda nu a dat roade deoarece zebrele au un instinct sălbatic ieșit din comun și sunt extrem de neprietenoase. Nu puține au fost cazurile în care zebrele au atacat lei, lovindu-i cu putere cu copitele în cap.

Zebra

Foto: pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot