Istoria trecerii de pietoni. Când a apărut zebra pentru prima dată?

03.12.2021
Istoria trecerii de pietoni. Când a apărut zebra pentru prima dată?

Trecerea de pietoni este un loc destinat pietonilor să traverseze un drum, o stradă sau un bulevard. Termenul „trecere pentru pietoni” este folosit și în unele tratate internaționale care se referă la traficul rutier și semnele rutiere, cum ar fi Convenția de la Viena privind traficul rutier și Convenția de la Viena privind semnele și semnalele rutiere.

Trecerile de pietoni existau deja cu mai bine de 2000 de ani în urmă, așa cum se poate observa în ruinele orașului Pompeii. Blocurile ridicate pe drum le-au permis pietonilor să traverseze fără a fi nevoie să pășească pe drumul în sine, care a devenit sistemul de drenaj și evacuare a apelor uzate din Pompei. Spațiile dintre blocuri permiteau să treacă de-a lungul drumului căruțelor trase de cai.

Potrivit Smithsonian Magazine, prima trecere de pietoni din lume a fost instalată oficial în Slough, Anglia, în anul 1951. Din cauza dungilor sale, aceasta era și este cunoscută și sub denumirea de „zebră”. Trecerea de pietoni a devenit rapid populară și a reprezentat un pas înainte în ceea ce privește siguranța rutieră, dar nu a fost nici prima, nici ultima inovație concepută pentru a ajuta pietonii să traverseze drumul.

Multe state din întreaga lume au depus eforturi de a controla traficul, astfel încât pietonii să poată traversa în siguranță.

Istoria trecerii de pietoni

În Marea Britanie, conform historicengland.org.uk, trecerile de pietoni datează și ele din anii 1930. Inițial, scrie site-ul, trecerile de pietoni erau marcate de știfturi metalice în drum și stâlpi în lateral.

Cu toate acestea, de-a lungul timpului, guvernul a încercat diferite marcaje pictate pentru a ajuta la sporirea siguranței, ajungând în cele din urmă la dungile albe și negre ușor de recunoscut, care au fost instalate pentru prima dată în 1951, scrie Arhivele Naționale.

Se estimează că trecerea cu zebră de la Abbey Road a fost instalată la sfârșitul anilor 1950, cu aproximativ un deceniu înainte ca Beatles să-și filmeze coperta albumului acolo, scrie Historic England. Astăzi, trecerea Abbey Road este o atracție turistică majoră.

Zebra, care se presupune că a fost numită de un oficial guvernamental care a remarcat că designul seamănă cu o zebră, a fost doar primul tip de trecere de pietoni cu nume animal din Marea Britanie. Câțiva ani mai târziu, în 1962, a fost introdusă în Marea Britanie o trecere de pietoni de scurtă durată cunoscută sub numele de „trecere cu panda”.

Foto: Deposit Photos

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot