Istoria trecerii de pietoni. Când a apărut zebra pentru prima dată?

03.12.2021
Istoria trecerii de pietoni. Când a apărut zebra pentru prima dată?

Trecerea de pietoni este un loc destinat pietonilor să traverseze un drum, o stradă sau un bulevard. Termenul „trecere pentru pietoni” este folosit și în unele tratate internaționale care se referă la traficul rutier și semnele rutiere, cum ar fi Convenția de la Viena privind traficul rutier și Convenția de la Viena privind semnele și semnalele rutiere.

Trecerile de pietoni existau deja cu mai bine de 2000 de ani în urmă, așa cum se poate observa în ruinele orașului Pompeii. Blocurile ridicate pe drum le-au permis pietonilor să traverseze fără a fi nevoie să pășească pe drumul în sine, care a devenit sistemul de drenaj și evacuare a apelor uzate din Pompei. Spațiile dintre blocuri permiteau să treacă de-a lungul drumului căruțelor trase de cai.

Potrivit Smithsonian Magazine, prima trecere de pietoni din lume a fost instalată oficial în Slough, Anglia, în anul 1951. Din cauza dungilor sale, aceasta era și este cunoscută și sub denumirea de „zebră”. Trecerea de pietoni a devenit rapid populară și a reprezentat un pas înainte în ceea ce privește siguranța rutieră, dar nu a fost nici prima, nici ultima inovație concepută pentru a ajuta pietonii să traverseze drumul.

Multe state din întreaga lume au depus eforturi de a controla traficul, astfel încât pietonii să poată traversa în siguranță.

Istoria trecerii de pietoni

În Marea Britanie, conform historicengland.org.uk, trecerile de pietoni datează și ele din anii 1930. Inițial, scrie site-ul, trecerile de pietoni erau marcate de știfturi metalice în drum și stâlpi în lateral.

Cu toate acestea, de-a lungul timpului, guvernul a încercat diferite marcaje pictate pentru a ajuta la sporirea siguranței, ajungând în cele din urmă la dungile albe și negre ușor de recunoscut, care au fost instalate pentru prima dată în 1951, scrie Arhivele Naționale.

Se estimează că trecerea cu zebră de la Abbey Road a fost instalată la sfârșitul anilor 1950, cu aproximativ un deceniu înainte ca Beatles să-și filmeze coperta albumului acolo, scrie Historic England. Astăzi, trecerea Abbey Road este o atracție turistică majoră.

Zebra, care se presupune că a fost numită de un oficial guvernamental care a remarcat că designul seamănă cu o zebră, a fost doar primul tip de trecere de pietoni cu nume animal din Marea Britanie. Câțiva ani mai târziu, în 1962, a fost introdusă în Marea Britanie o trecere de pietoni de scurtă durată cunoscută sub numele de „trecere cu panda”.

Foto: Deposit Photos

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot