Care au fost cele mai ciudate scene „încremenite” de lavă din orașul Pompeii?

Claudiu Petrișor 15/03/2019 Ca să știm
Care au fost cele mai ciudate scene „încremenite” de lavă din orașul Pompeii?

Una dintre cele mai mari catastrofe naturale din istoria Europei a fost eruptia vulcanulul Vezuviu, care avea să acopere cu cenușă și lava topita trei orașe romane: Pompeii, Herculaneum și Stabiae. Cercetările arheologice au scos la iveală o imensă cantitate de informații detaliate despre viața citadină în Imperiul Roman la culmea dezvoltării sale. Totuși, care au fost cele mai ciudate scene surprinse de lavă din orașul Pompei?

Pe data de 24 august, 79 d. Hr., la numai o zi după sărbătoarea numită Vulcanalia, închinată zeului Vulcanus, orașul roman Pompeii a fost distrus și acoperit de un strat gros de cenușă și piroclastite.

De unde vine denumirea de Italia?

Totul s-a produs atât de repede încât locuitorii au murit exercitându-și activitățile de zi cu zi. Oamenii au murit în câteva minute, mulți dintre ei sufocați de gazele prelinse de la erupția vulcanică care ar fi avut loc dimineața. În doar câteva ore, orașul era acoperit sub douăzeci de metri de cenușă vulcanică.

Care au fost cele mai ciudate scene surprinse de lavă din orașul Pompeii?

Ce a fost îngropat sub cenusa a rămas „încremenit” timp de mai bine de 1600 de ani.

  • De exemplu, atunci când în anul 1.748 arheologii au dezgropat orașul Pompeii de sub cenușa Vezuviului, aceștia au fost găsite o mulțime de falusuri și persoane implicate în tot felul de relații sexuale, unele dintre ele chiar și cu animale. Întregul oraș părea o mare urgie sexuală.
  • Totodată, s-a păstrat o tăbliţă la intrarea într-o casă pe care scria în latină „Atenţie, câine rău“ sau pâini proaspăt coapte în cuptorul brutarului.
  • O altă scenă memorabilă este cea în care se pot vedea membrii unei familii adunaţi sub un acoperiş pentru a scăpa de ploaia de pietre incandescente.
  • La fel de celebră este și imaginea cu o femeie căzută în genunchi care îşi ţinea în dreptul gurii un prosop pentru a se apăra de gazele letale şi de cenuşă, iar soţul său, mort în apropiere, îşi ţinea copilul de mână.
Rămășițele orașului Pompeii

Nu uita să ne dai un LIKE!
Ne ajută să creștem și să ducem aceste informatii la mai multe persoane.
Mulțumim!

loading...