E adevărat că existau fast-food-uri acum 2.000 de ani? Ce mâncare se servea?

26.06.2019
E adevărat că existau fast-food-uri acum 2.000 de ani? Ce mâncare se servea?

Trăim în era fast-food-ului. De altfel, fast-food este termenul care se referă la mâncarea preparată rapid și care este servită în restaurantele de specialitate. Totuși, se pare că nu noi am inventat fast-food-ul, ci oamenii care au trăit în Europa acum 2.000 de ani.

Cercetările arheologice au scos la iveală o imensă cantitate de informații detaliate despre viața citadină în Imperiul Roman la culmea dezvoltării sale.

Numele fast-food-urilor de acum 2.000 de ani era Thermopolia. Acestea erau, de fapt, niște standuri pentru locuitorii din Pompeii (oraș din sudul Imperiului Roman) din clasele mai sărace, care nu aveau unelte pentru gătit sau facilități unde să mănânce, să bea și să socializeze. Așadar, oamenii nu apelau la Thermopolia din lipsă de timp, ci din lipsă de unelte. „Thermopolia” se traduce prin „locuri în care se vinde ceva fierbinte”.

E adevărat că o așezare din Italia nu avea soare 83 de zile pe an? Cum s-a rezolvat „problema”?

Arheologii au descoperit la începutul anului 2019 în jur de 150 de Thermopolia, adică standuri pentru gustări, răspândite în întregul oraș antic Pompeii.

„Un thermopolium tocmai a fost scos la lumină și are o tejghea frumos decorată cu fresce”, a scris pe contul său de Instagram Massimo Ossana, unul dintre supraveghetorii sitului arheologic din sudul Italiei.

Ce se vindea la fast-food-urile de acum 2.000 de ani?

Cel mai probabil, conform istoricilor, oamenii vindeau pâine cu pește sărat, linte, brânză coaptă și vin cu mirodenii la fast-food-urile din Pompeii.

Așa arătau fast-food-urile de acum 2.000 de ani

De ce este Pompeii cel mai mare sit arheologic de pe Terra?

Pompeii rămâne unul dintre cele mai populare situri arheologice de pe planetă. Pe 24 august 79, vulcanul Vezuviu a erupt, îngropând orașul în cenușă și funingine, omorând peste 20.000 de oameni și păstrând orașul în starea lui de atunci.

Totul s-a produs atât de repede încât locuitorii au murit exercitându-și activitățile de zi cu zi. Multe dintre victime au decedat sufocate de gazele prelinse de la erupția vulcanică care ar fi avut loc dimineața. În doar câteva ore, orașul era acoperit de douăzeci de metri de cenușă vulcanică.

Pompeii este un sit arheologic și un muzeu în aer liber. Acest sit este considerat a fii unul dintre puținele locuri in care un oraș antic a fost prezervat în detaliu.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot