Ce produs de tip de fast-food este specific României?

28.09.2022
Ce produs de tip de fast-food este specific României?

Mâncarea de tip fast-food a devenit simbol pentru era vitezei în care ne aflăm. Dacă suntem pe grabă și nu avem timp să gătim, mâncarea rapidă și mai ieftină este cea mai ușoară metodă de a potoli foamea. Chiar dacă nu este întotdeauna sănătoasă, aceasta este preferată de ce în ce mai mulți oameni. Cele mai cunoscute preparate sunt shaorma, burgerii, pizza sau hot-dogii. Însă care este mâncarea de tip fast-food specifică conaționalilor noștri? Ce mănâncă românii în drum spre serviciu?

De unde a pornit tendința mâncatului în grabă?

fast-food

Conceptul de vânzare a acestui tip de mâncare este în strânsă legătură cu dezvoltarea zonelor rurale. Pentru că locuințele din orașe nu aveau la dispoziție un spațiu adecvat pentru prepararea alimentelor, au luat naștere micile lanțuri de magazine stradale care adesea erau mai ieftine decât prepararea mâncărurilor acasă. După cel de-al Doilea Război Mondial, americanii au început să cheltuiască și să cumpere mai mult. Ca urmare a emancipării femeilor, timpul alocat gospodăriei a scăzut vizibil. Mâncatul în oraș, care era considerat un lux, a devenit rapid o necesitate și chiar o obișnuință. Muncitorii și familiile aveau nevoie de servicii rapide și de mâncare ieftină atât la prânz, cât și la cină. Cina tradițională în familie a fost din ce în ce mai mult înlocuită de consumul de mâncare rapidă la pachet.

Primul restaurant de tip fast-food se numește White Castle și a fost deschis în Kansas, SUA în 1921. Preparatele principale erau hamburgerii care costau 5 cenți bucata.

Fast-food în România

Mâncarea rapidă în stil american a prins repede și bine acasă în România. Marile lanțuri de restaurante au umplut orașele, iar în meniul fiecăruia putem găsi hamburgeri sau pizza. Anual, în România sunt cheltuiți peste 2 miliarde de lei în acest segment de mâncare. Printre restaurantele preferate ale consumatorilor, se numără lanțurile McDonald’s sau KFC.

„Convenientul că este rapid, pleci imediat, probabil. Multe lucruri sunt mai accesibile la preț. Și pentru că ne grăbim, avem multă treabă în timpul zilei, rezolvăm rapid cu masa on the go”, afirmă directorul Managing Partner Franchwhise, firmă de consultanță.

Cu toate acestea, cel mai apreciat fel de mâncare stradală din România este COVRIGUL! Aceștia au devenit mâncarea preferată datorită accesibilității, îl poți găsi pe orice stradă, iar prețul este unul mulțumitor. Un studiu arată că 40% dintre români mâncâncă covrigi, pateuri și snackuri la micul-dejun, conform retail.ro.

Covrigul reprezintă un amestec de făină, drojdie, sare și apă. Aluatul se frământă bine, după care se modelează coca în forma dorită. Covrigii sunt fierți câteva minute în apă cu zahăr, rostogoliți prin mac, sare sau susan și puși în cuptorul încălzit. În anul 2021, afacerile cu covrigi au însumat la nivel național peste 360 milioane de lei.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot