De unde vine denumirea de Italia?

13.04.2018
De unde vine denumirea de Italia?

Paste, pizza, mozzarella, squadra azzura, într-un cuvânt… Italia. Bella Italia. Totuși, de unde vine denumirea uneia dintre cele mai cunoscute țări din lume?

Cu o vechime de cel puțin 3000 de ani, numele de Italia provine, cum altfel, din cuvântul  „italia”, care în traducere liberă înseamnă „terenul cu viței” sau „țara bovinelor tinere”. Cel mai probabil, denumirea acestui pământ a fost aleasă astfel pentru că taurul era un simbol al triburilor italiene din sudul Peninsulei.

De ce țara noastră se cheamă România? Cine a folosit numele pentru prima dată?

Inițial,  a fost denumită Italia doar o regiune din sudul Peninsulei. În timpul domniei lui Augustus, la sfârșitul secolului I î. d. Hr., termenul a fost extins pentru a acoperi întreaga peninsulă până la Alpi, acolo unde se întindea Imperiul Roman.

În timpul domniei împăratului Dioclețian, regiunea romană denumită „Italia” a fost extinsă și mai mult cu adăugarea celor trei insule mari din Marea Mediterană: Sicilia (cu arhipelagul maltez), Sardinia și Corsica.

Unificarea Italiei, conform termenului originar din italiană, Risorgimento, a fost procesul social, politic și administrativ care a avut ca rezultat final unificarea statelor din peninsula italiană într-o singură națiune: Italia.

Conform istoricilor, este extrem de dificil de a preciza limitele exacte în timp ale acestui proces, dar majoritatea sunt de părere că extensia maximă temporală a epocii Risorgimento se situează între Congresul de la Viena din 1815 și războiul franco-prusac din 1871, deși finalizarea efectivă a procesului de unificare s-a produs după victoria Italiei din Primul Război Mondial. Denumirea oficială de „Repubblica Italiana” a fost adoptată în anul 1946, pe data de 2 iunie, printr-un referendum.

Curiozități despre Italia:

Italia

Foto: pexels.com

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot