De unde vine denumirea de Italia?

Claudiu Petrișor 13/04/2018 Ca să știm
De unde vine denumirea de Italia?

Paste, pizza, mozzarella, squadra azzura, într-un cuvânt… Italia. Bella Italia. Totuși, de unde vine denumirea uneia dintre cele mai cunoscute țări din lume?

Cu o vechime de cel puțin 3000 de ani, numele de Italia provine, cum altfel, din cuvântul  „italia”, care în traducere liberă înseamnă „terenul cu viței” sau „țara bovinelor tinere”. Cel mai probabil, denumirea acestui pământ a fost aleasă astfel pentru că taurul era un simbol al triburilor italiene din sudul Peninsulei.

De ce țara noastră se cheamă România? Cine a folosit numele pentru prima dată?

Inițial,  a fost denumită Italia doar o regiune din sudul Peninsulei. În timpul domniei lui Augustus, la sfârșitul secolului I î. d. Hr., termenul a fost extins pentru a acoperi întreaga peninsulă până la Alpi, acolo unde se întindea Imperiul Roman.

În timpul domniei împăratului Dioclețian, regiunea romană denumită „Italia” a fost extinsă și mai mult cu adăugarea celor trei insule mari din Marea Mediterană: Sicilia (cu arhipelagul maltez), Sardinia și Corsica.

Unificarea Italiei, conform termenului originar din italiană, Risorgimento, a fost procesul social, politic și administrativ care a avut ca rezultat final unificarea statelor din peninsula italiană într-o singură națiune: Italia.

Conform istoricilor, este extrem de dificil de a preciza limitele exacte în timp ale acestui proces, dar majoritatea sunt de părere că extensia maximă temporală a epocii Risorgimento se situează între Congresul de la Viena din 1815 și războiul franco-prusac din 1871, deși finalizarea efectivă a procesului de unificare s-a produs după victoria Italiei din Primul Război Mondial. Denumirea oficială de „Repubblica Italiana” a fost adoptată în anul 1946, pe data de 2 iunie, printr-un referendum.

Curiozități despre Italia:

  • Cuvântul “mafia” provine din insula Sicilia si este astăzi un termen ce definește crima organizată.
  • Un italian consumă în medie circa 25 kg de paste pe an.
  • Prima pizzerie din lume, “Antica Pizzeria Port’Alba”, s-a deschis în anul 1830 la Napoli si funcționează și astăzi.
  • În fiecare zi, se colectează în jur de 3.000 de euro din celebra Fontana di Trevi din Roma
  • „Ferrari”, ca nume de familie, este în Italia echivalentul numelui „Popescu” sau „Ionescu” în România.

Italia

Foto: pexels.com

 

Nu uita să ne dai un LIKE!
Ne ajută să creștem și să ducem aceste informatii la mai multe persoane.
Mulțumim!

loading...