Care sunt țările în care nu există șerpi?

07.03.2018
Care sunt țările în care nu există șerpi?

Frica de șerpi poartă numele de ophideofobie și este una dintre cele mai comune fobii, deși multi dintre oameni nu au văzut niciodată un șarpe în realitate. Totuși, cei ce se tem de șerpi ar putea să trăiască într-o țară unde nu sunt astfel de reptile. Există asemenea locuri?

Sunt puține zonele pe Glob unde nu trăiesc șerpi, dar asta nu înseamnă că nu există. Singurele țări europene în care nu se găsesc șerpi sălbatici sunt Irlanda, Islanda, Monaco și Vatican.

De unde vine expresia „Colac peste pupăză”

În Irlanda, o țară cu o suprafață de 70.273 km², nu au existat niciodată șerpi și acest fenomen este considerat o anomalie a naturii, întrucât climatul este identic cu cel din Anglia. Singura explicație este aceea că în urmă cu 10.000 de ani, în urma unei glaciațiuni, Irlanda se afla sub o calotă de gheață. Când gheața s-a topit, Irlanda a fost înconjurată de ape.

Serpii au început să colonizeze Europa odată cu retragerea ghețarilor și cu încălzirea treptată a climei. Oamenii de știință nu-și explică de ce reptilele nu au ajuns și în Irlanda, dacă s-au deplasat până în Anglia.

De ce se tem pisicile de castraveți?

Nici în Islanda nu sunt șerpi, dar aici explicația este oarecum simplă: Islanda este o insulă și șerpii nu ar fi putut ajunge aici. În plus, clima este extrem de rece.

Nici în Vatican oamenii de știință nu au găsit niciodată vreo dovadă a existenței șerpilor în sălbăticie. De această dată, ipoteza este diferită: orașul Roma are o istorie de mii de ani și animalele sălbatice au tendința să migreze către zona limitrofă a marilor capitale. Același lucru se întâmplă și cu Monaco, chiar dacă este o așezare mai nouă decât Roma.

La nivel mondial există și alte state (toate sunt insule) în care nu a existat niciodată vreo dovadă a existenței vreunei reptile fără membre: Nauru, Tuvalu, Kiribati, Noua Zeelandă, Insulele Marshall (toate din Oceania) și Capul Verde (Africa).

Sarpe
Pui de șarpe

Foto: pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot