Ce șerpi veninoși există în România?

08.08.2023
Ce șerpi veninoși există în România?

Șerpii sunt unele dintre cele mai mari reptile din lume. Având o imagine populară negativă, aceștia sunt adesea vânați de frică. În România există mai multe tipuri de șerpi, printre care câteva specii veninoase. Ce tipuri de șerpi veninoși există în țara noastră?

Unde sunt șerpi veninoși în România?

șerpi

România este o țară cu o floră și faună foarte bogată. Acest lucru face spre exemplu ca în țara noastră să existe cea mai mare rezervă de pădure virgină, cei mai mulți urși în libertate, dar și un număr ridicat de lupi. În același timp, construcția geografică a spațiului carpato-danubiano-pontic a facilitat realizarea tuturor formelor de relief: câmpie, munte, mare, etc.

Șarpele este un animal care a evoluat, de-a lungul timpului. O șopârlă lungă, capabilă să se adapteze ușor la foarte multe forme de relief. Astfel că, putem găsi șerpi atât la mare, cât și la câmpie, dar și la munte în păduri. În țara noastră, cele mai cunoscute astfel de reptile sunt cele comune, care nu sunt periculoase pentru om: șarpele de alun, iarbă, Esculap, orb sau năpârca.

Totodată, transformarea naturii și a speciilor a facilitat și evoluția celor veninoase. În România există 4 șerpi foarte veninoși, de care oamenii ar trebui să se ferească.

Vipera berus / europeană comună este cel mai răspândit șarpe veninos din țara noastră. Aceasta se poate găsi cu preponderență în zonele deluroase și muntoase. Este un șarpe relativ mic, care rareori depășește 80 centimetri. Coloritul acestuia variază de la cenușiu-albăstrui, la roșcat, brun și negru.

Vipera cu corn este cel mai periculos șarpe din Europa și România. În țara noastră se găsește în zonele de sud-vest și sud-est. Adesea, turiștii și localnicii le zăresc în zonele Cazanele Dunării, Valea Cernei și Valea Nerei. Aceasta poate atinge și 95 de centimetri, iar aspectul interesant este capul triunghiular și cornul de pe cap.

Vipera de stepă este o specie rar întâlnită. Se găsește în Rezervația Biosferei Delta Dunării, în zona cordonului litoral. Mușcă și atacă doar dacă este capturată sau călcată.

Vipera nikolskii este o specie rară, iar coloristica acestui șarpe este de un negru fabulos. Prezența acestuia, deși rară, a fost dovedită în zona Moldovei și a Munteniei.

Ce trebuie să faci dacă te mușcă un șarpe?

Deși rare, mușcăturile de șarpe în România sunt posibile. Din cauza temperaturilor ridicate, șerpii devin agitați și unii chiar violenți. De aceea, în zonele de pădure în special, turiștii ar trebui să fie îmbrăcați corespunzător pentru a diminua posibilitățile unei mușcături violente.

În cazul în care, totuși, o persoană este mușcată de un șarpe ar trebui să cunoască următoarele informații:

Odată ajuns pe mâna specialiștilor, aceștia vor administra în cel mai rapid timp serul antivenin.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot