Ce șerpi veninoși există în România?

08.08.2023
Ce șerpi veninoși există în România?

Șerpii sunt unele dintre cele mai mari reptile din lume. Având o imagine populară negativă, aceștia sunt adesea vânați de frică. În România există mai multe tipuri de șerpi, printre care câteva specii veninoase. Ce tipuri de șerpi veninoși există în țara noastră?

Unde sunt șerpi veninoși în România?

șerpi

România este o țară cu o floră și faună foarte bogată. Acest lucru face spre exemplu ca în țara noastră să existe cea mai mare rezervă de pădure virgină, cei mai mulți urși în libertate, dar și un număr ridicat de lupi. În același timp, construcția geografică a spațiului carpato-danubiano-pontic a facilitat realizarea tuturor formelor de relief: câmpie, munte, mare, etc.

Șarpele este un animal care a evoluat, de-a lungul timpului. O șopârlă lungă, capabilă să se adapteze ușor la foarte multe forme de relief. Astfel că, putem găsi șerpi atât la mare, cât și la câmpie, dar și la munte în păduri. În țara noastră, cele mai cunoscute astfel de reptile sunt cele comune, care nu sunt periculoase pentru om: șarpele de alun, iarbă, Esculap, orb sau năpârca.

Totodată, transformarea naturii și a speciilor a facilitat și evoluția celor veninoase. În România există 4 șerpi foarte veninoși, de care oamenii ar trebui să se ferească.

Vipera berus / europeană comună este cel mai răspândit șarpe veninos din țara noastră. Aceasta se poate găsi cu preponderență în zonele deluroase și muntoase. Este un șarpe relativ mic, care rareori depășește 80 centimetri. Coloritul acestuia variază de la cenușiu-albăstrui, la roșcat, brun și negru.

Vipera cu corn este cel mai periculos șarpe din Europa și România. În țara noastră se găsește în zonele de sud-vest și sud-est. Adesea, turiștii și localnicii le zăresc în zonele Cazanele Dunării, Valea Cernei și Valea Nerei. Aceasta poate atinge și 95 de centimetri, iar aspectul interesant este capul triunghiular și cornul de pe cap.

Vipera de stepă este o specie rar întâlnită. Se găsește în Rezervația Biosferei Delta Dunării, în zona cordonului litoral. Mușcă și atacă doar dacă este capturată sau călcată.

Vipera nikolskii este o specie rară, iar coloristica acestui șarpe este de un negru fabulos. Prezența acestuia, deși rară, a fost dovedită în zona Moldovei și a Munteniei.

Ce trebuie să faci dacă te mușcă un șarpe?

Deși rare, mușcăturile de șarpe în România sunt posibile. Din cauza temperaturilor ridicate, șerpii devin agitați și unii chiar violenți. De aceea, în zonele de pădure în special, turiștii ar trebui să fie îmbrăcați corespunzător pentru a diminua posibilitățile unei mușcături violente.

În cazul în care, totuși, o persoană este mușcată de un șarpe ar trebui să cunoască următoarele informații:

Odată ajuns pe mâna specialiștilor, aceștia vor administra în cel mai rapid timp serul antivenin.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot