Există scorpioni în România? Cât de veninoși sunt?

16.06.2020
Există scorpioni în România? Cât de veninoși sunt?

Scorpioni în România. Scorpionii sunt un ordin de animale nevertebrate din clasa Arachnida, încrengătura Arthropoda. Ei se întâlnesc, în special, în zonele tropicale și subtropicale. În lume, sunt 1.400 de specii de scorpioni, însă doar 25% dintre aceștia au venin capabil să ucidă un om.

Singura specie care trăiește la noi în țară este scorpionul carpatin. Acest nevertebrat, aproape inofensiv, se găsește în zona de Curbură, munții Cozia, munții Banatului, dar și pe Valea Cernei, Oltului, Jiului. Colorația acestei specii este foarte variată. Unii indivizi sunt negri, cu picioare galben-cafeniu și telsonul mai închis. Alții au corpul colorat în brun-maro, de aceea culoarea nu este folosită la indentificarea speciei.

Scorpion carpatin atinge doar 3,5 – 4 cm și este destul de mic în comparație cu „frații” săi. Acesta are patru perechi de picioare, doi clești mari și o coadă subțire unde se află glanda cu venin. Acest tip de scorpion preferă zonele stâncoase și împădurite, unde se poate ascunde ușor. Scorpionului carpatin îi place să hoinărească noaptea, însă cu puțin noroc poate fi văzut și ziua.

Cât de veninos este scorpionul carpatin?

Acesta se hrănește cu insecte și viermi. După ce își prinde prada în clești, o înțeapă cu acul din coadă, introducându-i un venin mortal. Veninul acționează ca un lichefiant, prădătorul absorbindu-i după aia organele interne.

Deși descris oficial încă din anul 1767 și menționat de către romanii stabiliți în zona Banatului ca fiind prezent în zonă încă de acum 2000 de ani, scorpionul carpatin este o specie foarte puțin cunoscută, a declarat Alexandru Sotek, co-autor al studiului despre scorpionul carpatin, în prezent doctorand al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Chiar dacă nu sunt atât de periculoşi precum „fraţii” lor, scorpionii carpatini pot crea mari neplăceri prin înţepătura lor. La om, reacțiile toxice la veninurile scorpionului depind de mai mulți factori, printre care: specia de scorpion, tipul de toxină, cantitatea de toxină, vârsta și starea fizică a victimei. Scorpionul carpatin este o specie slab veninoasă, ce nu prezintă riscuri pentru oameni. Înțepătura lui este asemănătoare cu aceea a unei viespi.

Fauna din România este mai bogată cu acest mic prădător. Cu toate că specia de la noi este inofensivă, întâlnirea cu o asemenea nevertebrată nu este niciodată plăcută.

Foto: ro.wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce unirea înfăptuită de Mihai Viteazul nu a fost, de fapt, o unire în adevăratul sens al cuvântului?
De ce unirea înfăptuită de Mihai Viteazul nu a fost, de fapt, o unire în adevăratul sens al cuvântului?
În cărțile de istorie românești stă scris că Mihai Viteazul este domnitorul care a realizat prima unire a celor trei principate: Transilvania, Moldova și Țara Românească. Evenimentul avea... citește tot
Aur și nu prea! Cât aur conține o medalie olimpică de la Paris și cât valorează? O medalie de bronz valorează 12 dolari
Aur și nu prea! Cât aur conține o medalie olimpică de la Paris și cât valorează? O medalie de bronz valorează 12 dolari
329 de sportivi au fost premiați cu medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Paris. România s-a clasat pe poziția numărul 23 în clasamentul pe țări cu 3 medalii de aur obținute. 12 sportivi... citește tot
Ciolacu a luat BAC-ul cu 7.03. Cine câștigă alegerile prezidențiale doar după nota de la BAC?
Ciolacu a luat BAC-ul cu 7.03. Cine câștigă alegerile prezidențiale doar după nota de la BAC?
Întrebat în cadrul unei conferințe de presă ce notă a luat la Bacalaureat, Marcel Ciolacu a afirmat că nu-și amintește. O zi mai târziu, premierul a transmis printr-un mesaj video pe Tik Tok... citește tot