Există scorpioni în România? Cât de veninoși sunt?

16.06.2020
Există scorpioni în România? Cât de veninoși sunt?

Scorpioni în România. Scorpionii sunt un ordin de animale nevertebrate din clasa Arachnida, încrengătura Arthropoda. Ei se întâlnesc, în special, în zonele tropicale și subtropicale. În lume, sunt 1.400 de specii de scorpioni, însă doar 25% dintre aceștia au venin capabil să ucidă un om.

Singura specie care trăiește la noi în țară este scorpionul carpatin. Acest nevertebrat, aproape inofensiv, se găsește în zona de Curbură, munții Cozia, munții Banatului, dar și pe Valea Cernei, Oltului, Jiului. Colorația acestei specii este foarte variată. Unii indivizi sunt negri, cu picioare galben-cafeniu și telsonul mai închis. Alții au corpul colorat în brun-maro, de aceea culoarea nu este folosită la indentificarea speciei.

Scorpion carpatin atinge doar 3,5 – 4 cm și este destul de mic în comparație cu „frații” săi. Acesta are patru perechi de picioare, doi clești mari și o coadă subțire unde se află glanda cu venin. Acest tip de scorpion preferă zonele stâncoase și împădurite, unde se poate ascunde ușor. Scorpionului carpatin îi place să hoinărească noaptea, însă cu puțin noroc poate fi văzut și ziua.

Cât de veninos este scorpionul carpatin?

Acesta se hrănește cu insecte și viermi. După ce își prinde prada în clești, o înțeapă cu acul din coadă, introducându-i un venin mortal. Veninul acționează ca un lichefiant, prădătorul absorbindu-i după aia organele interne.

Deși descris oficial încă din anul 1767 și menționat de către romanii stabiliți în zona Banatului ca fiind prezent în zonă încă de acum 2000 de ani, scorpionul carpatin este o specie foarte puțin cunoscută, a declarat Alexandru Sotek, co-autor al studiului despre scorpionul carpatin, în prezent doctorand al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Chiar dacă nu sunt atât de periculoşi precum „fraţii” lor, scorpionii carpatini pot crea mari neplăceri prin înţepătura lor. La om, reacțiile toxice la veninurile scorpionului depind de mai mulți factori, printre care: specia de scorpion, tipul de toxină, cantitatea de toxină, vârsta și starea fizică a victimei. Scorpionul carpatin este o specie slab veninoasă, ce nu prezintă riscuri pentru oameni. Înțepătura lui este asemănătoare cu aceea a unei viespi.

Fauna din România este mai bogată cu acest mic prădător. Cu toate că specia de la noi este inofensivă, întâlnirea cu o asemenea nevertebrată nu este niciodată plăcută.

Foto: ro.wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot