Ce animale sunt ocrotite de lege în România? Hamsterul românesc, balaurul dobrogean și piciorongul, printre protagoniste

14.05.2020
Ce animale sunt ocrotite de lege în România? Hamsterul românesc, balaurul dobrogean și piciorongul, printre protagoniste

Pentru ca anumite specii să nu dispară, așa cum s-a întâmplat cu zimbrul, bourul, vulturul zăgan sau marmota, anumite specii din țara noastră sunt ocrotite de lege. Este vorba atât despre mamifere, cât și despre pești, păsări sau chiar broaște țestoase.

Ce animale sunt ocrotite de lege în România?

Aspretele (Popetele) Romanichtys valsanicola
Păstrăvul Salmo trutta fario
Lostriţa Hucho hucho
Broasca ţestoasă dobrogeană Testudo graeca ibera
Broasca ţestoasă din Oltenia Testudo hermanni hermanni
Şarpele de nisip Eryx jaculus turcicus
Şarpele lui Esculap Elaphe longissima
Şopârla de nisip Eremias arguta deserti
Vipera Vipera ursinii renardi
Cocoşul de mesteacăn Lyrurus tetrix
Cocoşul de munte Tetrao urogallus
Corbul Corvus corax
Dropia Otis tarda
Spârcaciul Otis tetrax
Egreta mare Egretta alba
Egreta mică Egreta garzetta
Lebăda cucuiată Cygnus olor
Lebăda de iarnă Cygnus cygnus
Lopătarul Platalea leucorodina
Pelicanul comun Pelecanus onocrotalus
Pelicanul creţ Pelicanus crispus
Piciorongul Himantopus himantopus
Stârcul cenuşiu Ardea cinerea
Sfrânciocul mare Laxius excubitor
Rândunica Hirundo rustica
Şerparul Circaetus ferox
Şorecarul comuna Buteo buteo
Şorecarul încălţat Buteo lagopus
Uliul alb Circus macrourus
Uliul sur Circus pyargus
Viesparul Pernis apivorus
Vînturelul de seară Falco vespertinus
Vînturelul roşu Falca tinunculus
Vulturul codalb Haliaëtus albicilla
Vulturul hoitar Neophron percnopterus
Vulturul pescar Pandion haliaëtus
Vulturul pleşuv sur Gyps fulvus
Vulturul pleşuv brun Aegypius monachus
Gaia roşie Milvus milvus
Huhurezul de pădure Strix aluco
Huhurezul mare Strix uralensis
Liliac Liliecii
Capra neagră Rupicapra rupicapra
Râsul Lynx lynx
Ursul carpatin Ursus arctos
Zimbrul Bison bonasus

Balaurul dobrogean este cel mai mare șarpe care trăiește în România. Biologii au găsit exemplare și de 2,5 m lungime. Acesta nu este veninos și se hrănește cu mamifere rozătoare, unele șopârle, păsări, inclusiv ouă. În România, această specie de șarpe a fost găsită în județele Galați, Tulcea, Constanța, Buzău.

Balaurul doborogean

Morunul este unul dintre cei mai rari pești din apele noastre și cel mai mare peşte de apă dulce din lume. De vină pentru faptul că peștele este pe cale de dispariție este braconajul excesiv. Morunii din România reprezintă ultima populație sălbatică din Marea Neagră. Deși trăiește în Marea Neagră, morunii migrează în fluviile tributare pentru reproducere. Se spune că cel mai mare pește din România a fost un morun. Un exemplar uriaș ar fi fost prins în anul 1890, pe brațul Sfântul Gheorghe. „Monstrul” cântărea 882 de kg. Aproximativ 600 de kilograme erau carne, în condițiile în care doar capul morunului avea 143 de kilograme.

Morunul

Râsul este cea mai mare felină europeană și în jur de 1000 de exemplare trăiesc și la noi în țară. Cu toate că animalul este declarat monument al naturii, în România este vânat an de an (cu derogări de la lege) pentru că ar produce pagube comunităților locale.

Râsul

Grivanul-mic, cunoscut și sub denumirea de hamsterul-românesc, este o specie unică și endemică pentru o zonă mică din Dobrogea și partea de nord a Bulgariei. În România trăiesc probabil circa 2.000 de indivizi și animalul este protejat prin lege.

Hamsterul romanesc

Piciorongul este o pasăre cu picioare foarte înalte, adaptate pentru deplasarea prin ape puțin adânci și prin smârcuri. Ciocul este lung, subțire si de culoare neagră. În România, cea mai mare densitate a acestor păsări se găsește în Delta Dunării.

Piciorongul
Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot