Ce se întâmplă dacă, din greșeală, distrugi o operă de artă dintr-un muzeu?

11.03.2018
Ce se întâmplă dacă, din greșeală, distrugi o operă de artă dintr-un muzeu?

Cine nu a fost măcar o dată la un muzeu? Picturi, sculpturi, invenții și alte opere de artă stau la loc de cinste în cele mai mari muzee din lume. Prin fața acestora se perindă zi de zi sute, mii sau zeci de mii de vizitatori, dornici să le admire. Totuși, ce se întâmplă dacă, din greșeală, distrugi o operă de artă dintr-un muzeu? Poți să fii tras la răspundere?

Dacă în mod accidental ați distrus o piesă de muzeu, nu veți avea de suferit atât de mult din două motive: în primul rând, muzeele și galeriile au întotdeauna asigurare pentru eventuale daune. Apoi, cei ce dețin muzeele sunt destul de înțelegători cu privire la un eventual accident, mai ales că acestea au loc destul de rar.

De exemplu, în 2006, Nick Flynn s-a împiedicat în timp ce vizita muzeul Fitzwilliam din Cambridge și a spart trei vase antice ce valorau în jur de 175.000 de lire sterline. Ce au făcut oficialii muzeului? I-au trimis o notă vizitatorului buclucaș prin care l-au rugat „să nu mai viziteze muzeul din nou în viitorul apropiat”.

E adevărat că Regina Marii Britanii nu are nevoie de pașaport? Ce privilegii mai are Regina Elisabeta a II-a?

O altă situație similiară a avut loc în 2015. Atunci, un băiat de 12 ani era împreună cu părinții săi la o expoziție de artă taiwaneză. Acesta s-a împiedicat și a găurit o pictură veche de 350 de ani, în valoare de 1.500.000 de dolari. Organizatorii expoziției au asigurat în mod public băiatul și pe familia sa că nu vor fi obligați să plătească niciun fel de daune și nu vor avea probleme legale. Ba mai mult, unul dintre organizatori, Sun Chi-hsuan, a insistat asupra faptului că băiatul nu are nicio vină și totul a fost doar un accident nefericit.

Este adevărat că în Islanda mașinile și casele nu se încuie?

Într-un alt caz celebru, în 2010, o femeie a distrus un tablou de Pablo Picasso, expus la Metropolitan Museum of Art din New York. Pictura, intitulată „Actorul”, s-a rupt pe o porțiune de aproximativ 15 centimetri, dupa ce femeia a cazut peste ea. Opera de artă era în valoare de 130.000.000 de dolari, dar femeia nu a avut nimic de plată.

Muzeul Luvru, cel mai mare din lume

Foto: pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot