Mormântul lui Moș Crăciun s-ar afla în Irlanda

27.12.2022
Mormântul lui Moș Crăciun s-ar afla în Irlanda

În Irlanda, în apropierea orașului Kilkenny se află un sat medieval unde se spune că s-ar afla mormântul lui Moș Crăciun. În această locație se află un cimitir care datează din secolul al XIII-lea și ruinele bisericii Sfântul Nicolae. Se pare că printre cei care își duc somnul de veci aici se numără și, potrivit legendei locale, Sfântul Nicolae din Mira, cel care a inspirat personajul Moș Crăciun.

În prezent, satul, numit cândva Newtown Jerpoint, este aproape pustiu, singurii locuitori fiind familia O’Connell. Potrivit datelor istorice, locația a fost înființată de nomazi, care au sosit pe aceste meleaguri în jurul anului 1160 după Iisus Hristos. Până în secolul al XV-lea satul s-a aflat într-o continuă dezvoltare, fiind construite o piață, un pod, un sistem de gestionare a apei și o biserică, Jerpoint, care există și în prezent.

Nimeni nu știe cum a ajuns locația o fantomă, având în vedere efervescența socială din secolul al XV-lea. Se spune că până în veacul al XVII-lea satul a rămas fără locuitori și din cauza unor atacuri violente, dar și a unei epidemii de ciumă. Familia O’Connell are însă propria ipoteză, izvorâtă din tradiția locală cu privire la istoria propriului sat, dar și a mormântului Sfântului Nicolae.

Legenda spune că mormântul a fost dintotdeauna aici, a declarat Maeve O’Connell, potrivit bbc.com.

Sfântul Nicolae din Mira

Pe piatră funerară este prezentat un bărbat care stă cu mâinile încrucișate și cu palmele spre exterior, făcând referire la natura caritabilă a persoanei îngropate. Potrivit legendei locale, așa a apărut Moș Crăciun, personajul fiind inspirat din viața filantropă a unui simplu muritor, Sfântul Nicolae din Mira.

Viața Sfântului Nicolae din Mira

Nicolae din Mira s-a născut în data de 15 martie 270 după Hristos, în Imperiul Roman. Acesta a fost un episcop creștin timpuriu al orașului maritim antic grecesc Mira, fiind cel care la Sinodul de la Niceea din 325, l-a declarat pe Iisus Hristos fiul lui Dumnezeu. Nicolae din Mira a murit în data de 6 decembrie 343 și și-a lăsat moștenirea persoanelor sărace și nevoiașe.

Datorită minunilor realizate în timpul vieții sale acesta a fost făcut sfânt, iar obiceiul său de a face daruri secrete a dat naștere celebrului Moș Crăciun.

Foto: bbc.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot