Care este pluralul cuvântului „mălai”?

20.09.2023
Care este pluralul cuvântului „mălai”?

Limba română are peste 60.000 de cuvinte în componența sa, potrivit Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române. Multe dintre acestea sunt necunoscute pentru oamenii de rând, asta și pentru că mediul în care trăiesc nu necesită folosirea anumitor anumitor termeni pentru a realiza o comunicare.

Cu toate acestea cuvântul ”mălai” este unul des folosit, însă foarte puțini oameni știu pluralul acestuia. De frică să nu folosească o variantă greșită, cei mai mulți dintre cetățeni nu utilizează forma de plural. Dar care este?

Cum se spune mălai la plural?

Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române (DEX), mălaiul este ”făina de porumb”. Acest produs alimentar este obținut prin măcinarea boabelor uscate de porumb, la moară. O altă definiție dată în DEX pentru mălai spune că acesta este un ”aliment preparat din făină de porumb, de mei sau de alte cereale, dospit și copt în cuptor; aliment preparat din făină de porumb frământată cu lapte (și cu zahăr)”.

În ceea ce privește pluralul cuvântului ”mălai” foarte mulți oameni folosesc termenul ”mălaiuri”, considerând că este varianta corectă. Din păcate este greșit, iar singura formă corectă este considerată ”mălaie”. Cu toții știm că din mălai se produce celebra mămăligă, preparatul culinar atât de iubit de români.

Lucruri inedite despre limba română

România este cunoscută pentru varietatea dialectală a limbii române. În diferite regiuni ale țării, există cuvinte și expresii care nu sunt înțelese de către vorbitorii din alte zone. Acest lucru face ca limbajul să fie colorat și variat.

Limba română are o gramatică complexă, inclusiv o declinare a substantivelor și un sistem de conjugare a verbelor, cu numeroase timpuri și moduri. Aceasta poate fi o provocare pentru cei care învață limba pentru prima dată.

Limba română face parte din familia limbilor romanice, ceea ce înseamnă că are rădăcini în latina vulgară, limbajul vorbit în perioada antică în provincia Dacia (în teritoriul României de astăzi). Este singura limbă romanică din Europa de Est.

Limba noastră folosește alfabetul latin, la fel ca majoritatea limbilor europene. Alfabetul românesc are 31 de litere.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Poți să ajungi din Norvegia în Coreea de Nord traversând o singură țară. Care este aceasta?
Poți să ajungi din Norvegia în Coreea de Nord traversând o singură țară. Care este aceasta?
Între Norvegia și Coreea de Nord sunt peste 7.000 de km. Deși sunt state situate în două părți total opuse ale Globului, pentru a ajunge din Norvegia (Europa) în Coreea de Nord (Asia) trebuie... citește tot
Care este țara cu cea mai mică densitate din lume? Poți să mergi zile în șir fără să dai de un om!
Care este țara cu cea mai mică densitate din lume? Poți să mergi zile în șir fără să dai de un om!
Populația unui stat nu este direct proporțională cu mărimea acestuia. Ba dimpotrivă. Statele care au suprafața mai mică au o densitate a populației mai mare. Totuși, nu cel mai mare stat... citește tot
Cine a fost românca pe care Michael Jackson a ținut să o viziteze la azil când a venit la București?
Cine a fost românca pe care Michael Jackson a ținut să o viziteze la azil când a venit la București?
În anul 1992, Michael Jackson punea România pe harta lumii după ce alegea țara care doar ieșise din comunism destinația pentru unul dintre concertele sale din turneul „Dangerous World... citește tot