Cum se face mămăliga? Care este rețeta unei mămăligi perfecte?

Claudiu Petrișor
27.01.2020
Cum se face mămăliga? Care este rețeta unei mămăligi perfecte?

Mămăliga este una din preparatele rapide îndrăgite de români. Alimentul este consumat ca substituent pentru pâine și se mănâncă, de cele mai multe ori, cu diverse preparate. Mămăliga din mălai de porumb a început să fie consumată de români încă din secolul al XVII-lea. Până atunci, oamenii făceau un terci din mei. Mămăliga este consumată și în alte țări, însă rețeta este diferită. 

Cum să faci o mămăligă bună?

Mămăliga este unul din preparatele de bază în bucătăria românească, putând fi servită ca garnitură sau fel principal. Pentru a face o mămăligă fără cocoloașe trebuie să ții cont de câteva trucuri:

 

Tipuri de mămăligă

  1. Mămăliga simplă – Este cea mai simplă mămăliga, doar apă, mălai și sare după gust gust. De obicei se pun 250 grame mălai la un litru de apă. Cantitatea de mălai poate fi redusă sau crescută în funcție de câte de groasă vrei să iasă mămăliga.
  2. Mămăligă la cuptor – Este un fel de budincă din mămăligă. Prepararea este simplă, mai întâi o fierbi în lapte pe foc, dar numai 3 minute, amestecând continuu. Poți adăuga și o bucată de de unt. După aceea, răstorni mămăliga pe o tavă întinsă, cu hârtie de copt, și niveleaz-o în strat uniform. Las-o să se răcească și apoi taie-o în felii sau în forma dorită. O poți folosi apoi ca suport pentru diverse preparate, combinându-o cu brânză, ouă, unt, smântână sare și piper. Se mai ține la cuptor la 210 grade încă 10-15 minute.
  3. Mămăliga fiartă în lapte – Este un preparat specific Italiei. Într-o cratiță se pune 1 litru de lapte cu sare și piper. Când laptele începe să facă bule se adaugă mălaiul în ploaie. Se lasă să fiarbă 3 minute, amestecând mereu. Se adaugă și o bucată de unt. Mămăliga fiartă în lapte trebuie servită imediat, fiindcă este cremoasă.
  4. Mămăliga cremoasă – În principiu se face la fel ca mămăliga simplă doar că se mai adaugă câte ceva. Pui apă la fiert împreună cu sare (pentru patru porții de mămăligă, adaugă patru căni de apă și o cană de mălai) și amestecă în continuu pentru a nu se forma cocoloașe. Fierbe mămăliga la foc mic și pe măsură ce mălaiul este bine încorporat, adaugă și untul (100 de gr). Continuă să amesteci și adaugă 150 gr de brânză topită cu smântână. Amestecă mămăliga până s-a omogenizat perfect, apoi ia vasul de pe foc.

Cât de sănătoasă este mămăliga?

Mămăliga este o alternativă sănătoasă la pâine. Ca și calorii, o felie de mămăligă se apropie de o felie de pâine. Așadar, și mămăliga trebuie mâncată cu moderație fiindcă îngrașă.

Ce mâncau românii acum câteva secole?

Tags:
Cele mai noi articole
Cine a fost Leonardo da Vinci? Cum a influențat acesta dezvoltarea omenirii?
Cine a fost Leonardo da Vinci? Cum a influențat acesta dezvoltarea omenirii?
Leonardo da Vinci a fost, probabil, cea mai importantă personalitate a umanității. Operele sale îi trădează genialitatea, care nu a putut fi descifrată de nimeni în totalitate, mereu... citește tot
Este adevărat că există o floare numită „Sângele lui Iisus pe cruce” care apare doar în Săptămâna Mare?
Este adevărat că există o floare numită „Sângele lui Iisus pe cruce” care apare doar în Săptămâna Mare?
În Noua Zeelandă crește o floare superbă a cărei poveste a făcut înconjurul lumii. Aceasta poartă în popor numele de „Sângele lui Iisus pe cruce”, fiindcă în mijloc petalele formează... citește tot
Cine a fost Nostradamus, supranumit și „profetul Apocalipsei”?
Cine a fost Nostradamus, supranumit și „profetul Apocalipsei”?
Nostradamus, unul dintre cei mai misterioși astrologi de pe pământ, a șocat lumea de-a lungul timpului cu profețiile sale. De cele mai multe ori apocaliptice, prezicerile și cunoștințele lui... citește tot
loading...
Inchide