Cum se face mămăliga? Care este rețeta unei mămăligi perfecte?

27.01.2020
Cum se face mămăliga? Care este rețeta unei mămăligi perfecte?

Mămăliga este una din preparatele rapide îndrăgite de români. Alimentul este consumat ca substituent pentru pâine și se mănâncă, de cele mai multe ori, cu diverse preparate. Mămăliga din mălai de porumb a început să fie consumată de români încă din secolul al XVII-lea. Până atunci, oamenii făceau un terci din mei. Mămăliga este consumată și în alte țări, însă rețeta este diferită. 

Cum să faci o mămăligă bună?

Mămăliga este unul din preparatele de bază în bucătăria românească, putând fi servită ca garnitură sau fel principal. Pentru a face o mămăligă fără cocoloașe trebuie să ții cont de câteva trucuri:

 

Tipuri de mămăligă

  1. Mămăliga simplă – Este cea mai simplă mămăliga, doar apă, mălai și sare după gust gust. De obicei se pun 250 grame mălai la un litru de apă. Cantitatea de mălai poate fi redusă sau crescută în funcție de câte de groasă vrei să iasă mămăliga.
  2. Mămăligă la cuptor – Este un fel de budincă din mămăligă. Prepararea este simplă, mai întâi o fierbi în lapte pe foc, dar numai 3 minute, amestecând continuu. Poți adăuga și o bucată de de unt. După aceea, răstorni mămăliga pe o tavă întinsă, cu hârtie de copt, și niveleaz-o în strat uniform. Las-o să se răcească și apoi taie-o în felii sau în forma dorită. O poți folosi apoi ca suport pentru diverse preparate, combinându-o cu brânză, ouă, unt, smântână sare și piper. Se mai ține la cuptor la 210 grade încă 10-15 minute.
  3. Mămăliga fiartă în lapte – Este un preparat specific Italiei. Într-o cratiță se pune 1 litru de lapte cu sare și piper. Când laptele începe să facă bule se adaugă mălaiul în ploaie. Se lasă să fiarbă 3 minute, amestecând mereu. Se adaugă și o bucată de unt. Mămăliga fiartă în lapte trebuie servită imediat, fiindcă este cremoasă.
  4. Mămăliga cremoasă – În principiu se face la fel ca mămăliga simplă doar că se mai adaugă câte ceva. Pui apă la fiert împreună cu sare (pentru patru porții de mămăligă, adaugă patru căni de apă și o cană de mălai) și amestecă în continuu pentru a nu se forma cocoloașe. Fierbe mămăliga la foc mic și pe măsură ce mălaiul este bine încorporat, adaugă și untul (100 de gr). Continuă să amesteci și adaugă 150 gr de brânză topită cu smântână. Amestecă mămăliga până s-a omogenizat perfect, apoi ia vasul de pe foc.

Cât de sănătoasă este mămăliga?

Mămăliga este o alternativă sănătoasă la pâine. Ca și calorii, o felie de mămăligă se apropie de o felie de pâine. Așadar, și mămăliga trebuie mâncată cu moderație fiindcă îngrașă.

Ce mâncau românii acum câteva secole?

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot