Cum se face mămăliga? Care este rețeta unei mămăligi perfecte?

27.01.2020
Cum se face mămăliga? Care este rețeta unei mămăligi perfecte?

Mămăliga este una din preparatele rapide îndrăgite de români. Alimentul este consumat ca substituent pentru pâine și se mănâncă, de cele mai multe ori, cu diverse preparate. Mămăliga din mălai de porumb a început să fie consumată de români încă din secolul al XVII-lea. Până atunci, oamenii făceau un terci din mei. Mămăliga este consumată și în alte țări, însă rețeta este diferită. 

Cum să faci o mămăligă bună?

Mămăliga este unul din preparatele de bază în bucătăria românească, putând fi servită ca garnitură sau fel principal. Pentru a face o mămăligă fără cocoloașe trebuie să ții cont de câteva trucuri:

 

Tipuri de mămăligă

  1. Mămăliga simplă – Este cea mai simplă mămăliga, doar apă, mălai și sare după gust gust. De obicei se pun 250 grame mălai la un litru de apă. Cantitatea de mălai poate fi redusă sau crescută în funcție de câte de groasă vrei să iasă mămăliga.
  2. Mămăligă la cuptor – Este un fel de budincă din mămăligă. Prepararea este simplă, mai întâi o fierbi în lapte pe foc, dar numai 3 minute, amestecând continuu. Poți adăuga și o bucată de de unt. După aceea, răstorni mămăliga pe o tavă întinsă, cu hârtie de copt, și niveleaz-o în strat uniform. Las-o să se răcească și apoi taie-o în felii sau în forma dorită. O poți folosi apoi ca suport pentru diverse preparate, combinându-o cu brânză, ouă, unt, smântână sare și piper. Se mai ține la cuptor la 210 grade încă 10-15 minute.
  3. Mămăliga fiartă în lapte – Este un preparat specific Italiei. Într-o cratiță se pune 1 litru de lapte cu sare și piper. Când laptele începe să facă bule se adaugă mălaiul în ploaie. Se lasă să fiarbă 3 minute, amestecând mereu. Se adaugă și o bucată de unt. Mămăliga fiartă în lapte trebuie servită imediat, fiindcă este cremoasă.
  4. Mămăliga cremoasă – În principiu se face la fel ca mămăliga simplă doar că se mai adaugă câte ceva. Pui apă la fiert împreună cu sare (pentru patru porții de mămăligă, adaugă patru căni de apă și o cană de mălai) și amestecă în continuu pentru a nu se forma cocoloașe. Fierbe mămăliga la foc mic și pe măsură ce mălaiul este bine încorporat, adaugă și untul (100 de gr). Continuă să amesteci și adaugă 150 gr de brânză topită cu smântână. Amestecă mămăliga până s-a omogenizat perfect, apoi ia vasul de pe foc.

Cât de sănătoasă este mămăliga?

Mămăliga este o alternativă sănătoasă la pâine. Ca și calorii, o felie de mămăligă se apropie de o felie de pâine. Așadar, și mămăliga trebuie mâncată cu moderație fiindcă îngrașă.

Ce mâncau românii acum câteva secole?

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum Regina Angliei nu a recunoscut cine este și a devenit „o bătrânică necunoscută” păcălind doi turiști americani
Cum Regina Angliei nu a recunoscut cine este și a devenit „o bătrânică necunoscută” păcălind doi turiști americani
Când Regina Elisabeta a II‑a îşi lasă coroana acasă şi păşeşte printre paji­ştile din Balmoral Estate, nimeni nu se aşteaptă la o farsă regală. Totuşi, exact aşa s-a întâmplat... citește tot
Câți soldați SUA se află în baze miliare din Europa? Ce a spus Trump despre retragerea militarilor americani din România?
Câți soldați SUA se află în baze miliare din Europa? Ce a spus Trump despre retragerea militarilor americani din România?
România şi Aliaţii au fost informaţi de decizia Statelor Unite privind redimensionarea trupelor americane din Europa. Astfel, administrația Donald Trump este pe cale să retragă „mii de... citește tot
Cine a fost primul român care a zburat cu avionul?
Cine a fost primul român care a zburat cu avionul?
Puțini români știu că primul zbor cu un aparat mai greu decât aerul realizat de un român nu a fost făcut de Aurel Vlaicu sau Traian Vuia, ci de un inventator cu totul special: Henri Coandă.... citește tot