Cum se face mămăliga? Care este rețeta unei mămăligi perfecte?

27.01.2020
Cum se face mămăliga? Care este rețeta unei mămăligi perfecte?

Mămăliga este una din preparatele rapide îndrăgite de români. Alimentul este consumat ca substituent pentru pâine și se mănâncă, de cele mai multe ori, cu diverse preparate. Mămăliga din mălai de porumb a început să fie consumată de români încă din secolul al XVII-lea. Până atunci, oamenii făceau un terci din mei. Mămăliga este consumată și în alte țări, însă rețeta este diferită. 

Cum să faci o mămăligă bună?

Mămăliga este unul din preparatele de bază în bucătăria românească, putând fi servită ca garnitură sau fel principal. Pentru a face o mămăligă fără cocoloașe trebuie să ții cont de câteva trucuri:

 

Tipuri de mămăligă

  1. Mămăliga simplă – Este cea mai simplă mămăliga, doar apă, mălai și sare după gust gust. De obicei se pun 250 grame mălai la un litru de apă. Cantitatea de mălai poate fi redusă sau crescută în funcție de câte de groasă vrei să iasă mămăliga.
  2. Mămăligă la cuptor – Este un fel de budincă din mămăligă. Prepararea este simplă, mai întâi o fierbi în lapte pe foc, dar numai 3 minute, amestecând continuu. Poți adăuga și o bucată de de unt. După aceea, răstorni mămăliga pe o tavă întinsă, cu hârtie de copt, și niveleaz-o în strat uniform. Las-o să se răcească și apoi taie-o în felii sau în forma dorită. O poți folosi apoi ca suport pentru diverse preparate, combinându-o cu brânză, ouă, unt, smântână sare și piper. Se mai ține la cuptor la 210 grade încă 10-15 minute.
  3. Mămăliga fiartă în lapte – Este un preparat specific Italiei. Într-o cratiță se pune 1 litru de lapte cu sare și piper. Când laptele începe să facă bule se adaugă mălaiul în ploaie. Se lasă să fiarbă 3 minute, amestecând mereu. Se adaugă și o bucată de unt. Mămăliga fiartă în lapte trebuie servită imediat, fiindcă este cremoasă.
  4. Mămăliga cremoasă – În principiu se face la fel ca mămăliga simplă doar că se mai adaugă câte ceva. Pui apă la fiert împreună cu sare (pentru patru porții de mămăligă, adaugă patru căni de apă și o cană de mălai) și amestecă în continuu pentru a nu se forma cocoloașe. Fierbe mămăliga la foc mic și pe măsură ce mălaiul este bine încorporat, adaugă și untul (100 de gr). Continuă să amesteci și adaugă 150 gr de brânză topită cu smântână. Amestecă mămăliga până s-a omogenizat perfect, apoi ia vasul de pe foc.

Cât de sănătoasă este mămăliga?

Mămăliga este o alternativă sănătoasă la pâine. Ca și calorii, o felie de mămăligă se apropie de o felie de pâine. Așadar, și mămăliga trebuie mâncată cu moderație fiindcă îngrașă.

Ce mâncau românii acum câteva secole?

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce unirea înfăptuită de Mihai Viteazul nu a fost, de fapt, o unire în adevăratul sens al cuvântului?
De ce unirea înfăptuită de Mihai Viteazul nu a fost, de fapt, o unire în adevăratul sens al cuvântului?
În cărțile de istorie românești stă scris că Mihai Viteazul este domnitorul care a realizat prima unire a celor trei principate: Transilvania, Moldova și Țara Românească. Evenimentul avea... citește tot
Aur și nu prea! Cât aur conține o medalie olimpică de la Paris și cât valorează? O medalie de bronz valorează 12 dolari
Aur și nu prea! Cât aur conține o medalie olimpică de la Paris și cât valorează? O medalie de bronz valorează 12 dolari
329 de sportivi au fost premiați cu medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Paris. România s-a clasat pe poziția numărul 23 în clasamentul pe țări cu 3 medalii de aur obținute. 12 sportivi... citește tot
Ciolacu a luat BAC-ul cu 7.03. Cine câștigă alegerile prezidențiale doar după nota de la BAC?
Ciolacu a luat BAC-ul cu 7.03. Cine câștigă alegerile prezidențiale doar după nota de la BAC?
Întrebat în cadrul unei conferințe de presă ce notă a luat la Bacalaureat, Marcel Ciolacu a afirmat că nu-și amintește. O zi mai târziu, premierul a transmis printr-un mesaj video pe Tik Tok... citește tot