De ce țăranii nu mănâncă mămăliga direct din ceaun?

08.02.2022
De ce țăranii nu mănâncă mămăliga direct din ceaun?

În ciuda faptului că mămăliga este asociată cu mâncarea românească, acest preparat a apărut prima dată la vechii sumerieni, dar și în Mesopotamia. Inițial, mămăliga era realizată cu mei și secară.

Potrivit datelor istorice, prima atestare a porumbului în spațiul carpato-danubiano-pontic datează de prin secolul al XVII-lea, dar abia de pe la 1700 porumbul a devenit o plantă populară. Astfel, țăranii români au început să prepare mămliga de la jumătatea anilor 1700. Era un preparat ieftin și care nu necesita un timp îndelungat de coacere.

Mămăliga direct din ceaun? O blasfemie!

Totuși, odată cu apariția mămăligii, țăranii au început să aibă și diferite superstiții legate de preparat. De exemplu, românii evită să consume mămăliga direct din ceaun, indiferent de zona geografică din care fac parte.

Gheorghe F. Ciauşanu scrie în lucrarea „Superstiţiile poporului român în asemănare cu ale altor popoare vechi şi noi” că în zona Vâlcea, se crede că „cei care mănâncă mămăliga din ceaun vor face copii proşti”.

În județul Galați se crede că cei care vor servi din ceaun „face a sărăcie”, iar la Tătăruşi (Suceava) e semn sigur că o „dea uliul la pui”, spune etnologul Artur Gorovei, în lucrarea „Credinţe şi superstiţii ale poporului român” și citată de adevarul.ro.

Tot o superstiție arată că nu este recomandat ca mămăliga să fie consumată de pe făcăleț întrucât atrage mare ghinion. Țăranii din satul ieşean Stânca sunt de părere că „dacă mănânci mămăliga de pe melesteu te mănâncă şi pe tine lupii”.

Cum să prepară mămăliga?

Mămăliga este unul din preparatele de bază în bucătăria românească, putând fi servită ca garnitură sau fel principal. Pentru a face o mămăligă fără cocoloașe trebuie să ții cont de câteva trucuri:

Ingrediente:

Imediat cum ai pus apa la fiert, adaugă un praf de sare și un praf de mălai în apă;
Adaugă restul de mălai când apa a început să fiarbă și nu aștepta până aceasta clocotește, pentru a evita formarea cocoloașelor;
Pentru a obține o mămăligă fină, nu turna tot mălaiul o dată, ci adaugă puțin câte puțin în ploaie;
Amestecă mămăliga pe tot parcursul preparării pentru a se fierbe uniform, dar și pentru a evita lipirea de vas și formarea cocoloașelor;
Dacă folosești mălai de țară, acesta trebuie fiert cu 15 minute mai mult față de mălaiul din comerț;
Imediat cum ai făcut mămăliga, scoate-o pe un tocător de lemn, deoarece tocătorul va absorbi excesul de apă din mămăligă și va împiedica ridicarea aburilor.

Foto: facebook.com/grataruldragomir/

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot