De ce România este o țară carpato-danubiano-pontică?

22.12.2020
De ce România este o țară carpato-danubiano-pontică?

România este, cu siguranță, o țară care merită să fie vizitată datorită destinațiilor minunate, a oamenilor prietenoși și a zonelor în care natura conturează adevărate tablouri vii.

Aranjată armonios, geografia țării se învârte în jurul arcului Munților Carpați. În centrul teritoriului se află Podișul Transilvaniei, înconjurat de lanțurile montane ale Carpaților: Carpații Orientali, Carpații Meridionali (cu altitudinea maximă pe teritoriul României prin Vârful Moldoveanu, de 2.543 m) și Munții Apuseni.

Munții Carpați reprezintă un lanț muntos ce aparține marelui sistem muntos central al Europei. Aceștia se întind pe aproape 1.500 de km și pe teritoriul a opt state (Austria, Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria, Ucraina, România și Serbia), însă mai mult de jumătate din lanțul muntos se află în România.

Dealurile Subcarpatice (cu înălțimi de 800-900 m) fac trecerea către câmpii. Cea mai importantă este Câmpia Română, situată în partea de sud și adiacentă fluviului Dunărea, și care este principala zonă agricolă a țării.

România, țară carpato-danubiano-pontică

Delta Dunării, situată la estul țării, în nordul Podișului Dobrogei, este cea mai tânără formă de pământ din România. Cuprinde cele 3 brațe principale ale fluviului Dunărea: Chilia, Sulina și Sfântul Gheorghe, prin care Dunărea se varsă în Marea Neagră.

Apele Dunării, care se varsă în Marea Neagră, formează cea mai mare și mai bine conservată deltă din Europa. Delta Dunării găzduiește peste 300 de specii de păsări, precum și 45 de specii de pești de apă dulce în numeroasele sale lacuri și mlaștini.

Marea Neagra

Rețeaua de ape curgătoare din România este dispusă radial, datorită configurației de relief, majoritatea izvorând din Munții Carpați. Colectorul principal este Dunărea, care formează cea mai mare parte a graniței sudice a țării. Marea Neagră formează granița României în sud-est pe o distanță de 245 km.

Clima României este temperat-continentală, cu influențe oceanice în vest, mediteraneană în sud-vest și continental-excesivă în nord-est. Fauna și flora României sunt foarte bogate, datorită poziției sale geografice și diversității condițiilor naturale.

Foto: Google Maps

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot