De ce România este o țară carpato-danubiano-pontică?

22.12.2020
De ce România este o țară carpato-danubiano-pontică?

România este, cu siguranță, o țară care merită să fie vizitată datorită destinațiilor minunate, a oamenilor prietenoși și a zonelor în care natura conturează adevărate tablouri vii.

Aranjată armonios, geografia țării se învârte în jurul arcului Munților Carpați. În centrul teritoriului se află Podișul Transilvaniei, înconjurat de lanțurile montane ale Carpaților: Carpații Orientali, Carpații Meridionali (cu altitudinea maximă pe teritoriul României prin Vârful Moldoveanu, de 2.543 m) și Munții Apuseni.

Munții Carpați reprezintă un lanț muntos ce aparține marelui sistem muntos central al Europei. Aceștia se întind pe aproape 1.500 de km și pe teritoriul a opt state (Austria, Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria, Ucraina, România și Serbia), însă mai mult de jumătate din lanțul muntos se află în România.

Dealurile Subcarpatice (cu înălțimi de 800-900 m) fac trecerea către câmpii. Cea mai importantă este Câmpia Română, situată în partea de sud și adiacentă fluviului Dunărea, și care este principala zonă agricolă a țării.

România, țară carpato-danubiano-pontică

Delta Dunării, situată la estul țării, în nordul Podișului Dobrogei, este cea mai tânără formă de pământ din România. Cuprinde cele 3 brațe principale ale fluviului Dunărea: Chilia, Sulina și Sfântul Gheorghe, prin care Dunărea se varsă în Marea Neagră.

Apele Dunării, care se varsă în Marea Neagră, formează cea mai mare și mai bine conservată deltă din Europa. Delta Dunării găzduiește peste 300 de specii de păsări, precum și 45 de specii de pești de apă dulce în numeroasele sale lacuri și mlaștini.

Marea Neagra

Rețeaua de ape curgătoare din România este dispusă radial, datorită configurației de relief, majoritatea izvorând din Munții Carpați. Colectorul principal este Dunărea, care formează cea mai mare parte a graniței sudice a țării. Marea Neagră formează granița României în sud-est pe o distanță de 245 km.

Clima României este temperat-continentală, cu influențe oceanice în vest, mediteraneană în sud-vest și continental-excesivă în nord-est. Fauna și flora României sunt foarte bogate, datorită poziției sale geografice și diversității condițiilor naturale.

Foto: Google Maps

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot