De unde vine denumirea de „Dunăre” și ce simbolizează ea?

20.09.2018
De unde vine denumirea de „Dunăre” și ce simbolizează ea?

Dunărea este al doilea cel mai mare fluviul al Europei, după Volga. Dunărea are o lungime de 2.858 km și izvorăște din Germania, din Munții Pădurea Neagră. Totuși, de ce Dunărea (cunoscută în Europa sub numele de Danube) poartă această denumire și cine i-a dat-o?

Dunărea, în drumul său spre mare, străbate în total zece țări europene, astfel: Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova și Ucraina. Capitalele europene pe care le traversează fluviul Dunărea sunt Viena (Austria), Bratislava (Slovacia), Budapesta (Ungaria) și Belgrad (Serbia).

Cum arată locul unde Dunărea se varsă în Marea Neagră?

Denumirea de „Dunăre” are o vechime de câteva mii de ani. Încă din antichitate, Dunărea avea în scrierile grecești mai multe nume precum: Istros / Istru / Hister / Danaistru, pentru sectorul inferior. În mitologia greacă, Dunărea sau Istrul, cum apare, este fiul titanilor Ocean și Thetys, frate cu Nilul, Alfeu, Eridan, Struma sau Meandru. Scrierile romane numeau Dunărea ca fiind Danubius.

Cum arată locul de unde izvorăște fluviul Dunărea?

Denumirea dată de romani „Danubius” („Zeul fluviilor”) a fost mai târziu preluată de alte popoare Europene, și modificată, dar toate formele se asemănă cu „Danubius”. Astfel, românii îi zic Dunăre, nemții Donau, maghiarii Duna și slovacii denumesc fluviul ca fiind Dunaj.

Totuși, chiar dacă s-au făcut nenumărate încercări, lingviștii români nu au putut să găsească o explicație pentru denumirea de Dunăre, deși cuvântul este înrudit cu numele latin. Substantivul propriu Dunăre nu poate fi derivat din latinescul Danubius.

Când s-a format Dunărea?

Dunărea este singurul fluviu din Europa care curge de la vest către est. Acesta s-a format în urmă cu circa un milion de ani, la începutul Cuaternarului. Astăzi, Dunărea se varsă în Marea Neagră prin trei brațe principale: Chilia, Sulina și Sfântul Gheorghe.

Foto: worldatlas.com

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot