De unde vine numele mămăligii și când a apărut în România?

09.05.2023
De unde vine numele mămăligii și când a apărut în România?

Despre români se spune că ar fi un neam de mămăligari întrucât în spațiul mioritic (mai ales în mediul rural) se consumă foarte multă mămăligă. Și, așa cum italienii sunt numiți macaronari, românii sunt catalogați ca fiind mămăligari. Dar, când a apărut mămăliga în România și de unde îi vine numele?

La început, mămăliga era făcută din mei sau alte cereale şi avea o consistenţă mai apoasă. La jumătatea secolului al XVII-lea porumbul adus din America de Sud în secolul al XVI-lea a început să fie cultivat în Ţările Române.

La jumătatea anilor 1800, mămăliga ajunge să fie preparatul cel mai des întâlnit în Muntenia şi Moldova, mai puţin în Transilvania. Dicţionarul Larousse de la 1873 este documentul care atestă existenţa mămăligii, scrie adevarul.ro.

Când a ajuns mămăliga în Europa?

Potrivit datelor istorice, abia în secolul al XVI-lea, exploratorul Hernán Cortés a adus porumbul în Europa din America de Sud. Acesta era nelipsit din meniul mayașilor și al olmecilor (civilizația antică pre-columbiană). După ce a fost adus pe „bătrânul continent”, la început, a fost cultivat în Spania, însă, ulterior, s-a răspândit în întreaga Europă.

Italienii au folosit această cereală, adusă de departe, în jurul anului 1550 d.Hr. La vremea aceea, porumbul era numit „granoturco” (bob turcesc), pentru că în limbajul comun tot ce venea de departe se numea „turc”.

De unde vine termenul de „mămăligă”

Mălaiul, adică făina de porumb, este denumirea populară veche a meiului şi prin extensie a făinii din mei. Se pare că termenul a fost preluat din limba noastră de alte popoare apropiate. În polonă se spune „malaj”, iar în rusă este chiar „malai”. Vecinii de la sud de Dunăre îi spun „male”. Cel mai probabil, în perioada în care porumbul a înlocuit meiul ca ingredient principal în prepararea mămăligii, a fost preluat prin extensie şi numele de mălai.

Rețetă de mămăligă

Mămăliga este unul din preparatele de bază în bucătăria românească, putând fi servită ca garnitură sau fel principal. Pentru a face o mămăligă fără cocoloașe trebuie să ții cont de câteva trucuri:

Ingrediente:
4 pahare de apă
1 pahar de mălai
1 praf de sare

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot