De unde vine numele mămăligii și când a apărut în România?

09.05.2023
De unde vine numele mămăligii și când a apărut în România?

Despre români se spune că ar fi un neam de mămăligari întrucât în spațiul mioritic (mai ales în mediul rural) se consumă foarte multă mămăligă. Și, așa cum italienii sunt numiți macaronari, românii sunt catalogați ca fiind mămăligari. Dar, când a apărut mămăliga în România și de unde îi vine numele?

La început, mămăliga era făcută din mei sau alte cereale şi avea o consistenţă mai apoasă. La jumătatea secolului al XVII-lea porumbul adus din America de Sud în secolul al XVI-lea a început să fie cultivat în Ţările Române.

La jumătatea anilor 1800, mămăliga ajunge să fie preparatul cel mai des întâlnit în Muntenia şi Moldova, mai puţin în Transilvania. Dicţionarul Larousse de la 1873 este documentul care atestă existenţa mămăligii, scrie adevarul.ro.

Când a ajuns mămăliga în Europa?

Potrivit datelor istorice, abia în secolul al XVI-lea, exploratorul Hernán Cortés a adus porumbul în Europa din America de Sud. Acesta era nelipsit din meniul mayașilor și al olmecilor (civilizația antică pre-columbiană). După ce a fost adus pe „bătrânul continent”, la început, a fost cultivat în Spania, însă, ulterior, s-a răspândit în întreaga Europă.

Italienii au folosit această cereală, adusă de departe, în jurul anului 1550 d.Hr. La vremea aceea, porumbul era numit „granoturco” (bob turcesc), pentru că în limbajul comun tot ce venea de departe se numea „turc”.

De unde vine termenul de „mămăligă”

Mălaiul, adică făina de porumb, este denumirea populară veche a meiului şi prin extensie a făinii din mei. Se pare că termenul a fost preluat din limba noastră de alte popoare apropiate. În polonă se spune „malaj”, iar în rusă este chiar „malai”. Vecinii de la sud de Dunăre îi spun „male”. Cel mai probabil, în perioada în care porumbul a înlocuit meiul ca ingredient principal în prepararea mămăligii, a fost preluat prin extensie şi numele de mălai.

Rețetă de mămăligă

Mămăliga este unul din preparatele de bază în bucătăria românească, putând fi servită ca garnitură sau fel principal. Pentru a face o mămăligă fără cocoloașe trebuie să ții cont de câteva trucuri:

Ingrediente:
4 pahare de apă
1 pahar de mălai
1 praf de sare

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
Când vine vorba despre conducători nebuni, cu siguranță împăratul Caligula ar putea să intre în Top 3. Caligula (nr. „Cizmă”) a condus Imperiul Roman între anii 37-41. În doar patru... citește tot
Care este cel mai mic munte din lume?
Care este cel mai mic munte din lume?
De obicei, denumirea de munte ne duce cu gândul la înălțime. De exemplu, Vârful Everest din munții Himalaya are o înălțime maximă de 8.848,86 m, fiind cel mai înalt punct din lume. În... citește tot
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Subiectul caselor lui Iohannis este iarăși în prim-plan, după ce publicația Recorder a publicat un reportaj prin care se sugerează că actualul președinte al României își pregătește... citește tot