De unde vine numele mămăligii și când a apărut în România?

09.05.2023
De unde vine numele mămăligii și când a apărut în România?

Despre români se spune că ar fi un neam de mămăligari întrucât în spațiul mioritic (mai ales în mediul rural) se consumă foarte multă mămăligă. Și, așa cum italienii sunt numiți macaronari, românii sunt catalogați ca fiind mămăligari. Dar, când a apărut mămăliga în România și de unde îi vine numele?

La început, mămăliga era făcută din mei sau alte cereale şi avea o consistenţă mai apoasă. La jumătatea secolului al XVII-lea porumbul adus din America de Sud în secolul al XVI-lea a început să fie cultivat în Ţările Române.

La jumătatea anilor 1800, mămăliga ajunge să fie preparatul cel mai des întâlnit în Muntenia şi Moldova, mai puţin în Transilvania. Dicţionarul Larousse de la 1873 este documentul care atestă existenţa mămăligii, scrie adevarul.ro.

Când a ajuns mămăliga în Europa?

Potrivit datelor istorice, abia în secolul al XVI-lea, exploratorul Hernán Cortés a adus porumbul în Europa din America de Sud. Acesta era nelipsit din meniul mayașilor și al olmecilor (civilizația antică pre-columbiană). După ce a fost adus pe „bătrânul continent”, la început, a fost cultivat în Spania, însă, ulterior, s-a răspândit în întreaga Europă.

Italienii au folosit această cereală, adusă de departe, în jurul anului 1550 d.Hr. La vremea aceea, porumbul era numit „granoturco” (bob turcesc), pentru că în limbajul comun tot ce venea de departe se numea „turc”.

De unde vine termenul de „mămăligă”

Mălaiul, adică făina de porumb, este denumirea populară veche a meiului şi prin extensie a făinii din mei. Se pare că termenul a fost preluat din limba noastră de alte popoare apropiate. În polonă se spune „malaj”, iar în rusă este chiar „malai”. Vecinii de la sud de Dunăre îi spun „male”. Cel mai probabil, în perioada în care porumbul a înlocuit meiul ca ingredient principal în prepararea mămăligii, a fost preluat prin extensie şi numele de mălai.

Rețetă de mămăligă

Mămăliga este unul din preparatele de bază în bucătăria românească, putând fi servită ca garnitură sau fel principal. Pentru a face o mămăligă fără cocoloașe trebuie să ții cont de câteva trucuri:

Ingrediente:
4 pahare de apă
1 pahar de mălai
1 praf de sare

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Profeția lui Nikola Tesla din 1926 – a prezis existența SmartPhone-ului și comunicarea WIFI: „Va fi uimitor”
Profeția lui Nikola Tesla din 1926 – a prezis existența SmartPhone-ului și comunicarea WIFI: „Va fi uimitor”
De-a lungul istoriei, unele dintre cele mai mari invenții au fost anticipate de viziuni extraordinare. Printre acești vizionari, Nikola Tesla se evidențiază nu doar ca un inventator genial, dar... citește tot
Cele mai tari gafe făcute de candidații la alegerile prezidențiale. Ciolacu, Simion sau Ciucă și-au dat cu stângul în dreptul!
Cele mai tari gafe făcute de candidații la alegerile prezidențiale. Ciolacu, Simion sau Ciucă și-au dat cu stângul în dreptul!
Alegerile prezidențiale din România atrag întotdeauna atenția nu doar prin promisiuni și discursuri, ci și prin gafele celor care candidează. Fie că este vorba despre Marcel Ciolacu, George... citește tot
Cum a luat legătura B.P. Hașdeu cu fiica sa moartă la șase luni după ce tânăra a decedat?
Cum a luat legătura B.P. Hașdeu cu fiica sa moartă la șase luni după ce tânăra a decedat?
Despre Iulia Hașdeu, fiica lui Bogdan Petriceicu Haşdeu, și legătura dintre cei doi, s-a vorbit mai mult după moartea sa. Iulia Hașdeu a fost un copil genial care, deși a trăit numai 18 ani,... citește tot