Ce este laptele de pasăre? Rețetă de lapte de pasăre

19.06.2023
Ce este laptele de pasăre? Rețetă de lapte de pasăre

Gastronomia este un domeniu în care foarte mulți bucătari excelează cu mândrie. Pentru cei amatori, arta bucătăriei reprezintă un colț de Rai în care pot fi degustate diferite bucate, care mai de care mai spectaculoase. Unele preparate au denumiri care te pot băga în bucluc, așa cum este și cazul laptelui de pasăre. Ce este, de fapt, laptele de pasăre?

Ce este laptele de pasăre? De unde provine această denumire?

pasăre

Pentru a reuși în bucătărie, specialiști în domeniu experimentează, eșuează, iar la final reușesc să surprindă gurmanzii cu un preparat ”demențial”. Astfel că de la banalele mâncăruri din secolele trecute, am ajuns în epoca fine dining-ului. Aici, imaginația, gustul și minimalismul sunt într-o strânsă competiție.

Unul dintre cele mai interesante produse este laptele de pasăre. Deși are o denumire care poate păcăli cu ușurință, acesta nu este un lapte propriu-zis. Cu toții știm că păsările nu fac lapte, astfel că denumirea poate să fie cât de cât dubioasă.

Laptele de pasăre este un preparat din categoria deserturilor. El constă într-o cremă de vanilie, care se obține prin fierberea gălbenușului de ou cu adaos de zahăr, lapte și vanilie. Ulterior fierberii, se adaugă mici părți din albușul de out, bătut spumă cu zahăr și se aromează cu vanilie.

Denumirea provine încă din antichitate, când bogații erau luați peste picior. O vorbă veche spunea că „Numai lapte de pasăre îi lipsește”, reprezentând opulența întruchipată. Desertul, sub formă de bomboane, a apărut abia în anul 1936 când polonezii au lansat la fabrica Wedel din Varșovia, produsul „ptasie mleczko” sau „lapte de pasăre”.

Cum să faci lapte de pasăre la tine acasă?

Nu trebuie să fim maeștri bucătari pentru a ne răsfăța cu diferite preparate culinare. Deși tindem să gătim clasic acasă, este foarte bine din când în când să experimentăm mâncăruri și deserturi noi. Cine știe, poate ne reprofilăm și devenim chefi.

Iată ce ai nevoie pentru a găti lapte de pasăre acasă pentru copii, rude sau prieteni:

Pentru început se pune laptele la fiert. Între timp, se bat albușurile de la ouă împreună cu 50 de grame de zahăr și un plic de zahăr vanilat. Se amestecă până când spuma devine foarte densă, iar zahărul e complet topit.

Când laptele dă în fiert, se lasă focul mic și se adaugă găluște formate din albușul bătut spumă. Se lasă 2-3 minute, se întorc și ulterior se scot cu ajutorul unei spumiere. Separat se bat gălbenușurile rămase cu 150 de grame de zahăr și 4-5 linguri de lapte. Se adaugă un plic de vanilie, coaja de lămâie și restul de lapte.

Se pune deasupra unui vas cu apă clocotită și se amestecă continuu. Se toarnă în castron, se lasă la răcit și este gata pentru gustat.

Poftă bună!

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot