Până la ce vârsta este bine să bei lapte?

21.02.2023
Până la ce vârsta este bine să bei lapte?

Laptele este unul dintre cele mai consumate produse alimentare. Acesta este considerat de cei mai mulți nutriționiști foarte sănătos pentru organismul uman, în schimb alții sunt de părere că el ar trebui băut doar de copii, iar adulții ar trebui să renunțe la lapte definitiv. Dar, care este adevărul?

Cât de sănătos este laptele fără lactoză?

Laptele poate fi consumat de toată lumea, însă unele persoane renunță la acesta și la toate produsele derivate din el, din cauza faptului că fac alergii la lactoză. În ceea ce privește limita de vârstă până la care poți să bei lapte, aceasta este exclusă, și oricine poate consuma lapte indiferent de câți ani are.

Sunt niște exagerări uneori. Sunt foarte multe traduceri care nu sunt corecte. De lapte, în mod clar, avem nevoie. Avem calciu, aminoazici și în funcție de intoleranță, dacă este reală și au fost dozate în laborator anumiți factor, vom vedea IgA și IgM pentru lactoză, pentru proteina din lapte, chiar și din brânză.

Caseina de multe ori crează probleme, dar celor foarte mici și pe măsură ce cresc acest intoleranțe și alergii se remit. Dacă există totuși probleme, atunci încercăm să găsim soluții, un surogat, un lapte de orez… vorbim de copii acum. Medicul pediatru va recomanda ceva la care copilul să nu fie intolerant și să crească acel copil, a declarat Lygia Alexandrescu, nutriționist acreditat de Comitetul Internațional Olimpic, DC Medical.

Cea mai bună brânză pentru adulți este considerat cașul nesărat, fiindcă nu aduce probleme tensiunii arteriale. Totodată, urda este considerată foarte bună pentru persoanele mature. Laptele fără lactoză este foarte sănătos pentru cei care au intoleranță la această substanță.

Foarte mulți oameni nu știu ce este lactoza și renunță complet la lapte, deoarece organismul lor nu procesează foarte bine acest produs alimentar. Potrivit specialiștilor în nutriție, lactoza este un tip de zahăr care se găsește în mod natural în lapte. Producătorii au găsit însă o metodă prin care să scape de această substanță, introducând lactază, o enzimă produsă de persoanele care tolerează produsele lactate, care descompune lactoza în organism. Drept urmare, se obține laptele fără lactoză, care are aceleași proprietăți și beneficii pentru organismul uman ca și cel neprocesat.

Potrivit datelor oficiale, aproximativ 75% din populația globală își pierde capacitatea de a procesa lactoza, pe măsură ce îmbătrânește.

Foto: Pexels.com

Cele mai noi articole
De ce câinii fugăresc bicicletele? Cum arăta cel mai mare câine din lume?
De ce câinii fugăresc bicicletele? Cum arăta cel mai mare câine din lume?
Câinele este considerat a fi cel mai bun prieten al omului. Prietenosul blânos care se află în apropierea familiei este cel care ne protejează la orice oră. De toate dimensiunile, rasele sau... citește tot
Prima localitate din țară cu numele de București NU a fost capitala României. Unde se afla primul… București?
Prima localitate din țară cu numele de București NU a fost capitala României. Unde se afla primul… București?
Cu toții știm că București este capitala României și nicio localitate din țară nu mai are această denumire. Lucrurile însă nu au stat tot timpul așa, iar numele de „București” a fost... citește tot
Ce este un barter? Cum a apărut ideea de barter?
Ce este un barter? Cum a apărut ideea de barter?
Într-o lume în care tranzacțiile comerciale sunt dominate de monedă și bani electronici, conceptul de barter oferă o incursiune fascinantă în forme mai vechi și mai directe de comerț.... citește tot