Până la ce vârsta este bine să bei lapte?

21.02.2023
Până la ce vârsta este bine să bei lapte?

Laptele este unul dintre cele mai consumate produse alimentare. Acesta este considerat de cei mai mulți nutriționiști foarte sănătos pentru organismul uman, în schimb alții sunt de părere că el ar trebui băut doar de copii, iar adulții ar trebui să renunțe la lapte definitiv. Dar, care este adevărul?

Cât de sănătos este laptele fără lactoză?

Laptele poate fi consumat de toată lumea, însă unele persoane renunță la acesta și la toate produsele derivate din el, din cauza faptului că fac alergii la lactoză. În ceea ce privește limita de vârstă până la care poți să bei lapte, aceasta este exclusă, și oricine poate consuma lapte indiferent de câți ani are.

Sunt niște exagerări uneori. Sunt foarte multe traduceri care nu sunt corecte. De lapte, în mod clar, avem nevoie. Avem calciu, aminoazici și în funcție de intoleranță, dacă este reală și au fost dozate în laborator anumiți factor, vom vedea IgA și IgM pentru lactoză, pentru proteina din lapte, chiar și din brânză.

Caseina de multe ori crează probleme, dar celor foarte mici și pe măsură ce cresc acest intoleranțe și alergii se remit. Dacă există totuși probleme, atunci încercăm să găsim soluții, un surogat, un lapte de orez… vorbim de copii acum. Medicul pediatru va recomanda ceva la care copilul să nu fie intolerant și să crească acel copil, a declarat Lygia Alexandrescu, nutriționist acreditat de Comitetul Internațional Olimpic, DC Medical.

Cea mai bună brânză pentru adulți este considerat cașul nesărat, fiindcă nu aduce probleme tensiunii arteriale. Totodată, urda este considerată foarte bună pentru persoanele mature. Laptele fără lactoză este foarte sănătos pentru cei care au intoleranță la această substanță.

Foarte mulți oameni nu știu ce este lactoza și renunță complet la lapte, deoarece organismul lor nu procesează foarte bine acest produs alimentar. Potrivit specialiștilor în nutriție, lactoza este un tip de zahăr care se găsește în mod natural în lapte. Producătorii au găsit însă o metodă prin care să scape de această substanță, introducând lactază, o enzimă produsă de persoanele care tolerează produsele lactate, care descompune lactoza în organism. Drept urmare, se obține laptele fără lactoză, care are aceleași proprietăți și beneficii pentru organismul uman ca și cel neprocesat.

Potrivit datelor oficiale, aproximativ 75% din populația globală își pierde capacitatea de a procesa lactoza, pe măsură ce îmbătrânește.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot