Brânză feta este din lapte de oaie sau de vacă?

29.08.2022
Brânză feta este din lapte de oaie sau de vacă?

Brânza este unul dintre produsele alimentare cele mai consumate de pe piață. În magazin există multiple sortimente de brânză, iar dintre ele se remarcă cea feta, care este considerată mai sănătoasă. Aceasta este un fel de telemea și este realizată în combinație din lapte de oaie și de capră.

Brânza feta respectă o rețetă tradițională în care principalul ingredient este laptele de oaie. Acesta poate fi combinat și cu lapte de capră, însă nu în proporție mai mare de 30% din compoziție. Brânza feta originală nu este realizată niciodată din lapte de vacă.

Cine a inventat brânza feta?

Brânză feta este un produs tradițional grecesc, a cărei istorie se întinde până în secolul al VIII-lea î. de Hr. Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii din aceste regiuni au căutat modalități de a păstra brânza proaspătă pentru perioade mai lungi de timp. Astfel au descoperit că dacă aceasta este ţinută într-o saramură rezistă o vreme mai îndelungată.

În Grecia, vacile sunt mai rare decât oile și caprele, de aceea brânza feta a fost realizată din laptele acestora din urmă, respectând o rețetă tradițională veche. Potrivit Wikipedia.org, cuvântul grecesc „feta” (φέτα) provine de la termenul italian „fetta”, care înseamnă „felie”. Acesta din urmă este derivat din latinescul „offa” care poate fi tradus ca „bucătură sau bucată”.

Cum se produce brânza feta?

Brânză feta tradițională este realizată prin adăugarea de cheag și cazeină într-o cuvă plină cu lapte de oaie pasteurizat sau crud. Poate fi folosit și un amestec de lapte de oaie și de capră. Compoziția este lăsată, după aceea, să se coaguleze.

Când laptele se îngroașă, cașul este tăiat și pus să se scurgă de zer. După ce s-a întărit, se taie din nou, se sărează și se pune în butoaie, pentru a se absorbi aromele timp de câteva zile. Astfel, brânza este pregătită pentru maturarea în saramură pentru o perioadă mai mare de câteva săptămâni. Feta este livrată sigilată sau în recipiente care conțin o parte din saramură, conform libertatea.ro.

Cât de sănătoasă este brânza feta?

Brânza feta tradițională grecească respectă o rețetă veche și este ținută în saramură pentru a căpăta o compoziție mai fermă și un gust mai pronunțat, mai ascuțit, precum vinul sec. O bucată de brânză feta are o textură sfărâmicioasă și prezintă mici găurele. Acest tip de brânză merge de minune în salate, sendvișuri sau pe post de topping-uri, pe pizza sau legume la grătar.

Brânză feta are o serie de proprietăți benefice pentru organismul uman, laptele de oaie și de capră fiind mult mai sănătos decât cel de vacă. Potrivit specialiștilor în sănătate, consumul de brânză feta ajută la întărirea oaselor și fortificarea sistemului imunitar. Totodată, aceasta ajută la menținerea sănătății intestinale, previne anemia și durerile de cap.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot