Brânză feta este din lapte de oaie sau de vacă?

29.08.2022
Brânză feta este din lapte de oaie sau de vacă?

Brânza este unul dintre produsele alimentare cele mai consumate de pe piață. În magazin există multiple sortimente de brânză, iar dintre ele se remarcă cea feta, care este considerată mai sănătoasă. Aceasta este un fel de telemea și este realizată în combinație din lapte de oaie și de capră.

Brânza feta respectă o rețetă tradițională în care principalul ingredient este laptele de oaie. Acesta poate fi combinat și cu lapte de capră, însă nu în proporție mai mare de 30% din compoziție. Brânza feta originală nu este realizată niciodată din lapte de vacă.

Cine a inventat brânza feta?

Brânză feta este un produs tradițional grecesc, a cărei istorie se întinde până în secolul al VIII-lea î. de Hr. Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii din aceste regiuni au căutat modalități de a păstra brânza proaspătă pentru perioade mai lungi de timp. Astfel au descoperit că dacă aceasta este ţinută într-o saramură rezistă o vreme mai îndelungată.

În Grecia, vacile sunt mai rare decât oile și caprele, de aceea brânza feta a fost realizată din laptele acestora din urmă, respectând o rețetă tradițională veche. Potrivit Wikipedia.org, cuvântul grecesc „feta” (φέτα) provine de la termenul italian „fetta”, care înseamnă „felie”. Acesta din urmă este derivat din latinescul „offa” care poate fi tradus ca „bucătură sau bucată”.

Cum se produce brânza feta?

Brânză feta tradițională este realizată prin adăugarea de cheag și cazeină într-o cuvă plină cu lapte de oaie pasteurizat sau crud. Poate fi folosit și un amestec de lapte de oaie și de capră. Compoziția este lăsată, după aceea, să se coaguleze.

Când laptele se îngroașă, cașul este tăiat și pus să se scurgă de zer. După ce s-a întărit, se taie din nou, se sărează și se pune în butoaie, pentru a se absorbi aromele timp de câteva zile. Astfel, brânza este pregătită pentru maturarea în saramură pentru o perioadă mai mare de câteva săptămâni. Feta este livrată sigilată sau în recipiente care conțin o parte din saramură, conform libertatea.ro.

Cât de sănătoasă este brânza feta?

Brânza feta tradițională grecească respectă o rețetă veche și este ținută în saramură pentru a căpăta o compoziție mai fermă și un gust mai pronunțat, mai ascuțit, precum vinul sec. O bucată de brânză feta are o textură sfărâmicioasă și prezintă mici găurele. Acest tip de brânză merge de minune în salate, sendvișuri sau pe post de topping-uri, pe pizza sau legume la grătar.

Brânză feta are o serie de proprietăți benefice pentru organismul uman, laptele de oaie și de capră fiind mult mai sănătos decât cel de vacă. Potrivit specialiștilor în sănătate, consumul de brânză feta ajută la întărirea oaselor și fortificarea sistemului imunitar. Totodată, aceasta ajută la menținerea sănătății intestinale, previne anemia și durerile de cap.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot